21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIlie Sarbu, protectorul afacerilor lui Culita Tarata

Ilie Sarbu, protectorul afacerilor lui Culita Tarata

» Ilie Sarbu, fostul ministru PSD al Agriculturii, a participat la sedinta Agentiei Domeniilor Statului (ADS) la care s-a decis ca deputatul (pe atunci) PSD Culita Tarata sa primeasca in arenda Insula Mare a Brailei, dupa cum rezulta din documente.

» In articolul "Contractul Tarata-IMB ne costa 270 miliarde de lei", publicat ieri in "Romania libera", Ilie Sarbu a sustinut ca nu a stiut de arendare deoarece deciziile si hotararile le lua Consiliul de Administratie al ADS, iar "ministrul si ministerul nu se implicau".

» Pana in prezent, firma lui Culita Tarata a prejudiciat statul cu circa 50 de milioane de euro. Instantele de judecata au interzis evacuarea firmei lui Tarata din Insula Mare a Brailei.

"Romania Libera" detine procesul-verbal al sedintei Consiliului de Administratie (CA) al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) din 27 august 2001, cand s-a hotarat arendarea Insulei Mari a Brailei (IMB) in favoarea lui Culita Tarata pe o perioada de 20 de ani. In procesul-verbal s-a consemnat prezenta ministrului Agriculturii Ilie Sarbu si a directorului Lucian Buzdugan de la firma lui Tarata, SC TCE 3 Brazi SRL. Ministrul a participat doar la ce il interesa, si anume la primul punct al ordinei de zi: necesitatea arendarii rapide a Insulei Mari a Brailei. Dupa ce presedintele ADS, Cristian Candet, a citit o nota in care propunea arendarea in favoarea firmei lui Culita Tarata, ministrul Sarbu a cerut membrilor Consiliului de Administratie al ADS sa ia rapid hotararea de arendare pentru "exploatarea eficienta a solului in vederea obtinerii de productii agricole pe masura conditiilor existente in aceasta zona", apoi a parasit sedinta, deoarece "timpul nu i-a permis". Dupa plecarea ministrului, membrii Consiliului de Administratie l-au rugat pe Lucian Buzdugan, directorul firmei lui Tarata, sa prezinte planul de afaceri, dupa care s-au intrecut in a lauda aceasta firma.

ADS-ul pesedist a aparat interesele lui Tarata
Potrivit procesului-verbal, Petre Daea a apreciat "valoarea investitorului" (adica a firmei lui Tarata), "care si-a dovedit capacitatea manageriala si profesionala"; Constantin selaru (acum avocatul lui Tarata in procesele cu ADS) "apreciaza valoarea investitorului, socotind necesara abordarea pragmatica a problemelor existente in Balta Brailei"; "domnul Manole apreciaza valoarea planului de afaceri prezentat", iar Mihai Druta "considera ca e bine ca in Consiliul de Administratie sa se aprobe contractul de arendare cu cifrele negociate de catre comisia de negociere". Dupa aceasta asa-zisa analiza a ofertei pentru care a fost organizata sedinta extraordinara a CA al ADS la care a fost invitat si ministrul Sarbu, s-a trecut la vot. Potrivit procesului-verbal, "Consiliul de Administratie hotaraste cu unanimitate de voturi urmatoarele: mandatarea directorului general Candet pentru constituirea unei comisii de negociere a contractului de negociere (comisie care deja exista si care negociase cifrele – n.n.); aprobarea proiectului de contract prezentat, impunandu-se introducerea unei clauze cum ca, in caz de reziliere din culpa arendasului, culturile existente in orice faza de vegetatie apartin arendatorului (adica firmei lui Culita Tarata – n.n.)". Practic, membrii CA ai ADS, prin adaugarea acestei clauze, au aparat interesele lui Tarata. Deoarece ministrul Sarbu a indicat arendarea rapida, contractul cu firma TCE 3 Brazi s-a semnat in ziua urmatoare. Asa s-a ales firma lui Culita Tarata cu cele peste 59.400 hectare de teren din Insula Mare a Brailei, inclusiv cu subventii pentru aceste terenuri, pentru irigatii, pentru combaterea stufului, pentru erbicidare etc.

"Investitorul strategic" Culita Tarata

In articolul "Contractul Tarata-IMB ne costa 270 miliarde de lei", publicat in numarul de ieri al "Romaniei libere", fostul ministru Sarbu a declarat: "Eu nici nu vedeam hotararile si deciziile pe care le lua CA al ADS. Asa era legea, asa faceam. Erau suverani. Ministrul si ministerul nu se implicau". Din procesul-verbal al sedintei CA al ADS, rezulta clar ca fostul ministru a impulsionat luarea deciziei de arendare a Insulei Mari a Brailei. El nu poate invoca faptul ca nu a stiut, deoarece din "corespondenta" institutiilor rezulta contrariul. Astfel, la data de 13 august 2001, firma lui Culita Tarata a transmis o adresa la Ministerul Agriculturii si la ADS, in care a aratat ca este interesat sa obtina Insula Mare a Brailei. Dupa zece zile, ADS i-a raspuns firmei lui Tarata ca este dispusa sa incheie afacerea. La data de 27 august, ADS l-a invitat pe ministrul Sarbu sa participe la sedinta CA a ADS din aceeasi zi, unde urma sa se discute arendarea catre "un investitor strategic, cu posibilitati tehnice si financiare dovedite". Ministrul a acceptat sa participe la acea sedinta alaturi de reprezentantul lui Tarata.

Statul plateste despagubirile
Decizia de arendare directa si rapida prin negociere directa cu firma lui Culita Tarata s-a luat dupa ce s-a oprit licitatia pentru care s-a facut publicitate. Predarea terenului s-a facut imediat, iar Culita Tarata a fost si beneficiarul investitiilor facute de firma REEN Import-Export, care exploata atunci Insula Mare a Brailei in baza unui contract de asociere cu statul. Dupa sapte ani de judecata, REEN Import-Export a castigat procesul, iar statul este obligat sa-i plateasca despagubiri de 270 miliarde de lei vechi, desi beneficiarul investitiilor a fost Culita Tarata. Imediat dupa sentinta definitiva, actuala conducere a ADS, prin presedintele Daniel Dragan, a facut plangere penala la Parchetul General – Directia Nationala Anticoruptie pentru a recupera pierderile de la cei vinovati, respectiv de la membrii Consiliului de Administratie.

Curtea de Apel Bucuresti sfideaza Curtea Constitutionala
ADS a incercat in zadar sa-l evacueze pe Culita Tarata din Insula Mare a Brailei pe motiv ca acel contract de arenda este nul de drept deoarece nu a fost inscris in registrul special al Consiliului Local, asa cum stipuleaza legile (Legea 16/1994, cu modificarile ulterioare) si cum s-a pronuntat si Curtea Constitutionala, iar decizia ei este obligatorie pentru toti judecatorii. Culita Tarata a obtinut anularea evacuarii printr-o sentinta a Curtii de Apel Bucuresti care nu a tinut cont de decizia Curtii Constitutionale. Daniel Dragan ne-a declarat ca "Tarata a obtinut acea hotarare favorabila a Curtii de Apel Bucuresti cu ajutorul completului de judecatori, care, folosind in argumentatii elemente din Codul Agricol Francez, au considerat valabil contractul de arenda. Codul Agricol Francez nu reprezinta regulament european, deci legislatie opozabila Romaniei, si de aceea consider ca judecatorii nu au luat cea mai inteleapta decizie. Cred ca avocatii societatii TCE 3 Brazi au gasit argumente care sa-i determine pe judecatori sa gandeasca in favoarea clientului lor". Avocatul principal al lui Tarata in acest proces a fost nimeni altul decat Constantin selaru, unul dintre membrii Consiliului de Administratie al ADS, care a votat pentru arendare.

Prejudiciul total depaseste 50 de milioane de euro

Potrivit actualului presedinte al ADS, "acest lung litigiu poate fi rezolvat doar de catre procurorii DNA. Eu cred ca ei vor solutiona rapid dosarul, deoarece au toate probele pe care eu le-am transmis pentru a trimite dosarul in instanta. Eu nu am o problema personala cu fostul deputat PSD Culita Tarata. Eu am obligatia sa apar interesele institutiei".
Ancheta DNA a demarat in 2005, fiind sesizata de un raport de control al Ministerului Agriculturii, si viza subventii nelegale, diminuarea ilegala a suprafetelor si a redeventei cuvenite statului, neplata redeventei pentru luciu de apa, incasari ilegale de TVA si de subventii in baza unor documente false. Ulterior s-au facut noi controale, iar prejudiciul total depaseste 50 de milioane de euro, dupa cum rezulta din expertizele facute la solicitarile DNA.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă