13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIlie Marius Bogdan, demis din funcția de director general al CNI CORESI

Ilie Marius Bogdan, demis din funcția de director general al CNI CORESI

Compania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi, aflată în subordinea Ministerului Culturii, a rămas fără directorul general din ultimii ani. Ilie Marius Bogdan a fost demis din funcția de director general interimar, după ce „România liberă“ a publicat un serial în care dezvăluia ilegalitățile comise în compania de stat. Ilie Marius Bogdan nu mai este de vineri la conducerea companiei, după ce, în luna martie, pierduse și funcția de administrator special al companiei pe care a condus-o în insolvență. 

Dosarul jafului de la CNI Coresi se află pe masa procurorilor DNA. Compania de stat se află într-o insolvență provocată cu bună știință, potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului, după ce Ilie Marius Bogdan a raportat datorii mai mari decât erau în realitate, cu scopul de a vinde ilegal patrimoniul companiei.

Așa s-a întâmplat la Craiova, unde sediul Imprimeriei Oltenia a fost vândut fără licitație, în baza unei expertize imobiliare referitoare la apartamente și garsoniere, nu la spații industriale și de birouri. De asemenea, Ilie Marius Bogdan și membrii echipei sale au încercat să vândă și sediul Imprimeriei Ardealul din Cluj, însă nu au reușit din cauza protestelor sindicale, care au blocat această afacere.

Scandalul a început în 2012

Scandalul de la CNI Coresi a început în anul 2012, după instalarea Guvernului USL condus de Victor Ponta. Liderul PSD de atunci l-a numit la conducerea companiei de stat pe Ilie Marius Bogdan.

Postul, foarte important, este echivalentul funcției unui secretar de stat. La acea dată, CNI Coresi avea, în ciuda crizei economice și a restrângerii dramatice a pieței tipografice din România, un profit mic, de 28.000 de lei. Imediat după numirea lui Ilie Marius Bogdan a început dezastrul.

Noul director a început demersurile pentru vânzarea patrimoniului companiei și, în general, a adoptat un stil de conducere care poate fi caracterizat blând drept dezastruos. În condiții de creștere economică, în 2013, CNI Coresi a trecut de la un profit modest la o pierdere masivă, de 6,22 milioane de lei. În 2014, dezastrul a continuat, iar pierderile au ajuns la 5,58 milioane de lei, iar situația este asemănătoare și pentru anul 2015.

În companie au fost oameni care au încercat să se opună acestui dezastru. Unul dintre ei a fost Mircia Giurgiu, care era, în anul 2012, deputat PSD. Deși era parlamentar al coaliției aflate la putere, de îndată ce a aflat de intenția lui Ilie Marius Bogdan de a vinde patrimoniul CNI Coresi, Mircia Giurgiu a intrat în conflict deschis cu acesta.

Vânzarea sediilor imprimeriilor care funcționează ca sucursale ale CNI Coresi a fost amânată în 2012, după ce deputatul în funcție Mircia Giurgiu a intrat în greva foamei, în fața Prefecturii Cluj. Acest lucru s-a produs în plină campanie electorală, iar protestul public al lui Mircia Giurgiu a picat prost pentru conducerea USL.

Drept urmare, după mai mult de 22 de ani de muncă în cadrul Imprimeriei Ardealul, soția lui Mircia Giurgiu a fost concediată, iar parlamentarul PSD, care câștigase alegerile într-un colegiu de senator din Cluj-Napoca, dar care își pierduse mandatul la redistribuire, a pierdut șansa de a deveni secretar de stat, așa cum îi promisese Victor Ponta înainte de alegeri.

Mai mult, în anul 2014, directorul Imprimeriei de Vest din Oradea a fost concediat, deși sucursala pe care o conducea era singura care aducea profit. Motivele concedierii sale au fost două: directorul din Oradea se opunea vânzării sediului unității pe care o conducea și, mai mult, a refuzat să ”cotizeze” pentru a susține financiar campania electorală a PSD. De altfel, potrivit unor surse judiciare, există un dosar aflat pe rolul procurorilor DNA care anchetează presiunile la care ar fi fost supus directorul Imprimeriei de Vest pentru a ”dona” bani pentru partidul de guvernământ de la acea dată.

DNA investighează firul afacerilor

În schimb, este sigur că există un dosar la DNA legat de modul fraudulos în care a fost vândut sediul Imprimeriei Oltenia din Craiova. Ilie Marius Bogdan a încercat să vândă pe bucăți patrimoniul CNI Coresi, însă a apărut un ordin de ministru, semnat de fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, care îi interzicea să facă acest lucru.

Totuși, el a găsit soluția pentru a-l ocoli. El a introdus deliberat CNI Coresi în insolvență. Intrarea în insolvență a fost făcută, potrivit inspectorilor Corpului de Control al premierului, în baza unor acte false: Ilie Marius Bogdan ar fi raportat datorii mai mari decât cele reale. Ca urmare a începerii procedurii de insolvență, instanța a numit un administrator judiciar, respectiv compania Vitrix Capital SPRL.

Aceasta l-a desemnat pe Ilie Marius Bogdan drept administrator special și director general interimar, iar planul de reorganizare a CNI Coresi a prevăzut vânzarea unor active, pentru a procura lichiditățile necesare pentru continuarea activității și pentru rentabilizarea funcționării companiei de stat. 

Însă modul în care au fost puse în practică aceste idei a fost unul care a generat anchete penale. La Craiova, sediul Imprimeriei Oltenia a fost vândut, fără licitație, pentru suma de 1,3 milioane de euro unei companii recent înființate, Dapo Galați, care a revândut aproape imediat acest imobil, cu un profit consistent, grupului german Kaufland.

Ilie Marius Bogdan declara, atunci, „României libere“, că va folosi o parte a acestor bani pentru a ridica un nou sediu, mai mic și mai bine adaptat evoluțiilor de pe piața tipografică, destinat continuării activității Imprimeriei Oltenia. Doar că banii au fost folosiți pentru a cumpăra un teren la marginea Craiovei, lângă un cimitir, unde au început lucrări de construire care au fost apoi abandonate.

Imprimeria Ardealul ar fi trebuit să fie următoarea victimă

Conducerea CNI Coresi a încercat să aplice aceeași schemă și la Cluj, unde a încercat să vândă sediul Imprimeriei Ardealul. Pentru a pune în practică strategia de vânzare a activelor, Ilie Marius Bogdan a schimbat conducerea Imprimeriei clujene.

El a adus doi directori, pe Laurențiu Ionică, din Brăila, și pe Fane Popescu, din București. Aceștia au scos la vânzare de două ori sediul Imprimeriei Ardealul, în 6 și 26 noiembrie 2015, însă aceste vânzări au eșuat datorită opoziției lui Mircia Giurgiu, care devenise, între timp, președintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România.

Mai mult, Mircia Giurgiu a propus preluarea Imprimeriei de Vest din Oradea și a Imprimeriei Ardealul din Cluj de către consiliile județene din Bihor și din Cluj.

„Am făcut aceste propuneri deoarece ambele imprimerii au capacitatea de a realiza profit. Însă pe domnul Ilie Marius Bogdan nu l-a interesat acest lucru, ci doar să folosească CNI Coresi pe post de agenție imobiliară în interes propriu“, a spus Mircia Giurgiu.

Bineînțeles, conducerea centrală a CNI Coresi a refuzat. Mai mult, fostul administrator special, Ilie Marius Bogdan, a încercat să vândă, cu ajutorul administratorului judiciar, SC Vitrix Capital SPRL, și alte bunuri ale companiei de stat, inclusiv Casa Presei din București.

Acest lucru l-a determinat pe fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, să facă demersurile pentru destituirea lui Ilie Marius Bogdan. Mai întâi, acesta și-a pierdut, în luna martie, calitatea de ad­­ministrator special.

Acest lucru i-a determinat pe cei care au provocat dezastrul de la CNI Coresi să își joace ultima carte: forțarea declarării falimentului companiei de stat. Și asta deși compania are bunuri evaluate la aproximativ 30 de milioane de euro și datorii de 5 milioane de euro, acumulate în mandatul lui Ilie Marius Bogdan. Tentativa lor a fost dejucată, la limită, în data de 10 mai, cu ajutorul ANAF, care este creditorul principal al CNI Coresi. Drept urmare, din data de 20 mai, Ilie Marius Bogdan a fost demis și din postul de director general interimar al companiei de stat.

Concomitent, Mircia Giurgiu a fost numit director al Imprimeriei Ardealul din Cluj. „Prioritatea mea este relansarea companiei. Într-un an, dorim să o ieșim din insolvență, apoi să folosim profitul pentru a moderniza CNI Coresi. M-am întâlnit deja cu fur­­nizorii care erau neplătiți și am ajuns la o înțelegere cu ei. Din păcate, la Cluj, situația este foarte proastă. Cu 35 de angajați, fosta conducere a ajuns să acumuleze datorii de 1,5 milioane de euro! De aceea, am stat deja de vorbă cu procurorii DNA, deoarece sunt convins că au fost comise numeroase ilegalități. Mai mult, au pierdut intenționat con­­tracte care în mod obișnuit erau câștigate de Imprimeria Ardealul, precum cele pentru tipărirea buletinelor de vot sau tipărirea cărților școlare. Acum, deja, am reușit să reluăm tipărirea unor cărți bune, cărți bisericești și cărți pentru copii și am încredere că, în scurt timp, veniturile vor deveni mai mari decât cheltuielile și vom reuși din nou să obținem profit“, a spus Mircia Giurgiu. El a mai adăugat că, în termenul legal de 15 zile, se va suspenda din funcția de preșe­­dinte al Uniu­nii Sindicatelor Tipografilor din România, pentru a nu fi acuzat de conflict de interese.    

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă