26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialINCENDIU CONFORT CITY. ISU Bucureşti: Am exclus din anchetă varianta unui foc...

INCENDIU CONFORT CITY. ISU Bucureşti: Am exclus din anchetă varianta unui foc PROVOCAT

Varianta ca incendiul din complexul Confort City să fi fost provocat a fost exclusă din anchetă, fiind verificate în continuare alte posibile cauze, cum ar fi un scurtcircuit sau o ţigară uitată aprinsă, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, citat de Mediafax.

Potrivit lui Daniel Vasile, până în prezent comisia de anchetă nu a stabilit o cauză a incendiului produs la un bloc din completul rezidenţial Confort City, însă a fost explusă varianta ca incendiul să fi fost provocat.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti a mai spus că membrii comisiei de anchetă verifică alte posibile cauze ale incendiului, cum ar fi un scurtcircuit, neglijenţa, respectiv o ţigară uitată aprinsă, sau un aparat de aer condiţionat montat în exterior care s-a aprins, aşa cum au spus unii martori la incendiu.

Daniel Vasile a spus că primele rezultate ale anchetei vor fi cunoscute cel mai probabil luni.

El a precizat că din comisia de anchetă fac parte şase oficiali de la ISU Ilfov şi ISU Bucureşti, precum şi ofiţeri de la Poliţia Criminalistică Ilfov.

Un reprezentant al locatarilor blocului din complexul Confort City a declarat pentru MEDIAFAX că varianta scurtcircuitului este cea pe care au exprimat-o, neoficial, pompierii în timpul intervenţiei pentru stingerea incendiului. Acesta a precizat că pompierii le-au spus atunci locatarilor că incendiul ar fi putut fi cauzat de un scurtcircuit la cablurile care treceau pe sub acoperiş, în mansardă.

Pe de altă parte, potrivit locatarilor, erau frecvente în bloc panele de curent, care puteau dura câteva secunde sau zeci de minute, uneori şi de mai multe ori pe zi, deşi nu aveau loc cu regularitate.

„De când locuiesc aici, am avut numai probleme. Astă iarnă mi s-a prăbuşit tavanul, iar reprezentanţii complexului, după ce i-am sunat, mi-au cerut să le scriu un email. La fel mi-au răspuns şi atunci când m-am plâns că lumina se opreşte de zece ori pe zi. Am anunţat acest lucru de trei ori şi le-am explicat că, în ritmul acesta, o să mi se ardă televizorul, frigiderul şi toate celelalte electrocasnice. Nu s-a rezolvat nimic”, a spus Cătălina Popescu, o tânără de 27 de ani, a cărei locuinţă de la mansardă a fost făcută scrum în urma incendiului de marţi.

Incendiul din ansamblul rezidenţial Confort City, aflat în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni, la graniţa cu Sectorul 3 al Capitalei, a izbucnit marţi la mansarda unui bloc cu 11 niveluri.

Echipaje de intervenţie au constatat că mansarda construcţiei ardea în proporţie de 100 la sută şi se extindea către etajele 10 şi 9. Incendiul a fost stins după mai multe ore, intervenţia pompierilor fiind îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului Confort City nu a funcţionat.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti declarat că incendiul s-a propagat pe orizontală, şi nu pe verticală, fiind afectate apartamente de la ultimele trei niveluri. Potrivit lui Vasile, structura interioară a imobilului nu pare să fi fost afectată.

Întrebat despre cauza incendiului, Daniel Vasile spunea că există „speculaţia” ca acesta să fi izbucnit în urma aprinderii unui aparat de aer condiţionat montat în exterior.

Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul din complexul Confort City, în urma căruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporţie de 10-30 la sută. Totodată, unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune de maximum 5 la sută, din cauza apei folosite la stingerea incendiului, iar pe o suprafaţă de aproximativ 5 la sută a fost afectată izolaţia de polistiren a imobilului, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Construcţia, cu o suprafaţă construită de 1.850 de metri pătraţi, este formată din două blocuri, lipite unul de celălalt, fiecare având două scări. Din blocul de locuinţe cu un total de 288 de apartamente, au fost afectate 120 de persoane care aveau locuinţe la mansardă şi 520 de la etajele inferioare, a precizat IGSU.

O comisie formată din specialişti de la ISU Bucureşti şi ISU Ilfov, alături de reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii s-a întrunit miercuri pentru a investiga cauzele producerii incendiului.

Locatarii blocului au reclamat faptul că intervenţia la incendiu a fost întârziată din cauza faptului că pompierii nu au avut apă.

Potrivit IGSU, intervenţia la incendiu a fost îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului nu a funcţionat. Pompierii au intervenit la incendiu folosind apă din rezerva proprie, din râul Dâmboviţa şi de la un agent comercial.

Blocul afectat de incendiu nu avea nevoie nici de autorizaţie privind securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pentru că nu era mai înalt de 11 niveluri, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov, Simion Petruş.

Petruş a explicat că blocul respectiv, care are 11 niveluri, nu se încadrează în categoriile de construcţii care trebuie să primească avizul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă privind securitatea la incendiu, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1739/ 2006. Conform HG citate, se supun autorizării clădiri civile definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securităţii la incendiu ca „înalte” sau „foarte înalte”, indiferent de aria construită ori de destinaţie, „înalte” însemnând de peste 11 etaje.

Astfel, potrivit legii, pentru construcţiile rezidenţiale care nu depăşesc P+11, nu este prevăzută obligaţia de a se lua măsuri speciale privind siguranţa în caz de incendiu.

În cazul Confort City exista o reţea de hidranţi, luată ca o măsură suplimentară de constructor, a explicat Petruş, care însă nu era alimentată cu apă.

„Incendiul a izbucnit la mansarda din lemn a clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp, extinzându-se şi la etajul 10 al blocului de locuinţe. Focul s-a propagat ulterior pe faţadă, la etajele inferioare. Flăcările, favorizate de vânt, au cuprins, în plan orizontal, toate cele 8 scări ale imobilului, afectând mai multe apartamente”, a precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Complexul Confort City, deţinut de fraţii Robert şi Ionuţ Negoiţă, este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente, la care se adaugă parcări, două minimarketuri, o grădiniţă, locuri de joacă pentru copii şi parcuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă