19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialIar n-a fost sa fie

Iar n-a fost sa fie

Unde a fost plecat primarul Bucurestiului? Aceasta a fost intrebarea, in finalul acestei vacante de iarna prelungite. Adjunctul domniei sale a mintit prin omisiune, ceilalti la fel, ba ca au vorbit la telefon, ba ca e in sectorul 5. De unde, ca sa revii in centru, n-ai decat sa iei avionul Frankfurt-Bucuresti. Mama domniei sale a fost singura care, probabil necunoscand inca regulile acestui joc murdar numit politica, a spus clar ca a plecat si el, saracul, intr-o vacanta, ca sa scape de ziaristi. E drept, "saracul" primar a mai fost, nu prea demult, intr-o alta vacanta, pe Coasta de Azur, asa ca, pentru varsta domniei sale si bujorii din obrajori, mi se pare ca a obosit cam repede. Nu cumva functia ii cauzeaza dlui primar general?

Dar sa fim drepti: nu concediul de iarna al dlui primar general deranjeaza, cat faptul ca n-a vrut sa recunoasca nici in ruptul capului adevarul, lasandu-si mama in ofsaid, cum s-ar zice, facand-o, implicit, mincinoasa. Pe de alta parte, dl primar general nu avea cum sa prevada ca vine viscolul. E tot atat de adevarat ca nu primarul general trebuie sa dea bice cailor-putere care muta zapada de pe carosabil pe trotuare.
Deloc in paranteza fie spus, eternii sacrificati sunt pietonii, caci trotuarele nu preocupa, nici pe viscol, nici pe vreme buna, pe mai nimeni. Pentru pietoni iarna e ca vara: cand nu e viscol sunt automobile parcate acolo, cand ninge nimeni nu se gandeste sa le deszapezeasca, si vara, si iarna acest spatiu al nostru fiind uzurpat. Singura preocupare e pentru carosabil.
Contractele cu firmele de deszapezire exista, s-au facut licitatii pentru incheierea lor, astfel incat nu stiu de ce trebuie ca primarul general sa le supravegheze. A, sa-i traga o sedinta de – auziti dumneavoastra! – "comandament de iarna". Iarasi limbajul acesta razboinic, tradand obsesiile conducatorilor politici de cand nu mai au razboaie propriu-zise sub nas si pe cap, iarasi aceasta gogorita care se folosea si pe vremea defunctului regim. Caci si Ceausescu avea tot felul de "comandamente", dar treburile functionau la fel de rau ca si fara ele. Daca fiecare persoana si-ar face datoria, "comandamentele" ar putea sa-si dea duhul o data pentru totdeauna. Dar, asa, pentru fiecare operatie prevazuta intr-un contract e nevoie sa li se reaminteasca, atunci cand vine vremea, celor ce ar trebui sa o faca sa se puna pe treaba.
Asta nu inseamna ca raspunsurile primarului general sunt mai putin semnificative pentru o mentalitate generala a politicienilor si, poate, si a noastra, a tuturor, in mic, aceea ca trebuie sa ascunzi tot timpul, sub expresia "probleme de familie", mai tot ceea ce faci. Cand se descopera ca ai mintit nu se intampla nimic, doar nu suntem nici in Elvetia, nici in Suedia, nici macar in Franta, unde presedintele prefera sa nu minta asupra unei relatii cu o doamna, asa cum se face de obicei la nivelul sau.
Daca dl Videanu ar fi spus "da, domnilor, eram in concediu, ca toata lumea in aceasta perioada, nu aveam de unde sa stiu ca vine viscolul si de altfel totul era prevazut", toti acesti comentatori de putine parale ar fi fost dezarmati si am fi putut trai vacanta pana la capat. si ce vacanta frumoasa, fara nume de politicieni toata ziua si noaptea pe la televiziuni, fara analisti si comentatori, numai noi cu mintea noastra, atata cata este. Dar, ca de obicei in Romania, "n-a fost sa fie".

Nicolae Prelipceanu este publicist

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă