18 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSpecialIancu: FC Timişoara nu are de suferit de pe urma deciziei Tribunalului...

Iancu: FC Timişoara nu are de suferit de pe urma deciziei Tribunalului Bucureşti

Preşedintele FC Timişoara, Marian Iancu, a precizat, luni, într-un comunicat postat pe site-ul clubului, că acţionarii grupării pe care o conduce nu sunt implicaţi în dosarul Rafo în care el a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la zece ani de detenţie şi că echipa nu va avea de suferit, potrivit Mediafax.

 

„Acest dosar nu are legătură cu fotbalul, cu acte de corupţie, şi cuprinde evenimente din perioada 2000-2001. Grupul de firme BkP nu este implicat în acest dosar. Clubul Politehnica Timişoara nu are nimic de suferit de pe urma acestei decizii. Acţionarii persoanei juridice FC Politehnica Timişoara SA nu sunt implicaţi în acest dosar”, a afirmat Marian Iancu în comunicat.

Totodată, Iancu a declarat că nu este implicat în niciun dosar legat de rafinăria Rafo şi că nu a creat niciun prejudiciu statului român: „Nu este vorba de niciun dosar Rafo. Personal, nu sunt implicat în niciun dosar legat de acea rafinărie! Nu am creat niciun prejudiciu statului român atâta timp cât am condus Rafo. Ba din contră, am recuperat peste 260 de milioane de euro, bani pe care-i datorau predecesorii mei statului român. La data prezentă, Rafo nu mai are nicio datorie bugetară şi asta în urma programului de reorganizare pe care l-am condus.”

El a mai explicat că instanţa i-a considerat în mod eronat pe el şi pe fratele său acţionari în cadrul unor firme în sarcina cărora s-au stabilit prejudicii. Iancu a adăugat că această eroare va fi îndreptată de Curtea de Apel şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

„Este vorba de un dosar care priveşte mai multe firme, printre care şi una din grupul VGB, căreia nu i-a fost reţinută în această hotărâre niciun prejudiciu cauzat statului. În dreptul celorlalte firme, s-au stabilit prejudicii, dar în mod eronat, pe lângă proprietarii acelor firme m-au acuzat pe mine şi fratele meu ca fiind acţionari. Lucru cu totul şi cu totul neadevărat. Firmele la care am făcut referire nu sunt de tip-fantomă, iar acţionarii există şi sunt cetăţeni români, parte în dosar. Aceasta este eroarea judiciară pe care o vor îndrepta Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a menţionat Iancu.

Preşedintele clubului FC Timişoara, Marian Iancu, a fost condamnat la zece ani de detenţie în dosarul Rafo, de către Tribunalul Bucureşti, care a decis şi condamnarea fratelui acestuia, Octavian Iancu, la nouă ani de închisoare, şi a lui Constantin Mărgărit la opt ani.

Decizia tribunalului poate fi constestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Trimişi în judecată în 2006, Alexandru Marian Iancu, Constantin Mărgărit, Octavian Iancu, Gheorghiţă Iancu, Marius Turică, Silviu Neacşu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin şi Basaran Kadri Mazhar au fost judecaţi pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani.

Acuzaţiile în acest dosar au fost formulate în baza concluziilor din procesul-verbal întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Mărgărit Constantin şi Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, în 2000-2004), împreună cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societăţi) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultînd un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au stabilit că Mărgărit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacşu, Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică au derulat activităţi comerciale ilicite în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB – rafinăria Rafo – societatea Tender SA – Carom SA.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării constituite pentru săvârşirea de infracţiuni, al cărui scop era spălarea banilor proveniţi din comiterea anumitor infracţiuni economice. Grupul alcătuit din cele nouă persoane au uzat în activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL şi SC Test Petrol SRL.

Constantin Mărgărit, Octavian Iancu şi Alexandru Marian Iancu au fost arestaţi în seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberaţi în acelaşi an, la 24 iunie, de către Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat că cei trei pot fi cercetaţi de procurori în stare de libertate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă