31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialÎmprumuturile băncilor spaniole de la BCE au atins în iunie recordul de...

Împrumuturile băncilor spaniole de la BCE au atins în iunie recordul de 337 miliarde de euro

Împrumuturile nete ale băncilor spaniole de la Banca Centrală Europeană (BCE) au urcat în iunie cu 59 miliarde de euro, la nivelul record de 337 miliarde de euro, după ce acordul liderilor europeni de susţinere a acestora nu a reuşit să le faciliteze accesul la finanţare, transmite Bloomberg, conform Mediafax.

În cazul împrumuturilor brute, care includ şi creditele pe termen lung, overdrafturile şi sumele deţinute în conturi şi depozite, a avut loc un avans de 40 de miliarde de euro, la 365 miliarde de euro, reprezentând 30% din împrumuturile care au avut loc în zona euro.

Spania a cerut un ajutor european de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, în condiţiile în care accesul guvernului pe pieţele financiare s-a redus, iar randamentul obligaţiunilor suverane a ajuns la circa 7%.

Dependenţa în creştere a băncilor de BCE ar putea reflecta retragerile de depozite din Spania, care se confruntă cu cel mai mare declin al investiţiilor străine de la crearea euro.

Depozitele rezidenţilor au scăzut cu 2,5% în aprilie, faţă de luna martie, iar faţă de aceeaşi perioană a anului trecut cu 5,4%, potrivit datelor Băncii Spaniei.

Nerezidenţii au retras în aprilie investiţii în acţiuni şi obligaţiuni în valoare de 24,6 miliarde de euro, cel mai mult după 1999, faţă de numai 4,54 miliarde de euro cu un an în urmă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă