2.7 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022
AcasăSpecialIași: Avocatul Poporului anchetează cazul copilului bătut de o educatoare

Iași: Avocatul Poporului anchetează cazul copilului bătut de o educatoare

Avocatul Poporului a început o anchetă la Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iaşi, după ce un copil cu deficienţe mintale ar fi fost bătut de o educatoare pentru că nu şi-a mai putut controla necesităţile fiziologice, informează Mediafax.

În materialul de presă se arăta că minorul, abandonat de mamă la vârsta de un an, are deficienţe mintale, tuberculoză osoasă şi o afecţiune din cauza căreia nu îşi poate controla reacţiile fiziologice, lucru care a înfuriat-o pe educatoare, care l-a lovit pe copil, acesta ajungând la cabinetul medical cu corpul plin de vânătăi.

Citește și: Anchetă în Iași, după ce o educatoare a bătut un copil cu deficienţe mintale

Investigaţia Avocatului Poporului se desfăşoară cu privire la posibila încălcare a articolelor 49, 22 şi 34 din Constituţie, privind protecţia copiilor şi a tinerilor, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, copilul, elev în clasa a IV-a, ar fi fost bătut cu o coadă de mătură de către educatoarea Dana Pintilie, angajată în cadrul centrului, provocându-i băiatului mai multe vânătăi pe corp. Copilul are 14 ani şi suferă de tuberculoză osoasă şi deficienţe mintale, fiind internat în centrul de plasament din Iaşi de la vârsta de un an şi jumătate, când mama sa l-a abandonat în Spitalul de copii din Iaşi.

Citește și: Vâlcea: Avocatul Poporului verifică un centru specializat în afecţiuni neuropsihice

Ceilalţi copii le-au povestit şefilor centrului de plasament că băiatul nu şi-ar fi putut controla necesităţile fiziologice, moment în care educatoarea s-a enervat şi l-a lovit.

Conducerea Centrului de Plasament C.A. Rosetti a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, care a declanşat o anchetă în acest caz.

„Educatoarea este cercetată disciplinar. S-a format o comisie, iar membrii acesteia s-au deplasat deja la centru, pentru a începe investigaţia. În faţa membrilor comisiei de disciplină, educatoarea a spus că băiatul s-a lovit la duş, deşi în faţa conducerii centrului a recunoscut în primă fază că ea l-ar fi lovit pe copil. Vom discuta şi cu infirmierele, cu asistentul medical şi cu supraveghetorii pentru a stabili exact ce s-a întâmplat”, spunea Tiberiu Bantaş.

Potrivit acestuia, educatoarea riscă sancţiuni de la mustrare până la desfacerea contractului de muncă.

Pe de altă parte, poliţiştii ieşeni au declanşat propria anchetă în acest caz, verificările fiind făcute de către lucrători din cadrul Secţiei 4 Poliţie Iaşi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă