34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialInaugurare de grad zero la Casa Olimpică

Inaugurare de grad zero la Casa Olimpică

 

Panglica clădirii unde se află noul sediu al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi Muzeului Sportului va fi tăiată pe 26 septembrie, în cadrul unei festivităţi de gradul zero, la eveniment fiind aşteptaţi oaspeţi de marcă, în frunte cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi al Comitetului Internaţional

Olimpic, Jacques Rogge.

Numărătoarea inversă până la inau­gurarea ultramodernei clădiri a Casei Olimpice, care va găzdui atât sediul COSR, cât şi Muzeul Sportului Românesc, este în plină derulare, în aceste zile realizându-se ultimele retuşuri. O armată de oameni lucreză zi şi noapte pentru ca totul să arate impecabil în momentul când oaspeţi de vază vor vizita în premieră incinta.

Marea problemă nu este însă legată de aspectul clădirii, care deja impresionează prin designul şi dotările ultramoderne, ci de modul în care va decurge întâlnirea de „gradul trei” dintre preşedinţii Traian Băsescu şi Jacques Rogge. De fiecare dată când au fost faţă în faţă, şeful statului român şi cel al olimpismului mondial au discutat despre cele mai importante întreceri sportive  care vor fi găzduite de România după 1990, Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), ediţia de iarnă, din 2013. În mai 2008, Traian Băsescu a făcut apel la Jacques Rogge să sprijine România pentru a-i fi atribuită competiţia. În 2010, după ce România a primit organizarea FOTE, Jacques Rogge a făcut la rândul său apel la Traian Băsescu să-şi aducă contribuţia la bunul mers al desfăşurării Festivalului. Cu siguranţă anul acesta cei doi vor aborda din nou subiectul, dar de data aceasta există un risc uriaş ca discuţia să fie purtată în termeni mai puţin cordiali, deoarece încă nu au fost alocaţi banii pentru derularea proiectului şi nici la rectificarea bugetară de săptămâna trecută nu a fost luat în discuţie acest subiect. Cum întârzierile sunt foarte mari, nu  este exclus ca FOTE 2013 să nu mai aibă loc la Braşov şi pe Valea Prahovei, ci în altă ţară.

Soarta FOTE şi imaginea României depind de o hârtie

Termenul-limită la care va fi stabilită soarta FOTE va fi pe 26 octombrie, adică peste numai două luni, când o nouă comisie a Comitetului European Olimpic (EOC) va verifica stadiul proiectului. Dacă nici atunci Comitetul de Organizare al competiţiei nu va putea furniza cifre concrete vizavi de strategiile de marketing, publicitate, transport şi aşa mai departe, competiţia va fi mutată din România. Vizavi de toate aceste aspecte îngrijorătoare, surprinde optimismul lui Octavian Morariu, preşedintele COSR. „Nu ascund că suntem într-un mic impas legat de finanţarea proiectului pentru organizarea FOTE”, a recunoscut şeful olimpismului român.

„Potrivit une hotărâri de guvern apărută în aprilie, FOTE a fost declarat oficial proiect de interes naţional şi a fost stipulat că finanţarea se va face de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (n.r. – valoarea proiectului se ridică la aproximativ 5 milioane de euro, bani care vor trebui alocaţi eşalonat). În momentul de faţă proiectul este definitivat în cele mai mici amănunte cu toate sumele pe care le implică organizarea FOTE, şi practic nu mai este necesară decât o hotărâre de guvern în care să se confirme exact banii care vor fi atribuiţi. Cu alte cuvinte, nu mai avem nevoie decât de o garanţie financiară oficială pentru a putea stabili indicatorii tehnico – economici necesari demarării licitaţiilor şi tuturor formalităţilor pe care le implică derularea unui astfel de proiect”, a precizat Octavian Morariu. De asemenea, preşedintele COSR mizează pe importanţa economică pe care o are organizarea FOTE în Braşov şi pe Valea Prahovei şi nu vrea să ia în calcul dezastrul de imagine pe care l-ar suferi România în cazul în care Festivalul ar fi mutat în altă ţară. „S-a investit enorm în pârtii şi patinoare care ar rămâne fără obiect din punct de vedere competiţional vorbind”, a mai spus Morariu.

„Organizarea FOTE în România înseamnă atât relansarea sporturilor de iarnă de la noi şi motivarea copiilor şi tinerilor să se îndrepte spre aceste discipline, dar şi o oportunitate uriaşă pentru relansarea economică a staţiunilor de pe Valea Prahovei”.

Banii pentru sport, tabu chiar dacă au fost câştigaţi în instanţă

Argumentele convingătoare ale preşedintetului COSR sunt, din păcate, spulberate de trista realitate din România când vine vorba de a se aloca bani pentru sport. De pildă, Loteria Română, care nu s-a conformat Legii Sportului, potrivit unei sentinţe definitive şi irevocabile emisă de instanţele judecătoreşti autohtone, are de plătit 3 milioane de euro structurilor sportive naţionale, dintre care, potrivit Legii Sportului, 750.000 de euro ar trebui să intre în vistieria COSR. Până acum însă, nici federaţiile naţionale sportive, nici COSR nu au văzut nici un ban. Şefii COSR sunt însă la fel de optimişti ca şi în cazul organizării FOTE în Braşov şi pe Valea Prahovei. „Banii există şi cu siguranţă nu este vorba decât de rezolvarea unor formalităţi până să ajungă în conturile noastre”, a spus Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR . „Deja am luat în calcul aceste sume şi le vom aloca pentru pregătirea loturilor naţionale în vederea calificării şi participării la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012″. 

>>În mai 2008, preşedintele Traian Băsescu a făcut apel la Jacques Rogge, şeful Comitetului Internaţional Olimpic, să sprijine România pentru a-i fi atribuită organizarea ediţiei de iarnă, din 2013, a Festivalului Olimpic al Tineretului Olimpic European.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă