Președintele american, Donald Trump, a ales ca primă acțiune dură în domeniul politicii externe punerea la punct a Teheranului.
După ce a acuzat Iranul că se joacă cu focul, ulterior suplimentării sancțiunilor asupra unor companii și cetățeni iranieni, Donald Trump a trimis trupe speciale în Yemen cu distrugătorul USS Cole. Iranul nu a dat semne că a înțeles bunăvoința președintelui Barack Obama în privința acordului nuclear, atacabil în multe privințe. „Eu nu sunt așa”, a avertizat noul preşedinte SUA. Ayatolahul Ali Khamenei l-a catalogat pe Trump ca pe „o persoană fără experiență”.
Mai mult, iranienii au profitat de „bunăvoința” Administrației Obama și a altora pentru a-și implementa o politică de expansiune în Orientul Mijlociu prin forță, angajând miliții șiite, coordonate de Garda Revoluționară Iraniană. Acestea acționează în Siria, Irak, Yemen, Iranul urmărind ruta petrolului prin Strâmtoarea Bab al Mandeb, încercând să obstrucționeze livrarea internațională și s-o condiționeze prin rebelii Houthi. În acest scop, au existat acțiuni sinucigașe ale rebelilor asupra unor nave saudite și americane. Apoi, Iranul a efectuat exerciţii militare pentru a-şi testa sistemele de rachete şi radar, „test” despre care serviciile secrete israeliene spun că a fost vorba de tentativa, eșuată, de a lansa un satelit militar. Administraţia Trump a dispus sancţionarea a 13 persoane şi a 12 companii din Iran, unele dintre acestea având sediul în Emiratele Arabe Unite, Liban și China. Trimiterea distrugătorului USS Cole în Marea Roșie, în Strâmtoarea Bab el Mandeb, arată prioritatea Administrației Trump în Orientul Mijlociu, de a bloca Iranul în toate acțiunile sale expansioniste. De asemenea, s-a pus în vedere regimului de la Teheran să-și retragă milițiile șiite din Siria.
Moscova se amestecă în Libia
În conflictul din Yemen, țară cu 25 de milioane de locuitori, Iranul sprijină militar rebelii Houthi care luptă împotriva președintelui Abdrabbuh Mansur Hadi, susținuți de SUA, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite. Deplasarea distrugătorului USS Cole arată că terenul de confruntare dintre SUA și Iran va fi Yemenul. În octombrie anul trecut, după atacarea unei nave americane, US Navy a distrus stațiile radar și bateriile de rachete instalate de Garda Revoluționară Iraniană, aceasta fiind o primă confruntare pe „teren străin”. Teheranul a desfășurat în Yemen drone Shahed 129, dotate cu rachete Sadid-1. Următorul pas va fi trimiterea de comandouri americane pentru a distruge toate aceste instalații. Iranul nu a recunoscut niciodată implicarea în conflictul din Yemen, așa că, un eventual schimb de focuri între comandourile americane și luptătorii Gărzii Revoluționare Iraniene, are șanse să fie, într-o primă fază, trecut la secret. Moscova nu este implicată în conflictul din Yemen, iar orice intervenție militară a SUA nu va încorda colaborarea dintre Trump și Putin în Siria. În schimb, Administrația Trump nu se mai amestecă în Libia, unde Moscova a început să trimită „consilieri” în favoarea generalului Khalifa Haftar, de altminteri favorizat și de americani. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut un apel la comunitatea internațională pentru unitate împotriva Iranului, care devine tot mai periculos.