0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialÎn dezacord cu Medvedev, ministrul rus al Finanţelor, Aleksei Kudrin, a demisionat

În dezacord cu Medvedev, ministrul rus al Finanţelor, Aleksei Kudrin, a demisionat

Ministrul rus al Finanţelor, Aleksei Kudrin, şi-a prezentat luni demisia, acceptată de Kremlin, după ce a declarat că este în dezacord cu preşedintele Dmitri Medvedev, a anunţat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Natalia Timakova, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Preşedintele Rusiei a semnat un decret referitor la demisia vicepremierului şi ministru al Finanţelor Aleksei Kudrin”, a declarat Timakova, citată de agenţiile ruse.

Întrebat de agenţia RIA Novosti dacă şi-a dat demisia, Kudrin a răspuns laconic la telefon: “Da”.

Anterior, în cursul zilei de luni, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a somat pe ministrul de Finanţe să demisioneze sau să-şi confirme loialitatea, după ce acesta a declarat că nu va participa la un nou Guvern sub conducerea sa.

“Dacă nu sunteţi de acord cu politica preşedintelui, pe care o pune în practică Guvernul, aveţi o posibilitate, să demisionaţi. Dacă estimaţi că există dezacorduri, vă puteţi semna demisia aici şi acum”, a declarat Medvedev, potrivit agenţiei Itar-Tass.

“Trebuie să vă hotărâţi foarte repede şi să-mi daţi un răspuns astăzi: sau plecaţi de la principiul că dezacordurile la care faceţi referire nu există şi atunci ar trebui să vă explicaţi. Dacă aceste divergenţe există, nu văd altă soluţie”, a adăugat el.

“Puteţi să primiţi sfaturi de la cine vreţi, dar atât timp cât eu sunt preşedinte, eu iau acest gen de decizii”, a precizat preşedintele, după ce Kudrin a răspuns că intenţionează să discute această problemă cu premierul Vladimir Putin.

Preşedintele rus s-a exprimat în cursul unei reuniuni la Dmitrovgrad (Volga), în prezenţa lui Kudrin, la două zile după anunţul candidaturii premierului Vladimir Putin la prezidenţialele din martie.

Conform acestui anunţ, făcut în cadrul unui Congres al partidului majoritar Rusia Unită, Medvedev va deveni atunci prim-ministru.

După aceste anunţuri, Aleksei Kudrin, care conduce Ministerul de Finanţe din anul 2000, a declarat duminică dimineaţă că va refuza să facă parte din Guvern dacă Dmitri Medvedev va deveni premier.

“Nu mă văd într-un nou Guvern. Nimeni nu mi-a propus nimic, de altfel. Cred că diferendele pe care le am nu îmi vor permite să fac parte din acesta”, a declarat ministrul, citat de agenţiile de presă.

Considerat un adept al controlului cheltuielilor, el a afirmat la Washington, unde participa la o reuniune a G20, că are cu Medvedev “numeroase dezacorduri privind politica economică”, în special pe tema creşterii cheltuielilor militare.

Luni, în faţa îngrijorărilor exprimate de mediile de afaceri, Kudrin şi-a temperat declaraţiile.

“Am spus că sunt pregătit să lucrez în orice post, dacă acest lucru ajută la promovarea reformelor (…) şi nu doar în Guvern”, a precizat el, într-un interviu pentru postul de televiziune Russia Today.

Cele mai citite

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...

Ce-i de făcut  azi în România?

Schimbările democratice consacrate de Constituție (1992) au dus și în România la libertăți și drepturi fundamentale de care să se poată bucura fiecare cetățean....

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă