În spatele jocului sinistru "Balena Albastră" s-ar afla serviciile secrete ruse. Este ipoteza unui jurnalist basarabean, care detaliază subiectul, explică Digi24.
Jurnalistul Pavel Păduraru prezintă date și fapte relevante despre istoria acestui joc și mai ales despre creatorii lui. Presa rusă scrie că numai în Rusia participă la joc 200 mii de tineri. „Grupurile morții” s-au răspândit în Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Letonia și Kazahstan, iar acum au ajuns în România, Bulgaria și Polonia.
Deși reprezintă o calamitate socială sporită, jocul morții trezește multiple semne de întrebare în privința originii sale, precum și a neputinței (sau nedorinței!) autorităților de a-l opri.
Din Federația Rusă, „Balena albastră” a ajuns la Chișinău prin regiunea separatistă de la Tiraspol. „Numărul adevărat al victimelor nu este cunoscut de nimeni. Oficial, se spune că în Rusia s-ar fi sinucis 130 de „balene”, deși această cifră este mult prea exagerată chiar și în percepția celor mai vehemenți critici ai jocului morții.
De fapt, ceva similar se întâmplă și în Republica Moldova, unde oficial sunt cel mult cinci presupuse „balene” pe ambele maluri ale Nistrului, "însă unele mass-media anunță că jocul a condus la suicid deja zeci de adolescenți în Republica Moldova”, scrie Pavel Păduraru.
Culmea e că lucrurile stagnează în timp ce organizatorii jocului pot fi deconspirați chiar și de către specialiști în programare sau jurnaliști, în cazul în care organizatorii jocului morții nu ar fi, din întâmplare, reprezentanți ai serviciilor secrete. Jurnalistul amintește că Rusia încearcă de câțiva ani să înăsprească controlul asupra spațiului informațional, pentru ca autoritățile să poată interzice accesarea unor site-uri și să aibă acces la mesajele private ale cetățenilor.
În ceea ce privește Republica Moldova, întâmplările recente legate de „Balena albastră” i-au făcut pe parlamentari să sugereze că a venit timpul ca legislatorii să adopte Legea „Big Brother”, care permite monitorizarea utilizatorilor de Internet și care anterior a provocat o serie de nemulţumiri în rândul societăţii civile.