14.4 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialICR mediaza succesul culturii romane in strainatate

ICR mediaza succesul culturii romane in strainatate

» Majoritatea Institutelor Culturale Romanesti din strainatate au programe incarcate si reprezentative, de la arta consacrata la cea contemporana.
» Bugetul cel mai mare in 2007 a revenit ICR New York, care a primit 350.000 de euro, iar cel mai mic a fost de 100.000, pentru Accademia di Romania, Lisabona si Istanbul.
» "Cheia reusitei sunt partenerii locali, asocierea cu evenimente deja consacrate si locatiile care au un public al lor", spune Irina Ionescu, directorul departamentului ICR-urilor din strainatate.

Institutele culturale straine din Romania au jucat un rol esential in conturarea peisajului cultural autohton dupa 1990, continuand sa fie actori importanti pe scena interna, mai ales in privinta evenimentelor artistice. Este randul retelei de institute culturale romane din strainatate sa faca serviciul de a disemina productiile artistice romanesti peste hotare, ajutand la internationalizarea mult asteptata a culturii romane.

Din aceasta perspectiva, infiintarea a 15 institute culturale romanesti in strainatate, din 1999 pana acum, nu poate fi decat o idee buna. Aflate sub tutela dubla a Ministerului de Externe si a Institutului Cultural Roman de la Bucuresti, ICR-urile din strainatate au devenit in ultima vreme deosebit de active. Majoritatea au programe incarcate si reprezentative, acoperind o buna parte din cultura autohtona de valoare, de la arta consacrata la cea contemporana.
Numai luna aceasta au loc evenimente de marca precum prezenta lui Andrei serban la New York cu "Academia itineranta", participarea la Festivalul Europalia de la Bruxelles, organizarea mai multor festivaluri de film romanesc in Statele Unite si Europa, montarile pieselor dramaturgilor Gianina Carbunariu si Peca stefan la Londra si particparea Romaniei la Festivalul de Arhitectura din acelasi oras si la Noaptea Alba de la Paris sau prezenta DJ Cosmiq Microbiq si VJ Minus & Vali Chincisan la Stockholm.
"Cheia reusitei cred ca sunt partnerii locali, asocierea cu evenimente deja consacrate, cum ar fi festivalurile, targurile de carte/arte sau pur si simplu locatiile care au un public al lor, deja format", spune Irina Ionescu, director general al Directiei Generale Institute Culturale Romanesti din Strainatate.

200.000 de euro in medie pentru fiecare institut

Programele culturale ale acestor institutii sunt stabilite de echipele care le fac sa functioneze, directorii fiind responsabili de intocmirea lor. Aceste programe trebuie insa sa respecte strategia generala a ICR si obiectivele departamentului, care includ mobilitatea artistilor profesionisti si a creatiei lor, realizarea de parteneriate pe termen lung cu institutii locale, promovarea subiectelor de actualitate destinate publicului activ, diseminarea informatiei culturale si la integrarea valorilor culturale romanesti in circuitul european si international.
Proiectele sunt implementate de echipele locale si de ICR Bucuresti, unde sunt angajati referenti de specialitate sau experti pentru fiecare institut in parte. Activitatea institutelor este apoi evaluata anual de o comisie mixta ICR-MAE, in aceste evaluari putand fi retrase persoane de pe posturi.
Bugetele difera de la un institut la altul: majoritatea au la dispozitie sume de aproximativ 200.000 de euro pentru anul 2007. Bugetul cel mai mare in 2007 a revenit ICR New York, care a primit 350.000 de euro, iar cel mai mic a fost de 100.000, pentru Accademia di Romania, Lisabona si Istanbul. Bugetele sunt stabilite in functie de proiectele propuse de fiecare institutie in parte, dar si de facilitatile pe care le au la dispozitie (cum ar fi spatii de cazare).

Filmele si muzica etno, in top

"In privinta succesului la public, ne spune Irina Ionescu, el difera in functie de tipul de proiect si de partenerii locali implicati. Proiectele in parteneriat au cel mai mare succes, astfel incat si in 2007 am incurajat realizarea cat mai multor parteneriate. Sunt proiecte la care participa si 2-3 mii de oameni, cum a fost "A 17-a oaie" de la Tel Aviv. Filmele au avut in ultima vreme un succes foarte mare. Sali de sute de locuri au fost pline la ultimele productii cinematografice. Foarte mare succes are si muzica etno (balcanica), fanfarele. Multe astfel de concerte au avut loc in aer liber, spre exempu cele din Marea Britanie de-a lungul verii. Spectacolele de teatru au iarasi succes, ne pregatim acum de un turneu al Nationalului cu "Inima de caine" la Budapesta, la Katona Jozef. Jazz-ul se bucura iarasi de succes. Am avut astfel de festivaluri la Viena si Stockholm".

In lume

Reteaua ICR-urilor s-a extins in mai multe etape, unele functionand mai intai ca centre culturale. Anul trecut au fost deschise oficial institutele din Varsovia, Madrid, Stockholm si Londra, iar anul acesta a fost inaugurat ICR Lisabona. In prezent exista institute in Berlin, Budapesta, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Venetia, Varsovia si Viena, la care se adauga centrul de informare de la Bruxelles.

ICR New York

Programul ICR-ului din New York a inceput luna aceasta cu Academia itineranta a lui Andrei serban, care a pus in scena, intr-o locatie celebra – La Mama E.T.C. romanul jurnalistic "Spovedanie la Tanacu" al Tatianei Niculescu Bran, folosind 12 actori romani. In aceeasi zi, 1 octombrie, Cristian Mungiu si filmul lui au fost prezenti la New York Film Festival, urmat peste cateva zile de "Lectia de box", scurtmetrajul lui Alexandru Mavrodineanu. Evenimente de film se tin apoi lant, ca urmare a succeselor recente ale cineastilor romani tineri, ICR New York colaborand la organizarea acestora: Romania la Mill Valley Film Festival, The New Romanian Cinema la Harvard Film Archieve, Romanian Film Series la Pittsburgh University Film Studies. La categoria arte vizuale intra si expozitia "Straniu in arta video contemporana din Romania", conceputa de Lara Taubman si prezentand lucrari ale artistilor Dan Acostioaei, Anca Benera, Ciprian Muresan, Gabriela Vanga, Mona Vatamanu & Florin Tudor, care vor lua parte la vernisaj. O alta expozitie, realizata in colaborare cu Centrul Cultural Maghiar, are tema "Te Other City: What became of modernist housing" si include lucrari ale artistilor Mircea Cantor, Florin Tudor si Mona Vatmanu. In urma publicarii in numarul din august al American Book Review a unor poezii romanesti in traducerea lui Andrei Codrescu, luna aceasta va avea loc o dezbatere despre felul in care poezia romaneasca este primita in SUA, la care vor participa editorii revistei, Andrei Codrescu si poetii Carmen Firan, Paul Doru Mugur si Saviana Stanescu. In rezidenta in Statele Unite se afla artistii dramaturgi Gianina Carbunariu si Peca stefan, in cadrul programului american Artslink, cu sprijinul ICR-NY.
Muzica va fi reprezentata de tanarul pianist roman Andrei Licaret, castigator al Premiului Jeunesses Musicales, acum student Sommer Akademie Mozarteum din Salzburg, care va interpreta compozitii pentru pian de Scarlatti, Andrei Foca-Rodi, Enescu, Beethoven si Schumann.

ICR Stockholm

» 3 octombrie ora 18.30 – Institutul Cultural Roman, Skeppsbron 20, Stockholm
Madame Tzara? Greta Knutson fli Tristan Tzara. Participa Jonas Ellerström, Christian Fex, Cecilia Sjöholm, Lasse Söderberg.
» 4 octombrie, ora 19.00 –
Fylkingen, Torkel Knutssonsgatan 2, Münchenbryggeriet,
Stockholm
» 5 octombrie, ora 19.00 – Kulturkammaren, Tunnbindaregatan 37, Norrköping
» 6 octombrie, ora 16.00 – Palladium, Storgatan 12, Växjö
Muzica romaneasca contemporana cu ansamblul Meta Duo (Daniel Kientzy – saxofoane; Reina Portuondo – regia de sunet). In colaborare cu Fylkingen Stockholm (productie: Cristian Marina), CoMA/Musik i Syd si Annan Musik Norrköping.
» 20 octombrie, ora 12.00 – Institutul Cultural Roman, Skeppsbron 20, Stockholm
Limbajul vizual
Masa rotunda cu Jörgen Gassilewski, Anna Hallberg si Andrei Oisteanu.
» 22-28 octombrie – Uppsala
Difuzarea filmelor Lampa cu caciula (de Radu Jude) si Amatorul (de Marian Crisan) la Uppsala International Short Film Festival, cu participarea regizorului Marian Criflan si a producatorului Ada Solomon.
» 13 noiembrie, ora 12.00 – Institutul Cultural Roman, Skeppsbron 20, Stockholm
Decernarea Premiului Marin Sorescu
» 15-25 noiembrie – Stockholm
Premiera suedeza a filmelor 4 luni, 3 saptamani si 2 zile de Cristian Mungiu si California Dreamin’ de Cristian Nemescu la Stockholms Filmfestival.
» 26 noiembrie, ora 19.00 – Grünewaldsalen, Konserthuset, Stockholm
Concert extraordinar Ruxandra Donose (voce) – Eric Schneider (pian).
» 4 decembrie, ora 19.00 – Musikmuseet, Stockholm
Concert de Craciun cu Grigore Lese.
» 5 decembrie, ora 18.30 – Institutul Cultural Roman, Skeppsbron 20, Stockholm
Mitul vampirului.
Masa rotunda cu Jonas Ellerström, Mattias Fyhr, Elisabeth Mansén.

Cele mai citite

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă