3.9 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăSpecialIn 5 ani, doar zece judecatori si procurori au fost condamnati pentru...

In 5 ani, doar zece judecatori si procurori au fost condamnati pentru coruptie

Zece judecatori si procurori au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie in ultimii cinci ani, releva un raport al Initiativei pentru o Justitie Curata, prezentat luni de judecatorul Cristi Danilet, presedintele Societatii pentru Justitie.

Potrivit datelor din raport, citate de NewsIn, in 2005 au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie doi procurori si un magistrat asistent, in anul 2007 trei judecatori, in 2008 un judecator, doi procurori si un grefier, iar in anul 2009 un procuror. "Cu exceptia CSM, care a furnizat aceste date numai pentru ultimii trei ani, nici Ministerul Justitiei, nici Ministerul Public nu detin statistici cu privire la categoriile de persoane din sistemul juridic condamnate pentru coruptie, fiind evident ca nu au avut vreo intentie de preocupare pentru o strategie anticoruptie in acest sistem", se arata in raport.

In perioada 2005-2008 au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie 26 de magistrati, majoritatea proceselor fiind inca pe rolul instantelor. "Pana in prezent, avem o singura hotarare de achitare din cele 26 de trimiteri in judecata", a declarat seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, prezent, luni dupa-amiaza, la Grupul pentru Dialog Social, unde a avut loc lansarea raportului "Vulnerabilitati ale sistemului juridic din Romania", realizat de Initiativa pentru o Justitie Curata.

Conform raportului prezentat luni de judecatorul Cristi Danilet, 60% dintre romani considera ca exista coruptie in justitie. Cu toate acestea, numai 11% dintre persoanele intervievate de Initiativa pentru o Justitie Curata, arata ca li s-a cerut sau au dat mita. "Perceptia de coruptie este extinsa, dar cazurile de coruptie sunt mai reduse", a explicat Danilet.

Initiativa pentru o Justitie Curata a lansat, luni, in cadrul unei dezbateri la care iau parte magistrati si jurnalisti, studiul "Vulnerabilitati ale sistemului juridic din Romania". Raportul se bazeaza atat pe studiile si sondajele despre coruptie din prisma experientei si perceptiei populatiei si a personalului juridic, cat si pe date oficiale privind dosarele penale si disciplinare instrumentate pentru personalul judiciar. Lucrarea a fost coordonata de judecatorul Cristi Danilet, presedintele Societatii pentru Justitie si face parte dintr-o cercetare mai ampla asupra coruptiei din sistemul juridic.

Cele mai citite

Crin Antonescu: Avem nevoie de o dreaptă conservatoare, nu de texte sorosiste, precum cele ale lui Siegfried Mureșan

Declarațiile lui Crin Antonescu vin într-un context tensionat pentru PNL, care se pregătește pentru un an electoral crucial Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a...

Mesajul președintelui CCR de Ziua Constituției: Respectul față de Legea Fundamentală înseamnă fidelitate față de țară

Președintele CCR a subliniat importanța tradițiilor constituționale și a făcut apel la unitate națională Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a transmis duminică...

Crin Antonescu: Avem nevoie de o dreaptă conservatoare, nu de texte sorosiste, precum cele ale lui Siegfried Mureșan

Declarațiile lui Crin Antonescu vin într-un context tensionat pentru PNL, care se pregătește pentru un an electoral crucial Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă