Deputatul PD-L Maria Stavrositu a depus la Senat o propunere legislativă prin care doreşte difuzarea imnului în fiecare zi de luni în clasele I-VIII şi arborarea drapelului deasupra tablei de scris, pentru ca elevii să conştientizeze importanţa simbolurilor naţionale prin expunere „repetitivă”, potrivit Realitatea.net.
Foştii sau actualii directori ai liceelor bucureştene consideră că difuzarea repetitivă a imnului naţional ar putea fi „obositoare” pentru elevi, mai mult, există riscul ca acesta să-şi piardă din semnificaţie şi „să nu mai trezească nicio emoţie”.
„Imnul este ceva solemn. La Colegiul Naţional Mihai Viteazu se difuzează imnul la ceremoniile de la începutul şi sfârşitul anului şcolar. Dar cred că dacă imnul ar fi difuzat o dată pe săptămână, există riscul să se intre într-o rutină, iar imnul să nu mai fie asociat cu însemnele statului. Aş vedea intonarea imnului doar în ocazii speciale”, spune directorul Colegiului Naţional Mihai Viteazu, Sever Popa.
De principiu, acesta nu considera propunerea deputatului o ideea rea, „cu condiţia să nu se exagereze, pentru că altfel se ajunge să nu mai trezească nicio emoţie”.
„Difuzarea imnul ţine şi de o educaţie în spiritul identităţii naţionale, care din păcate nu prea se mai face în România. De exemplu, imnul este respectat în ţări precum cele din SUA, vedem ce atitudine au americanii când se intonează imnul, ce atitudine au când vorbeşte preşedintele, ce emoţionaţi sunt că l-au văzut chiar şi numai de la distanţă. Dacă nu suntem mândrii, măcar să ne împăcăm cu identitatea noastră”, a completat Popa.
Foasta directoare a Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale, Gabriela Băncilă, susţine opinia lui Popa şi crede că imnul ar trebui difuzat în momentele speciale, precum ceremoniile de deschidere şi închidere ale anului şcolar, asa cum s-a întâmplat până acum. „Difuzarea imnului în fiecare zi de luni ar putea să fie obositoare”, a spus Băncilă.
Pe de altă parte, directorul adjunct al Liceului Neagoe Basarab, Mariana Biteş, spune că foarte importantă este părerea elevilor legată de difuzarea imnului. „Cred că ar trebui consultaţi elevii privitor la acest lucru. Dacă lor nu le va face plăcere şi noi insistăm, cred că rezultatul va fi opus celui dorit. Dacă elevii ar fi de acord, am difuza imnul şi am arbora drapelul în săli”, a precizat Biteş.
„Eu am nişte amintire neplăcute legate de acest moment, de pe vremea când eram elev şi ni se impunea cu forţa intonarea imnului”, a conchis aceasta.
Guvernul încă nu a trimis un punct de vedere asupra proiectului, el fiind însă avizat favorabil de către Consiliul Legislativ. Iniţiativa urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate.