18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialImobilele in regie proprie, la jumatate de pret

Imobilele in regie proprie, la jumatate de pret

Construirea unei locuinte „pe pamant” este una dintre cele mai mari dorinte ale constantenilor. Din pacate, costurile unei astfel de investitii sunt inaccesibile pentru cea mai mare parte a populatiei. Puteti reduce insa bugetul daca apelati la constructia in regie proprie.

Persoanele care isi construiesc o casa si apeleaza la firme specializate au cel putin un mare avantaj: nu trebuie sa-si faca o gramada de griji pentru felul in care decurge lucrarea si nu trebuie sa mai supervizeze fiecare etapa. Este de ajuns o inspectie la diferite perioade de timp pentru a te asigura ca totul este in ordine. Firma de constructii se ocupa de restul: aduce muncitorii, planifica termenele de executie, angajeaza un inginer de santier, care supervizeaza intreaga lucrare, si asigura chiar si paza obiectivului pe timpul noptii, pentru ca hotii sa nu fie tentati sa plece cu materialele de constructii.

Tariful, pe masura

Principalul dezvavantaj al alegerii unei firme specializate este costul ridicat al lucrarilor. Societatile comerciale au de platit tot felul de taxe si impozite la stat, ceea ce ridica in mod considerabil factura finala. In plus, daca vreti ca totul sa fie facut legal, va trebui sa platiti si taxa pe valoarea adaugata, care ridica, singura, cu 19% pretul constructiei. Mai mult, niciodata nu veti fi siguri ca seful de santier nu va achizitiona materialele de constructii din cele mai ieftine magazine, dupa cum, de asemenea, nu veti sti daca nu cumva muncitorii au cumparat mai mult decat trebuia. Exista nenumarate cazuri de lucratori care mai vand saci de ciment, dale, var, pietris, nisip sau orice altceva, pentru a mai scoate un ban in plus.

Mai ieftin, dar mai greu

Pentru constantenii care viseaza la o casa, dar care vor ca factura finala sa fie cat mai subtire, exista o solutie de compromis: construirea locuintei in regie proprie. Potrivit expertilor de pe piata imobiliara, prin aceasta metoda costurile se pot reduce pana la jumatate, in comparatie cu metoda in care se apeleaza la o firma specializata. Exista insa o serie intreaga de inconveniente. Primul ar fi ca pe piata constanteana se gasesc foarte greu muncitori seriosi. Chiar daca negociati pretul pentru fiecare stadiu al lucrarii, acestia vor trage de timp de parca ar fi platiti sa stea degeaba. In plus, aproape de fiecare data cand sunt platiti, se duc in primul bar care le iese in cale, astfel ca a doua zi nu vor veni la munca, sau daca vor veni, nu vor fi in stare sa faca mai nimic. O alta problema este achizitia materialelor de constructii. Trebuie sa aveti idee care sunt cele mai convenabile, sub raportul calitate-pret. Altfel, daca va lasati pe mana oricarui meserias, riscati sa va supraincarcati factura. In plus, daca nu exista un contract scris, ci numai o intelegere verbala, nici nu aveti pe cine sa trageti la raspundere daca lucrurile merg prost. Muncitorii isi iau banii si pleaca, iar eventualele defecte de constructie trebuie remediate din buzunarul proprietarului.

Nota de plata

Toate calculele se reduc in cele din urma la pretul final al constructiei. Daca aveti noroc, pretul minim pentru metrul patrat finit este de 400 de euro. Sub acest barem nu coboara nimeni. Astfel, daca vreti sa va construiti o casa de 200 mp desfasurat, trebuie sa aveti minimum 80.000 de euro, bani in care nu intra insa si achizitia terenului. Constructorii spun ca o locuinta „la rosu”, adica acoperita si cu peretii tencuiti, ajunge pana la pretul minim de 160 de euro. Din costul total al unei locuinte de aproximativ 200 mp, o mare parte este „inghitita” de manopera, care ajunge la aproximativ 1,5 miliarde de lei vechi, daca se lucreaza cu o firma specializata. Costurile se pot reduce pana la jumatate, daca se apeleaza la lucratori independenti. Toatele calculele sunt insa inutile daca nu dispuneti de terenul necesar. Pretul acestuia poate fi, de multe ori, foarte apropiat de acela al ridicarii propriu-zise a locuintei.

Cele mai citite

Incendiu la Întreprinderea de Rulmenţi Bârlad

Pompieri militari intervin, sâmbătă, la un incendiu izbucnit într-o hală de producţie a Întreprinderii de Rulmenţi Bârlad, afectat fiind acoperişul imobilului pe o suprafaţă...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a...
Ultima oră
Pe aceeași temă