13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialIncertitudini in politica externa romaneasca

Incertitudini in politica externa romaneasca

Nu exista nici un secret ca Mihai-Razvan Ungureanu a lucrat bine cu presedintele Basescu si pentru ca a fost de acord sa promoveze prioritatile de politica externa anuntate de acesta din urma: relatia stransa cu Statele Unite (celebra axa Washington–Londra–Bucuresti) si politica la Marea Neagra. Ambele au fost extrem de criticate atat de opozitie, cat si de unii comentatori sub motiv ca prima pune in pericol relatiile cu Uniunea Europeana, cealalta pentru ca ameninta relatia cu Rusia si ne costa prea mult avand in vedere ca Romania plateste unul dintre cele mai mari preturi la gazele naturale rusesti.
Este legitim sa ne intrebam ce se va intampla de acum inainte cu aceste linii de politica externa in actualul climat politic. Dincolo de persoana lui Adrian Cioroianu, portofoliul revine, in primul rand, PNL-ului si, in actuala logica a razboiului dintre PNL si presedinte, orice face una din parti este respins si contracarat imediat de cealalta. In politica externa exista un precedent.
Vara trecuta, fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, a pus Romania intr-o pozitie delicata in momentul in care a trimis atasatilor militari din ambasade o telegrama in care ii anunta ca Romania isi retrage trupele din Irak daca nu cu sprijinul, cel putin cu aprobarea tacita a premierului Calin Popescu Tariceanu. Din acel moment, PNL a devenit un partizan al retragerii trupelor, contrar politicii Cotroceniului. Exista, asadar, un pericol real ca politica externa sa devina in acelasi timp terenul de lupta si victima razboiului dintre palate. Presedintele are, prin Constitutie, atributii sporite de politica externa, dar, fara o colaborare reala cu ministerul, ele nu pot fi exercitate. Or, deposedarea lui Basescu de una din putinele arme politice pe care le mai are, oricat de seducatoare ar putea ea parea PNL-ului, risca sa transforme politica noastra in afara in cacofonia care este politica noastra dinauntru.
Sa nu-si imagineze cineva de la PNL ca o retragere pripita, nenegociata, din Irak va fi trecuta cu vederea la Washington, indiferent ca acum democratii controleaza Congresul. O relatie cum este aceea cu Statele Unite se creeaza greu si in timp. Raporturile actuale se construiesc incontinuu inca de pe vremea lui Emil Constantinescu si ar friza tradarea daca ar fi aruncate in aer de gesturi inconstiente.
Cat priveste politica la Marea Neagra, ea a facut primii pasi in perioada Nastase-Geoana si isi arata acum roadele, cand devine o preocupare pentru Uniunea Europeana.
Nici una din cele doua linii de politica externa amintite nu a aparut o data cu Basescu si nu are de-a face cu Basescu, ci cu interesele Romaniei. Ar fi o nenorocire ca, numai din ura fata de Basescu, PNL sa incerce sa le ingroape.
Din acest punct de vedere, retinerea presedintelui de a-l numi pe Cioroianu in functie este de inteles. Pe de alta parte insa, impasul politic in care PNL s-a varat singur nu ii da dreptul sa suspende politica externa a Romaniei pe timp nedefinit. Dar, in acest moment in care toata lumea vrea sa curga sangele celuilalt, pare ca dialogul nu mai este posibil nici macar pe o tema cum este politica externa a tarii, care ar trebui sa fie transpartinica. 

Cele mai citite

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Cod Roșu de ploi torențiale emis pentru județul Galați. Autoritățile din Pechea sunt pregătite de evacuarea localnicilor

O avertizare Cod Roșu de ploi torențiale valabilă pentru județul Galați a fost emis, duminică dimineață, de Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea Cod roșu, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă