Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a declarat, joi, la Constanţa, că parteneriatul strategic dintre România și SUA este solid și va continua. Oficialul a afirmat că administraţia americană doreşte să găsească puncte comune cu Rusia, dar angajamentele luate de Statele Unite ale Americii faţă de aliaţi, inclusiv România, nu vor avea de suferit. Declarația a venit după ce reprezentantul SUA a spus că țara sa își dorește să colaboreze cu Rusia, moment în care un student l-a întrebat despre viitorul parteneriatului strategic dintre România și SUA, în acest context.
“A avut loc o întâlnire la Munchen săptămâna trecută, conferinţa pentru politici de securitate, iar la Bonn a avut loc reuniunea G20. Vicepreşedintele SUA a fost la Munchen, iar secretarul de stat Rex Tillerson a fost la Bonn şi la ambele evenimente ei au spus răspicat că, deşi SUA îşi doresc să găsească puncte comune cu Rusia, îşi doresc să colaboreze cu Rusia în domeniile în care există interese comune sau asemănătoare, în situaţiile în care interesele noastre diferă, în care politicile noastre nu sunt în concordanţă, noi, SUA, vom lua atitudine pentru a ne apăra interesele şi pe cele ale aliaţilor noştri. Pe scurt, indiferent cum vor evolua relaţiile SUA cu Rusia, acest lucru nu va afecta angajamentul nostru faţă de aliaţii noştri, inclusiv România, faţă de NATO şi îndeplinirea obligaţiilor noastre în calitate de prieten, partener şi aliat al României şi al celorlalte ţări”, a afirmat asistentul adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia.
După Conferința pentru securitate de la München, statele Uniunii Europene sunt tot mai convinse că ar trebui să pună în comun o armată proprie, care să fie un pilon al Alianței transatlantice. Punerea în comun a unor sisteme de luptă ar economisi vreo 11 miliarde euro din cei 220 miliarde prevăzute, conform analiștilor de la McKinsey & Company. Țările occidentale abia dacă și-ar mări foarte puțin investiția în armate, până în 2020, însă țările din Europa de Est vor trebui să investească până la 3% anual din PIB … citește mai departe aici …
Hoyt Yee a vorbit și despre situația Republicii Moldova. “Am colaborat foarte strâns cu instituţiile româneşti, care au o foarte mare experienţă în ce priveşte Republica Moldova, pentru a găsi modalităţi de a ajuta Moldova să se îndrepte spre integrare în restul Europei, să avanseze spre un viitor occidental, un viitor bazat pe multe dintre idealurile pe care le au românii, americanii şi europenii. Provocarea noastră este să îi ajutăm pe moldoveni să înţeleagă că locul lor este în Europa, alături de România, de alţi europeni care au făcut reformele democratice necesare în vederea îndeplinirii criteriilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recentele alegeri din Republica Moldova au adus la putere un lider cu vederi complicate despre viitorul european al Republicii Moldova. Desigur, acest lucru înseamnă că ne confruntăm cu provocarea de a colabora cu liderii moldoveni astfel încât să le prezentăm avantajele perspectivei europene. În ultimii 20 de ani, după căderea comunismului şi a Zidului Berlinului, provocarea a fost să prezentăm o perspectivă atractivă, care poate fi înţeleasă şi atinsă de către popoarele din ţări precum România, Polonia sau Republica Cehă. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că direcţia lor este spre Occident, nu înapoi sau spre Răsărit. În plus, este important ca cetăţenii să le comunice clar liderilor lor că acesta este lucrul pe care şi-l doresc. Aşadar, este o situaţie extrem de complexă. Cred că pentru noi, SUA şi România, important este să continuăm să ajutăm Moldova, financiar, cu asistenţă tehnică, cu diplomaţie, să îi convingem pe liderii şi cetăţenii moldoveni că viitorul lor este în Europa”, a afirmat acesta.
Un alt subiect important al prelegerii a fost statul de drept. Hoyt Yee a remarcat progresele făcute de România, în ultimii ani, în acest domeniu, și a explicat de ce este nevoie de consolidarea statului de drept. ”În primul rând, din motive economice, pentru creşterea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, companiile au nevoie de stabilitate şi predictibilitate, de stat de drept, de legi bune aplicate în mod corect şi transparent. Ne dorim ca România să fie mai prosperă, atractivă pentru investiţiile străine directe. Ţările europene care au o reputaţie pentru consolidarea statului de drept au puternică economie. Ţările cu reputaţie pentru corupţie şi cu un stat de drept slab tind să aibă economii mai slabe. Democraţia este cea mai sigură atunci când legea se aplică în mod egal, în mod echitabil tuturor şi nimeni nu este mai presus de lege, chiar şi politicienilor de nivel înalt. Atunci când statul de drept este slab, corupţia şi nepotismul prosperă, iar liderii se concentrează asupra intereselor personale faţă de cele ale cetăţenilor. Când statul de drept este slab şi corupţia larg răspândită, actorii străini pot da mită, pot cumpăra, controla politicienii, media, partide, în cazuri extreme, preiau ţări fără invadare sau folosirea forţei”, a precizat adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia. În opinia sa, nimic nu este mai eficient în combaterea corupţiei şi asigurarea respectării legii decât urmărirea penală, condamnarea şi când este justificat, întemniţarea funcţionarilor corupţi.
Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a susținut, ieri după-amiază, la Universitatea Ovidius din Constanţa, o prelegere în faţa studenţilor despre Parteneriatul Strategic dintre SUA şi România și a răspuns întrebărilor studenților. La final a primit din partea rectorului Universităţii Ovidius, Sorin Rugină, o pictură cu bustul poetului Ovidius, o diplomă de excelenţă şi insigna Ovidius.