20.3 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăSpecial"In urmatorii 2-3 ani nu avem de ce sa ne facem griji...

„In urmatorii 2-3 ani nu avem de ce sa ne facem griji de cutremur”

In ultimul timp s-au produs mai multe cutremure de mica intensitate in zona Vrancea. Explicatia acestor fenomene ne-a fost oferita de profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP).
– Ce ne puteti spune despre aglomeratia de mici cutremure petrecute in ultima vreme in Vrancea?
Acesta este norocul nostru, deoarece se consuma acolo o energie majora a pamantului. Am anticipat ca dupa jumatatea anului 2006 se va schimba actiunea celor doua blocuri tectonice, African si Indoaustralian, blocuri care influenteaza si miscarile tectonice din zona Vrancea.
– Ce pericole ar paste Romania in cazul unui cutremur major?
In ultimii ani am pus la punct mai multe statii seismice utilate ultramodern pentru a contracara, pe cat se poate, efectele unui cutremur devastator. Cea mai bine utilata este statia seismica "Dr. Cornelius Radu", cu poligonul sau, amplasate ambele la Vrancioaia in judetul Vrancea. Mai avem o statie la fel de bine utilata si in judetul Suceava. De aseme-nea, am pus la punct si un sistem de avertizare in timp real pentru protectia obiectivelor majore ale economiei nationale si a populatiei. De curand mai multe ministere, printre care Ministerul Economiei, MAI, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, ne-au cerut programe de protectie si securizare a obiectivelor lor catre INFP. Aceste cereri sunt grevate la randul lor de noile cerinte ale UE, care doreste protectia si securizarea datelor de importanta nationala in cazul unei catastrofe naturale de origine telurica.
– Practic, cum faceti acest lucru?
Am realizat un sistem de averti-zare in timp real prin care putem bloca intr-un timp-record, de 2,6 secunde de la semnalarea unui posibil cutremur, toate sistemele cu risc major pentru economia nationala si a populatiei. Semnalarea cutremurului se face prin statia de la Vrancioaia cu cel putin 32 de secunde inainte de a se produce. In fapt, sistemul de avertizare seismica, in timp real, pentru obiective industriale este o realizare unicat a cercetarii stiintifice romanesti si din Europa, care a avut un puternic impact in randul populatiei. Sistemul a facut obiectul unui proiect IST (Information Society Technologies) si din cele 263 proiecte inaintate la Bruxelles au fost nominalizate 20 la "Nominees for the 2006 European IST Grand Prize". De altfel, echipa formata din persoana mea impreuna cu Constantin Ionescu, Alexandru Marmureanu si Adrian Grigore – INCDFP, autorii acestui proiect, a prezentat sistemul in fata unei comisii din partea Uniunii Europene, formata din 18 specialisti din academii de stiinta si universitati din Europa, la Bruxelles, in cladirea Charlemagne. Cea mai importanta realizare in acest sens este faptul ca putem bloca in mai putin de trei secunde functionarea centralei nucleare de la Cernavoda.
In anul 2004, mi-ati spus ca pana in 2006 nu vom avea un cutremur major. Ce se va intampla de acum inainte?
Asa este, dar am precizat ca cele doua mari placi tectonice de care am amintit dupa 2006 vor lucra altfel. Si se pare ca lucrurile merg in acest sens. Pentru urmatorii 2-3 ani nu sunt motive de ingrijorare pentru o miscare tectonica majora in zona Vrancea. Tendinta este de modificare a hartilor seismice mondiale in sensul translatarii lor spre extremitatea estica a blocului tectonic eurasiatic. Dupa acest termen mai discutam.
In ce sens?
Este posibila o noua reconfigurare a miscarilor telurice din toata lumea.

Cele mai citite

Volkswagen renunță la acorduri esențiale și declanșează un conflict cu sindicatele pe fondul provocărilor economice

Volkswagen a anunțat că va renunța la șase contracte colective de muncă, pe fondul intensificării conflictului cu sindicatele și consiliul de întreprindere. Compania germană...

Oaidă și-a găsit o nouă echipă! Cu cine semnează fostul mijlocaș al Rapidului

Mijlocașul defensiv Răzvan Oaidă este foarte aproape de a reveni la UTA Arad, clubul unde și-a început cariera. Răzvan Oaidă, în vârstă de 26 de...

„Matilda” revine la București! 

Opera Comică pentru Copii anunță deschiderea unei noi stagiuni pline de surprize și spectacole de neuitat Opera Comică pentru Copii (OCC) anunță începerea noii stagiuni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă