21.2 C
București
vineri, 9 iunie 2023
AcasăSpecialIgor Dodon și Partidul Socialist sunt favoriți la alegerile din Republica Moldova

Igor Dodon și Partidul Socialist sunt favoriți la alegerile din Republica Moldova

Partidul Socialist (de stânga, prorus) şi liderul său Igor Dodon rămân favoriţi în sondaje în perspectiva viitoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale în Republica Moldova, informează presa de peste Prut, citată de Agerpres.

În total, şase partide ar accede în viitorul legislativ de la Chişinău în cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj realizat şi prezentat miercuri de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, citat de Radio Chişinău. 

Astfel, Partidul Socialist, care pledează pentru relaţii mai strânse cu Moscova, este creditat cu 17,9% dintre opţiunile de vot. Platforma de dreapta ‘Demnitate şi Adevăr’ (DA) ar acumula 13,4% din voturi, iar Partidul Nostru al controversatului primar de Bălţi, Renato Usatâi – 12,3%. Noul partid ‘Acţiune şi Solidaritate’ al fostului ministru al educaţiei, Maia Sandu, este creditat cu 7,5% din intenţiile de vot, Partidul Democrat cu 6,4%, iar Partidul Comuniştilor cu 6,3%. Celelalte formaţiuni – între care Partidul Popular European, al fostului premier proeuropean Iurie Leancă, Partidul Liberal (prounionist) şi Partidul Liberal Democrat nu ar trece de pragul electoral de 6% pentru a accede în parlament. 

În privinţa candidaturilor la viitoarele alegeri prezidenţiale, liderul socialiştilor Igor Dodon acumulează cele mai multe intenţii de vot – 18,1%, fiind urmat de Maia Sandu, cu 12,4% din opţiuni; Renato Usatîi – cu 10,9%; liderul platformei DA, Andrei Năstase, – cu 10,3% şi Vladimir Voronin – cu 6,9%. 

Peste 87% dintre participanţii la sondaj s-au pronunţat pentru alegerea directă a preşedintelui, 71,6% dintre ei susţin organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar aproape 80% doresc anularea imunităţii deputaţilor. 

Circa 71,4% dintre cei intervievaţi cred că situaţia economică din Republica Moldova este mai proastă decât acum un an, iar 85,2% consideră că republica se îndreaptă într-o direcţie greşită. 

Între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea vamală (Belarus, Kazahstan şi Rusia), 39,4% au optat pentru Uniunea vamală, în timp ce 35,7 la sută au declarat că ar prefera aderarea la UE. 

Sondajul a fost realizat în perioada 1-10 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.189 de persoane din 75 de localităţi din Republica Moldova, având o marjă de eroare de +/-3%.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cod portocaliu de averse torențiale în 12 județe din țară. Ce zone vor fi afectate

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale, valabilă pe durata acestei zile în 12 judeţe, precum...

Un urs se plimbă pe străzile localității Slănic. Locuitorii, avertizați printr-un mesaj RO-ALERT

Un urs a fost văzut, vineri, în localitatea Slănic din judeţul Prahova, populaţia fiind avertizată printr-un mesaj RO-ALERT, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă...

LIVE UPDATE Noi presiuni puse de inspectorate pe profesorii greviști, chiar cu câteva ore înainte de protestul din Capitală. 20.000 de manifestanți, așteptați în...

Inspectoratele școlare continuă presiunile asupra profesorilor pentru încetarea grevei, cum li s-a cerut de către ministrul Educașiei, Ligia Deca, în timp ce peste 20.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă