O noua pleasca e pe cale sa cada pe capul fericitilor beneficiari ai legii 112 din Timisoara. Si nu e vorba despre initiativa deputatului conservator (fost peremist) de anulare a termenului de zece ani in care locuintele dobandite pe baza acestei legi nu puteau fi vandute. Avocatii si specialistii in tranzactii imobiliare din capitala Banatului sustin ca nici un chirias devenit proprietar peste noapte odata cu intrarea legii in vigoare, in 1995, nu s-a impiedicat de interdictia cu pricina, daca a vrut sa vanda.
Si foarte multi au facut acest lucru in baza unor promisiuni de vanzare, asa incat in numeroase cazuri nici nu se mai stie cine a fost de fapt beneficiarul legii iliesciene. Mai mult, sentintele pronuntate de instantele de judecata in cateva procese prin care era contestata vanzarea acestor imobile de catre fostii chiriasi deveniti proprietari au fost castigate pe linie de catre acestia, dupa ce a intrat in vigoare noua Constitutie prin care dreptul la proprietate este garantat.
Un lucru au omis insa corifeii improprietaririi chiriasilor din casele nationalizate la vremea promulgarii legii: situatia terenurilor aferente a ramas neclara. Iar neclaritatea s-a rezolvat in buna traditie romaneasca: a fost lasata la mana instantelor de judecata. Au fost suficiente cateva sentinte prin care si terenurile deveneau ale fostilor chiriasi, pentru ca, pe baza precedentelor create, sa urmeze o avalansa de improprietariri. Puse in fata faptului implinit, mai multe consilii locale din tara au creat la randul lor un precedent, emitand hotarari prin care cedau pe gratis terenurile aferente imobilelor in discutie.
Iata cum, din precedent in precedent, a ajuns sa fie pus pe tapet acest subiect si in Consiliul Local Timisoara. Initiatori sunt cei doi consilieri ai PRM, care au venit si cu un grup de presiune format din beneficiari ai legii 112 mai pauperi si de varsta a treia. Bineinteles, ei nici nu vor sa auda de proiectul alternativ al municipalitatii, prin care se propune sa li se atribuie pana la 500 de metri patrati, suprafetele mai mari urmand sa fie vandute la pretul pietei.
Indiferent in care dintre variante, fostii chiriasi vor fi improprietariti din nou, chiar daca dezbaterea si votul pe aceste proiecte au fost deocamdata amanate. Romania postrevolutionara este paradisul chiriasilor anterevolutionari, in timp ce adevaratii proprietari isi cauta in zadar dreptatea prin tribunale sau pe la feluritele comitete si comisii nascute de legi, chipurile, reparatorii, dar care au venit prea tarziu si pe care nimeni nu prea are chef sa le puna in aplicare.
Peste toti si toate ramane zambetul lui Ion Iliescu, cel care a pus in opera cea mai tare si eficienta lege din domeniul proprietatii dupa 1989…