Crestinii ortodocsi si greco-catolici intra, vineri, in postul Sfintei Marii, ce tine pana in ziua de 15 august, cand se praznuieste Adormirea Maicii Domnului, informeaza Agerpres.
Postul Santamariei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se tine timp de doua saptamani, pentru a cinsti perioada pe care Fecioara Maria a petrecut-o, inainte de Adormire, in rugaciune si ajunare.
Despre aceasta perioada se mai spune ca este rupta din Postul Mare, care la inceput tinea noua saptamani, dar pentru ca oamenii ieseau prea slabiti din iarna, Biserica a hotarat sa-l scurteze cu 14 zile, mutandu-le in vara, cand sunt fructe si legume din belsug. De aceea, pentru credinciosii care respecta toate canoanele bisericesti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul dinaintea Invierii Domnului.
In perioada postului nu se consuma produse din carne, lapte si oua, nici chiar ulei vegetal, cu exceptia zilelor de sambata si duminica. Doar in ziua de 6 august, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, credinciosii au dezlegare la peste si vin.
Totodata, postul reprezinta un indemn de a investi, mai mult decat de obicei, energia noastra fizica in cele spirituale, prin transformarea ei in dragoste spirituala catre aproapele, prin milostenie, prin citirea Bibliei si a altor carti duhovnicesti.
Din punct de vedere medical, postul reprezinta o benefica si radicala cura de dezintoxicare. In timpul unei perioade de post negru intra in actiune o multitudine de mecanisme in care este implicat intregul organism, pana la nivelul celular – lipidele din tesuturile subcutanate sunt consumate, iar arderile se obtin si pe seama proteinelor din tesutul muscular. Tot ce este in exces in trupul nostru se consuma, intreg organismul participand la efort.
Cea mai mare parte a "miraculoaselor" vindecari de cancer sunt asociate unui regim alimentar foarte sarac in proteine animale, grasimi si zaharuri.