24.1 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

BREAKING NEWS. Clubul de lux Bamboo din București, mistuit de un incendiu. Cinci din cei 44 de răniți mai sunt internați. Martorii povestesc că în club ”se fuma palmat” | FOTO + VIDEO

UPDATE 21,00: Avocatul administratorului clubului Bamboo a declarat sâmbătă seară că, probabil, clientul său va fi audiat în cursul zilei de duminică la Poliţia Capitalei în dosarul de distrugere din culpă.


20,00: Forţele de ordine vor păzi zona din jurul clubului Bamboo, pentru a nu permite accesul în interior sau producerea altor incidente, a anunțat Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne.

Potrivit recomandărilor specialiștilor, clădirea clubului Bamboo, grav afectată de incendiu, va fi total dezafectată.


​UPDATE 18.50: 20 de persoane au fost audiate după incendiul din Bamboo, până la această oră. Anchetatorii nu l-au găsit pe patronul clubului. Mai multe informații, aici.

18,10: Dintre cele 44 de persoane din clubul Bamboo care au ajuns la spital în urma incendiului, 17 sunt cetăţeni străini – 15 israelieni, un bulgar şi un italian.

Dintre persoanele ajunse la spital, cinci au rămas internate, în două spitale din București.


17.30:   Primăria Sectorului 2 a anunțat, sâmbătă, că Poliția Locală subordonată acestei instituții a amendat clubul Bamboo în iunie 2016.

 


17.00:  Precizări MAI: Ultima amendă aplicată clubului Bamboo a fost în noiembrie 2016. Clubul funcționa pe propria răspundere a patronului


16.00 15 persoane au fost audiate la sediul Poliției Capitalei, în legătură cu incendiul din Bamboo. 


15.30 Noi mărturii apar: O tânără a povestit că a sărit un gard de doi metri ca să scape de incendiu, iar un alt tânăr a afirmat că a văzut Colectiv în fața ochilor. 

Eu eram la fumat. La Bamboo, locul de fumat este în spatele clubului, pe terasă. De acolo nu ai ce să vezi. Pe noi de acolo ne-a luat prin surprindere. Focul a început la barul din faţa clubului, de la intrarea în club. Nu mai aveai cum să intri în club ca să poţi ieşi în mod normal. A trebuit să ocolim gardurile. În club or avea ieşiri de urgenţă, dar din locul de fumat nu aveai cum. Perete stânga, perete dreapta, lac în faţă. Erau urlete, am văzut exact Colectivul în faţa ochilor. Acum un an şi ceva mă uitam la televizor şi acum trăiesc asta. A trebuit să sar în piscină. S-au comportat impecabil oamenii ăştia de la Floreasca. Poate că a avut şi Colectivul un cuvânt de spus. Trebuie să sari în primul rând un gard de doi metri, s-a făcut scăriţă. La început lumea a fost calmă, civilizată. Când a început să iasă fumul foarte tare în spate, la locul de fumat, nu mai puteai să mai respiri, era un fum groaznic, a început lumea să se agite. S-a transformat totul într-o mare învălmăşeală, panică, ţipete, urlete, oameni prin piscină. A fost teama aia, asociată şi cu Colectiv, că murim aici. Nu ştiu dacă au fost oameni prinşi înăuntru. Nu pot să îmi dau seama de la ce a izbucnit focul. Nu s-a fumat în club. Clubul era full”, a povestit Bogdan Gheorghe, citat de Mediafax. 

Citește și: Incendiile care au mistuit cluburile românești, în ultimii șase ani. Tragedia Colectiv a provocat moartea a 64 de oameni

Și o altă tânără, pe nume Letiția Papuc, a povestit cum s-a trezit din club la spital: „Am fost transportată de SUMRD la spital. Ne-au preluat imediat de la faţa locului. Eram înăuntru la masă şi instantaneu m-am întors şi am văzut o flacără cât mine de mare şi am început să mă duc către prietenii mei să încercăm să ne salvam. Am sărit un gard de doi metri, după care am înotat prin zapadă şi a trebuit să ajungem undeva sus, la suprafaţă. Eram în spatele clubului, blocaţi în zona piscinei, care era toată înconjurată de un gard. În urma căzăturii am suferit o fractură, dar am şi fost intoxicată cu fum. Toată lumea era panicată, mai ales că nu mai aveam aer pentru că eram înecati într-un fum negru. Clubul a fost plin. Focul a început la primul bar de la intrare. Am văzut doar o flacară foarte mare. Am văzut artificii în club, cele de la şampanie. Am fost trataţi foarte bine, ne-au preluat într-un timp record, ne-au internat, ne-au făcut analize şi ne-au acordat suportul necesar să ne revenim.”


14.50 Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au precizat că, în prezent, la aproape 12 ore de la incendiu, la Clubul Bamboo au rămas pentru supraveghere şase autospeciale de stingere, o maşină de descarcerare şi o ambulanţă SMURD.


Și designerul Cătălin Botezatu, care a refuzat să spună dacă este acționar la clubul Bamboo, a făcut precizări după incendiu. 

Cătălin Botezatu, despre incendiul din Bamboo: După tragedia de la Colectiv s-au investit peste 100.000 euro în noi materiale de protecţie împotriva incendiilor


13.40: La ora transmiterii acestei știri, mai sunt internate în spitalele din București cinci persoane, patru la Floreasca și una la Pantelimon, precizează Ministerul de Interne. 

În urma incendiului de la clubul Bamboo, începând cu ora 3.47, au fost transportate sau au ajuns pe cont propriu la spital 44 de persoane, după cum urmează:

24 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca;

6 persoane la Spitalul de Urgență Elias;

5 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon;

6 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Universitar;

3 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Colentina.

Victimele transportate la unitățile medicale acuză, în special, intoxicări cu fum, hipotermii și contuzii.


13.10: Vă prezentăm două sinteze privind incendiul din Bamboo:

CRONOLOGIE. Ce știm până acum despre incendiul din Bamboo | FOTO + VIDEO

INCENDIUL DIN BAMBOO. Autoritățile și avocații clubului se contrazic în privința autorizației de securitate la incendiu


12.20 Au intervenit peste 260 de pompieri. echipajele ISU acționează încă la stingerea focarelor. Citește aici detalii despre intervenția pompierilor

11.30 Potrivit ISU, clubul Bamboo avea aviz de securitate la incendiu, dar nu şi autorizaţie. Citește aici de ce autoritățile nu pot sancționa lipsa autorizației până în iunie 2017

11.20: Noi precizări ale avocatului clubului: Nu pot spune că nu avea autorizaţie. Multe documente erau în club

11.15  10 răniți sunt în continuare internați în spital, după incendiul din clubul Bamboo, a precizat ministrul Sănătății. 41 de persoane au ajuns la spital în urma incendiului. 


11.00 Potrivit ministrului de Interne, Carmen Dan, clubul Bamboo avea termen de obţinere a autorizaţiei de funcţionare până la 30 iunie 2017.Citește aici explicațiile ministrului de Interne.


10.30 Printre cei internați la Spitalul Florească se numără și administratorul Clubului Bamboo. Citiți mai multe detalii despre starea acestuia.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că, în urma incendiului din clubul Bamboo, în spital sunt internate opt persoane: șapte sunt internate la Spitalul de Urgență Floreasca și una la Sf. Pantelimon, conform Agerpres.

Dumitru Bădrăgan, avocatul administratorului clubului Bamboo, spune că nu poate afirma că localul nu avea autorizaţie, că cea mai mare parte a documentelor probabil au fost distruse în incendiu, dar că a cerut duplicatele. El a precizat că administratorul se afla la spital pentru nişte investigaţii medicale şi că urmează să meargă la audieri. Pe de altă parte, ministrul de Interne, Camern Dan, a precizat că exista un termen până la 30 iunie 2017 în care clubul Bamboo trebuia să obţină autorizaţia de funcţionare. 


Citește și reacția președintelui Iohannis, după incendiul din Bamboo: „Până nu vom înțelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toți, societatea va fi mereu în pericol”. Mai multe puteți citi aici. 


09.50: Șase răniți sunt în continuare internați la Spitalul Floreasca. Nu vor fi externați mai devreme de 24 de ore. Citiți mai multe despre starea răniților aici. 


Clubul Bamboo, care a fost distrus in integralitate în noaptea de vineri spre sâmbătă de un incendiu devastator, este operat de firma Morgana Invest SRL, deținută de italianul Castellano Vincenzo și societatea Bambu Tei Srl, care are ca acționari trei cetățeni italieni și o societate comercială înregistrată în Cipru.

Citește și: Cine este proprietarul clubului Bamboo


 

Asociaţia Colectiv GTG precizează sâmbătă că încă un club din capitală este mistuit la 64 de săptămâni de la incendiul din Colectiv, subliniind că, din fericire, nu sunt răniţi grav, dar „se putea întâmpla o nouă tragedie”.
 

9.20 A fost deschis un dosar penal la Tribunalul București. Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Procurorilor li s-au alăturat și polițiști de la Serviciul Omoruri. Pentru moment, este investigată infracțiunea de „distrugere”. La fața locului sunt criminaliști care fac fotografii și prelevează probe.

08.50: Viceprimarul Sectorului 2 a delcarat, la Digi 24, că Bamboo nu avea autorizație de funcționare și că nu crede că ”au avut vreodată actele în regulă”. 

Anterior, reprezentanții clubului au declarat că nu există suspiciuni în ceea ce privește lipsa vreunui document și că societatea deținea toate documentele necesare funcționării și autorizării.”O societate și un club la nivelul acestui club deținea într-adevăr toate documentele necesare”, a afirmat avocatul Dumitru Bădrăgan.

Un alt avocat a spus că toate lucrările privind activitatea clubului au fost întocmite conform prevederilor legale și normativelor cerut de pompieri în proporție de 100%. „Toate lucrările sunt întocmite conform prevederilor legale, conform normativelor cerute de pompieri în proporție de 100%. Sunt documente în acest sens care pot dovedi”, a spus avocatul Anca Dumitru.

În ceea ce privește cercetările, de dosarul incendiului se vor ocupa Parchetul Tribunalului București și Serviciul Omoruri, cu sprijinul altor structuri din cadrul Poliției Capitalei, potrivit unui comunicat al DGPMB.


08.10: Martorii care au ieșit din clubul Bamboo, în flăcări, au povestit reporterilor care se aflau la fața locului că în club ”se fuma palmat”,  deși ospătarii atrăgeau atenția clienților să n-o mai facă.

Pe de altă parte, alți oameni care au fost în club spun că incendiul nu a pornit de la țigări. Focul ar fi izbucnit ”dintr-o dată”.


07.40: O femeie este rănită grav și se află internată în spital, la Floreasca, a declarat, sâmbătă dimineață, secretarul de stat Raed Arafat. 

38 de persoane s-au prezentat la spital, o mare parte din ei au plecat acasă. 21 de persoane au fost transportate cu ambulanțele și echipajele SMURD, iar ceilalți au venit cu mașinile personale, a mai spus Arafat. Cei mai mulți răniți au plecat acasă, mai sunt sub 10 răniți care sunt în continuare internați în spital. 

De altfel, intervenția continuă la clubul Bamboo din Capitală, unde mai sunt 14 echipaje care încearcă să stingă focul. 

Procurorii de pe lângă Tribunalul București au deschis dosar penal, pentru a ancheta modul în care a ars clubul bucureștean. 

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, s-a activat o linie telefonică – 021 206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în clubul Bamboo pot suna pentru a obține informații despre persoanele transportate la spital.


UPDATE: Aceasta nu este prima dată când clubul Bamboo din București a ars din temelii. În 2005, spațiul de lux deținut atunci, printre alții, de designerul Cătălin Botezatu a fost distrus complet de un incendiu izbucnit pe terasa din lemn. În mai puțin de o oră, clubul a fost cuprins în întregime de flăcări.

Mai multe detalii de la incidentul din urmă cu 12 ani: „Clubul Bamboo”, făcut scrum într-un incendiu


UPDATE: Starea celor cinci răniți din Bamboo duși la Spitalul Universitar din București este bună, a declarat sâmbătă dimineață purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Leonard Grecescu. „Nu prezintă arsuri. Au inhalat fum”, a declarat medicul.

Pe de altă parte, Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București a precizat că suprafața care a ars este de aproximativ 3000 de metri pătrați. „În momentul în care am ajuns, era în curs procedura de evacuare a persoanelor din club, evident că mai erau câteva. Asta ne-au spus primele echipaje care au ajuns, au procedat la verificarea interioară atât cât s-a putut pentru că era deja o stare de ardere generalizată în unele porțiuni de clădire”, a precizat acesta.

UPDATE: Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat sâmbătă dimineața pentru Agerpres că până la acest moment nu are informații despre eventuale decese. Numărul răniților a ajuns la 30 de persoane, printre aceștia se află și cetățeni străini. Toți cei cu probleme au fie probleme ca urmare a expunerii la fum, fie fracturi, pentru că au sărit de la etaj, ca să scape de foc „Situația este sub control. Clădirea este prăbușită, dar incendiul este controlat. Colegii de la pompieri vor începe să reducă numărul echipajelor care sunt la fața locului”, a declarat acesta. 

Un reprezentant al pompierilor a declarat că se acționează din exteriorul clădirii, deoarece o parte din elementele de construcție rămase în picioare prezintă pericol pentru salvatori. Raed Arafat a explicat că abia după stingerea incendiului, se va verifica dacă există persoane care să fi rămas prinse în incendiu.

 

UPDATE: 27 de persoane au fost spitalizate inițial, dar ulterior au plecat acasă, astfel încât la ora 6:30 mai erau internate doar nouă. Dintre acestea, una este în stare gravă,suferind arsuri pe căile respiratorii, potrivit Digi 24.

Există posibilitatea să existe în club persoane care să nu se fi putut autoevacua, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București. Clădirea e distrusă în cea mai mare parte.


Un incendiu puternic s-a iscat în clubul de lux Bamboo din București, în jurul orei 3.00. Conform Digi 24 TV, sunt 22 de răniți și autoritățile au activat planul roșu de intervenție. Nu se știe exact câte persoane au fost în club la momentul izbucnirii focului. La ora 6.15, pompierii nu reușiseră să stingă flăcările. O persoană e în stare foarte gravă. Răniții sunt internați la mai multe spitale din București. 13 persoane sunt internate la Spitalul Floreasca, printre care și cea aflată în stare gravă.

Mai multe persoane au suferit de hipotermie pentru că au sărit, de frică, în lacul pe malul căruia se află clubul de lux. „De menționat, față de intervenția anterioară, faptul că avem și un echipaj de scafandri care a verificat zona din spatele clubului, zona către lac, pentru identificarea unor persoane. În spatele clubului nu au fost identificate persoane de către scafandri. Cine s-a evacuat, ulterior a și fost luat din zona respectivă, deci nu mai este nimeni în spatele clubului”, a precizat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Ultima oră
Pe aceeași temă