14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecial"Humanitas" recomanda carti de religie si ocultism

„Humanitas” recomanda carti de religie si ocultism

Saptamana aceasta, Editura „Humanitas” recomanda cititorilor pasionati cateva carti ce sparg barierele obisnuitului. Este vorba despre noi teorii legate atat de religie, cat si de practicile oculte.

Prima carte recomandata de Editura „Humanitas”, „Cuvinte si credinta” de N. Steinhardt, este un volum de predici vii, neconformiste, rostite la Manastirea Rohia de calugarul Nicolae Delahoria. Autorul a murit inainte de a-si vedea cartea publicata, dar manuscrisele si dactilogramele sale erau gata de tipar. De aceasta sarcina s-a ocupat prietenul lui, Ioan Pintea, care a semnat si intro-ul volumului, oferind, pentru prima oara, o editie conforma cu originalul lui Steinhardt. „Chipul si asemanarea lui Dumnezeu” de Vladimir Lossky face parte din colectia „Religie” edi-tata de „Humanitas”. Traducerea din limba franceza ii apartine Ancai Manolache. Este un volum interesant, mai ales pentru paginile consacrate fundamentelor unei antropologii originale. Depasind opozitiile de tipul esenta-aparenta sau taina-profetie, autorul reinnoieste teoria chipului dumnezeiesc si analizeaza notiunea teologica de „persoana umana”, impreuna cu implicatiile antropologice ale dogmei Bisericii. Din colectia „Maestrii spiritului” face parte si cartea „Toma d'Aquino” de Anthony Kenny, tradusa din limba engleza de Mihai Udma.
Profesorul Anthony Kenny il considera pe Toma d'Aquino unul dintre cei mai mari filosofi ai lumii. Autorul releva importanta lui Toma d'Aquino pentru filosofia contemporana, trece in revista marile concepte ale sistemului sau metafizic, discuta faimoasa doctrina a Fiintei si atrage atentia asupra unei ipostaze mai putin cunoscute a ganditorului – aceea de filosof al spiritului.

Despre vrajitorie si istorie

„Ocultism, vrajitorie si metode culturale” este un volum de eseuri semnate de Mircea Eliade. Fiecare dintre ele s-ar fi putut dezvolta intr-o carte de sine-statatoare. Tematica volumului este, de aceea, eclectica: Eliade fie reia vechi subiecte insuficient studiate din istoria religiilor, fie pune intr-o noua lumina controverse bine cunoscute. Neagu Djuvara propune „O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri”. Autor al unor erudite studii de istorie si filosofia istoriei aparute in Franta, premiat la Academia Franceza, profesorul Neagu Djuvara lasa la o parte de data aceasta tonul academic, pentru a povesti tinerilor – si celor mai putin tineri – istoria Romaniei. Cartea e o privire sintetica si originala asupra momentelor-cheie din trecutul nostru, fara tabuuri sau prejudecati, scotand la lumina intamplari mai putin cunoscute, dar revelatoare. „Burghezia romana. Originea si rolul ei istoric”, de Stefan Zeletin, este inclusa in colectia „Istorie” a Editurii „Humanitas”, pretul ei in librarii fiind de 22 RON. Un model de intelegere a istoriei, de analiza pertinenta a evolutiei economice si sociale a societatii romanesti, aceasta carte ofera posibilitatea unei mai clare orientari in haosul vietii sociale si politice a Romaniei de dupa primul razboi mondial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă