Conducerea Oficiului Teritorial al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta doreste infiintarea a doua incubatoare de afaceri in judet, mai exact in localitatile Mangalia si Navodari. Obiectivul acestora il constituie dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii si reducerea ratei somajului, prin infiintarea de noi locuri de munca.
Locatiile pentru cele doua incubatoare, Mangalia si Navodari, nu au fost alese la intamplare. Ele sunt pozitionate pe langa parcurile industriale existente deja in cele doua localitati, pentru ca acestea ofera o serie de avantaje. "In cele doua incubatoare vor functiona 40 de firme si vor fi create 120 de locuri de munca. Primul pas pentru infiintarea acestora a fost facut pentru ca am obtinut aprobarea", a declarat Dumitru Nancu, director executiv al Oficiului Teritorial al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Constanta. Firmele selectate vor putea folosi incubatorul pentru o perioada de maximum trei ani. La expirarea acesteia, ele trebuie sa se descurce pe cont propriu, locul lor urmand sa fie luat de alte societati. Una dintre obligatiile asumate de intreprinzatorii care apeleaza la aceasta solutie de dezvoltare a afacerii este crearea a cel putin trei locuri de munca.
Infiintarea celor doua incubatoare de afaceri urmeaza sa aiba loc in cadrul programului national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri, pe perioada 2002-2009, implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Romania. Incubatoarele de afaceri vor fi mijloacele prin care intreprinzatorii locali vor avea parte de servicii si alocatii financiare nerambursabile, cu ajutorul carora sa-si poata dezvolta o afacere deja existenta. Fondurile vor putea fi folosite si pentru cei care au pus de curand bazelele unei afaceri de tip "start-up", acestia putand fi sprijinti pana la finalul perioadei de incubare, timp in care afacerea trebuie sa devina viabila. Bugetul alocat pentru acest an de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii pentru incubatoare este de 1.700.000 lei.
Fonduri nerambursabile de pana la 50.000 de euro
Dumitru Nancu spune ca firmele vor fi selectate in functie de proiectele depuse si vor primi sprijin nerambursabil de pana la 50.000 de dolari. IMM-urile incluse in program vor beneficia de alocatii financiare nerambursabile pentru achizitionarea de echipamente/utilaje necesare inceperii activitatii. Pe toata durata ciclului de incubare, firmele vor beneficia de decontarea partiala a costurilor la utilitati si a costurilor cu serviciile de consultanta.
De asemenea, societatile din cadrul incubatoarelor vor beneficia de birouri dotate cu echipament modern de telecomunicatii, sali de curs si spatii pentru intalniri de afaceri, oferite la standarde de calitate si la preturi convenabile. De asemenea, cladirile vor avea acces la toate utilitatile necesare, precum si la serviciile de paza si de curatenie.