27.6 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialIn portul Constanta, contrabanda la container

In portul Constanta, contrabanda la container

» Terminalele au devenit tinta contrabandistilor din Estul Asiei.

» Valoarea produselor retinute in primul semestru depaseste de peste zece ori realizarile politiei de frontiera din ultimii doi ani.

Conform noilor reglementari europene, organele vamale si politia de frontiera trebuie sa verifice 15% din numarul de containere sosite din strainatate. Controalele au scos in evidenta un fapt alarmant: portul, mai exact terminalele de containere, a devenit punct terminus al marfurilor contrafacute.
Paradoxal, nu drogurile si armamentul le dau batai de cap politistilor de frontiera constanteni. Aceste categorii de "marfa" sunt, cel putin din punct de vedere teoretic, destul de usor de identificat gratie noilor aparaturi de scanare si control, fara a mai fi nevoie de desfacerea efectiva a containerului, plus ca in ultimul timp cantitatile depistate si confiscate sunt de ordinul zecilor sau sutelor de grame. Contrabanda cu produse contrafacute a devenit un flagel greu de controlat si, desi de cele mai multe ori opiniei publice nu-i spune nimic descoperirea a catorva zeci de mii de perechi de pantofi contrafacuti, specialistii sunt ingrijorati.

Analiza de risc

Biroul Analiza de Risc este o structura speciala in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta. Aici se intocmesc, asa cum suna si denumirea biroului, analizele de risc pe baza carora se declanseaza actiunile de control. Performantele acestei structuri vorbesc de la sine. "In majoritatea cazurilor in care am decis sa deschidem containerele impreuna cu organele vamale am gasit produse contrafacute. Precizia controalelor este de 90%", a precizat comisarul-sef Adrian Burcea, purtatorul de cuvant al IJPF Constanta. Descoperirea produselor de contrabanda nu este deloc simpla. Politistii de frontiera cu experienta stiu insa sa aprecieze greutatea unui container doar dupa cantitatea de produse declarata, iar orice neconcordanta intre tonajul real cu cel declarat pune in miscare "mecanismul".

Incalta un oras intreg
Contrabandistii incearca diferite metode de a insela oamenii legii. Cea mai frecventa dintre ele este "captusirea" containerului cu produse asemanatoare la aspect si greutate cu cele declarate oficial, dar care sunt de cateva zeci de ori mai scumpe. Se ia in calcul si riscul ca incarcatura sa fie descoperita, astfel ca de obicei se trimit mai multe containere la destinatie. si cum intr-un container incap, in cazul pantofilor, cam 50.000 perechi, cu o valoare de piata de nu mai putin de 6 miliarde lei vechi, nu este nevoie ca toate containerele sa treaca intacte de control. Dintr-unul singur contrabandistii isi scot banii. Tocmai de aceea se acorda o mare atentie declaratiilor vamale.

CAZUL "TIGLA"
Printre cele mai notabile
capturi ale politistilor de frontiera si vamesilor constanteni se numara celebrul caz "Tigla". Intr-un container declarat ca plin cu tigla incarcat intr-un port din America de Sud s-au descoperit opt tone de opiu turnat, intr-adevar, sub forma unor placi de tigla.

Au mai fost in anii trecuti
mai multe capturi de stupefiante, insa incet, incet, locul drogurilor a fost luat de haine si pantofi. In primele sase luni ale acestui an au fost descoperite marfuri contrafacute in valoare totala de 83 milioane ROL, in timp ce
activitatea din ultimii doi-trei ani insumata nu depaseste o zecime din acesta suma. La capitolul droguri au fost descoperite mai multe transporturi, insa este vorba de cantitati mici, pentru consumul propriu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă