2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialÎn ciuda protestelor românilor, Guvernul Grindeanu a aprobat proiectele legislative pentru aprobarea...

În ciuda protestelor românilor, Guvernul Grindeanu a aprobat proiectele legislative pentru aprobarea grațierii și pentru modificarea Codului Penal. Florin Iordache: Proiectele nu s-au făcut pentru oameni politici, s-au făcut pentru infracțiuni

Cabinetul Grindeanu a aprobat marți seară un proiect de lege pentru aprobarea grațierii, un al doilea proiect de lege pentru modificarea executării pedepselor, precum și o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Decizia Guvernului de a aproba aceste acte normative a fost anunțată, după încheierea ședinței Executivului, de ministrul Justiției, Florin Iordache.

Întrebat de jurnaliști care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns că ””Ordonanţa şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni şi o mai bună clarificare şi pentru punerea în concordanţă cu deciziile CCR”.

Potrivit ministrului Iordache, cele două proiecte de lege vor fi transmise în Parlament în procedură de urgenţă.

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21, Iordache a răspuns: ”Pentru că la această oră a fost şedinţa de Guvern”.

Deși aceste proiecte legislative nu erau trecute în prealabil pe ordinea de zi a ședinței Executivului, ministrul Iordache a explicat că ordinea de zi a fost modificată pentru că Executivul are acest drept.

Ministrul Justiţiei a precizat că OUG privind modificarea Codurilor Penale a păstrat pragul de 200.000 de lei privind abuzul în serviciu, iar favorizarea infractorului a fost dezincriminată inclusiv pentru adoptarea de acte normative.

Ministrul Florin Iordache a fost întrebat ce mesaj are pentru cei 100.000 de români care au protestat în stradă împotriva acestor acte normatice. Ministrul Justiției a răspuns că actele adoptate au ținut cont de propunerile formulate în dezbaterea care s-a organizat, luni, la sediul Ministerului Justiției.

Ministrul Florin Iordache s-a retras de la declarațiile de presă deși jurnaliștii doreau să-i mai pună întrebări.

În urma acestuia a rămas ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Acesta a fost întrebat dacă a existat vreun membru al Cabinetului Grindeanu care să se opună modificării Codului Penal, a Codului de Procedura Penală și a legii privind aprobarea grațierii. Viorel Ștefan a răspuns că niciun ministru nu s-a opus: “Speram să întrebaţi despre buget. Răspunsul va fi foarte scurt. Nu. Nu”.


Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă.

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

 


Silviu Sergiu, senior editor:
REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online:
O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. Presa occidentală comentează deciziile de aprobare a grațierii și de modificare a Codului Penal: Guvernul României dă o lovitură luptei anticorupție
În America, prima relatare a fost cea a agenției Associated Press, preluată de site-urile publicațiilor și televiziunilor din SUA. Decizia guvernului este prezentată ca o lovitură dată eforturilor din ultimii ani pentru întărirea luptei anticorupție.
 
Decizia Guvernului Grindeanu a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea  că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie.
 
Ziarul The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară… continuarea aici!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă