Asociaţiai Românilor din Italia (ARI) felicită iniţiativa deputatului Kerekes Károly şi adoptarea de către Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor a proiectului de lege care reglementează contribuţia de asigurări sociale pentru o perioadă de 5 ani pentru cei care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
Asociaţia Românilor din Italia a cerut Guvernului României încă din 2009 găsirea unor soluţii prin care românii din diaspora să poată achita retroactiv contribuţiile pentru asigurarea socială dând ca şi exemplu comunitatea românilor din Italia, membrii căreia şi în momentul de faţă muncesc la “negru” într-un mare procent. Într-un comunicat de presă, asociaţia estimează că doar aproximativ 480.000 de cetăţeni români lucrează cu acte în “regulă” în Italia, situaţie aproape neschimbată din 2009.
"Asociaţia noastră, bazându-se pe semnalele din comunitatea românească, propune o soluţie care să aducă avantaje tuturor, astfel încât cei care în acest moment nu sunt angajaţi legal în Italia şi cei care au muncit în trecut mulţi ani fără contract să-şi poată plăti retroactiv contribuţiile pentru pensie pentru anii pierduţi", se arată în scrisoarea deschisă trimisă de preşedintele ARI, Eugen Terteleac, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi preşedinţilor comisiilor de Muncă şi Egalitate de Şanse din Parlamentul României. Preşedintele ARI a adăugat că "dacă 500.000 de muncitori români ar plăti pentru o perioadă de 15 ani o sumă de 100 euro lunar, 9 miliarde de euro, aproape jumătate din împrumutul de la FMI, ar putea intra în vistieria statului, la bugetul de asigurări sociale. Românii care vor reuşi să-şi regularizeze această situaţie vor avea garanţia elementară a unei pensii la vârsta la care nu vor mai putea munci, se mai arată în scrisoarea deschisă trimisă de preşedintele ARI" comunicat de presa ARI publicat in 2009
În data de 28 octombrie 2010, Guvernul Boc a adoptat ordonanţa de urgenţă n. 94/2010 prin care a încercat doar să închidă “gura” Asociaţiei Românilor din Italia care în repetate rânduri a cerut găsirea unor soluţii. Autorităţile române au oferit prin OUG posibilitatea românilor şi celor din diaspora în general să contribuie retroactiv la sistemul naţional de pensii doar că termenul pentru întocmirea şi plata efectivă în 30 de zile (luna decembrie 2010) a fost prea mică pentru promovarea şi implementarea acestei oportunităţi în rândul contribuabililor din ţară şi din diaspora.
"Am suspectat în perioada Guvernului Boc şi suspectăm în continuare că nici un Guvern nu a vrut să rezolve această problemă întrucât s-au protejat şi poate se mai protejează încă, interesele unor lobby şi a multinaţionalelor care controlează sistemul privat de pensii din România. Dacă s-ar fi dorit, astăzi poate că am fi avut numere importante de contribuabili români din diaspora la sistemul de pensii românesc.
Astăzi având această lege aprobată de către Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, prin care românii care au muncit la “negru” pot recupera cel puţin ultimii cinci ani de vechime, propunem includerea în metodologia acesteia a unui sistem de gestiune şi plata în format electronic, eliminând pe cât posibil birocraţia birourilor şi oficiilor de colectare. Propunem implementarea acestui sistem prin intermediul Poştei Române, instituţie care se bucură de o anumită credibilitate în societatea românească şi care îşi întăreşte relaţia cu românii din diaspora prin mai multe proiecte, inclusiv votul prin corespondenţă" – se arată în comunicat.
Preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac, lansează un apel către guvernanţii României şi către clasa politică în general: "sprijiniţi implementarea acestei legi. Sistemul pensionistic are la bază principiul de solidarietate, majoritatea contribuabililor achită dările şi totodată sunt solidari cu cei care au făcut-o la rândul lor, pensionarii, şi cu cei mai putin norocoşi: bolnavi, invalizi, etc. Oferiţi românilor din diaspora posibilitatea deplină pentru ca aceştia să-şi asigure bătrâneţea. Daţi-ne posibilitatea să fim solidari şi noi la rândul nostru".