32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialHRW acuză regimul Bashar al-Assad că utilizează bombe cu fragmentare

HRW acuză regimul Bashar al-Assad că utilizează bombe cu fragmentare

Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi forţele loiale lui Bashar al-Assad că utilizează bombe cu fragmentare de fabricaţie sovietică în regiunea muntoasă Hama, unul dintre fiefurile rebeliunii împotriva regimului, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

Potrivit acestei organizaţii nonguvernamentale (ONG) pentru drepturile omului cu sediul la New York, două înregistrări video postate online pe 10 iulie surprind „resturi de bombe cu submuniţie şi lada de stocare a unei bombe de fabricaţie sovietică găsită, se pare, la Jabal Shahshabu, o regiune muntoasă la nord-vest de Hama”.

Un militant local a declarat pentru HRW că, în ultimele două săptămâni această regiune din centrul Siriei a fost supusă unor bombardamente intensive din partea forţelor şi aviaţiei siriene. El a adăugat că regiunea muntoasă este un fief al rebelilor, care s-au refugiat în numeroase grote.

Potrivit lui Steve Goose, directorul diviziei pentru armament din cadrul HRW, „dacă acest lucru se va confirma, acesta va fi primul document care probează utilizarea în cadrul acestui conflict, de către armata siriană, a acestor arme extrem de periculoase”.

În opinia unor experţi în armament din cadrul HRW şi Centrului Internaţional pentru Deminare Umanitară, cu sediul la Geneva, înregistrările video prezintă lada unei bombe cu submuniţie de tip RBK-250, care poate fi lansată exclusiv de către aviaţie, dar şi un număr de 15 bombe cu fragmentare de tip 15 A0-1Sch, care nu au explodat, toate de fabricaţie sovietică.

Siria nu a ratificat Convenţia asupra armelor cu fragmentare, care interzice total utilizarea, producerea, stocarea şi transferul acestei categorii de armament şi care prevede colectarea şi distrugerea acestuia. Textul convenţiei a fost adoptat de către 107 state, pe 30 mai 2008, la Dublin (Irlanda).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă