17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialHotii de flori-de-colt

Hotii de flori-de-colt

» Florile-de-colt adapostite de Parcul National Retzat sunt braconate fara mila de turistii inconstienti sau de ciobanii care se duc cu oile in golurile alpine. Desi plantele sunt declarate monumente ale naturii, legea este destul de permisiva cu cei care le culeg, astfel ca ei risca cel mult o amenda, daca sunt prinsi in flagrant.

Alaturi de bujorul de munte sau gentiana, florile-de-colt sunt declarate prin lege monumente ale naturii inca din anul 1933. Acest lucru nu le fereste insa de "braconieri" care le culeg, uneori, cu tot cu radacina, iar astfel anuleaza definitiv posibilitatea de a se regenera anul viitor. Cei mai mari dusmani ai florii-de-colt sunt ciobanii, care isi duc oile in golurile alpine, dar si unii turisti inconstienti, care nu tin cont de raritatea acestei flori sau, dimpotriva, sunt atrasi tocmai de unicitatea si delicatetea ei. Reprezentantii Parcului National Retezat cunosc acest fenomen, dar sunt, practic, depasiti numeric. "Sunt mai multe structuri care se straduiesc sa previna si sa combata acest fenomen. In primul rand, personalul administratiei Parcului National Retezat, care este cam putin la numar, asta este adevarul neplacut, doar 10 oameni de teren pentru intreaga suprafata a parcului.

 

In al doilea rand, membrii formatiunilor Salvamont, care au capacitatea de a observa aceste fenomene atunci cand surprind fapta. In alt treilea rand este Jandarmeria Alpina, cu care ne sprijinim foarte mult in actiunile noastre", a declarat Zoran Acimov, directorul Parcului National Retezat.
Jandarmii sunt cei care pot interveni cu eficienta. Politistii sustin ca ei nu au competenta in aceste cazuri de braconaj, pentru ca, spun oamenii legii, nu pot ajunge pana la dosare penale pentru astfel de fapte. Cu o lege extrem de permisiva, cu-legatorii de flori-de-colt sunt incurajati chiar de colectionarii acestor plante. Autoritatile vorbesc despre adevarate filiere de vanzare–cumparare, insa nedovedite pana acum. "Am vazut si eu personal, in anumite situatii, flori-de-colt expuse pe panoplii, ori in componnta unor diverse aranjamente. si aceasta este o atitudine la fel de daunatoare si inconstienta in a incuraja extragerea din natura, prin faptul ca le cumperi sau le primesti sau care o fi tranzactia", a mai spus Acimov.

Astfel, cea mai popularã planta dintre monumentele naturii care se gasesc in Retezat este in pericol. Parcul National Retezat adaposteste 1.190 de specii de plante, dintre care 90 de specii sunt unice. Multe dintre acestea sunt insa pe cale de disparitie, fie din cauza modificãrii climei, fie din cauza ca sunt amenintate chiar de catre oamenii care ar trebui sa le protejeze.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă