5.3 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialHoti de comori dacice, judecati

Hoti de comori dacice, judecati

Parchetul de pe langa curtea de Apel Alba Iulia a dispus inceperea actiunii penale si trimiterea in judecata a altor zece inculpati acuzati ca au efectuat detectii si sapaturi in situri arheologice din zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, de unde au furat si traficat obiecte de patrimoniu. Potrivit procurorului general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, cei zece inculpati sunt cercetati pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, efectuare neautorizata de detectii si sapaturi in siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si santaj.

Cele zece persoane trimise in judecata sunt Radu Horia-Camil (cetatean roman si britanic), Ilic Ljubisa zis "Johnny Americanu’" (cetatean sarb), Jurca Daniel Sorin, Corhan Calin, Bodea Ioan, Luncan Viorica, Luncan Ilie, Moc Daniel, Olah Laszlo Ovidiu (cetatean roman si francez) si Popa Remus Marian. Primii doi s-au sustras cercetarilor, fiind plecati din Romania, motiv pentru care procurorii au solicitat instantei de judecata emiterea unui mandat european de arestare pentru a putea fi audiati.

In afara de acestia, majoritatea locuiesc in judetul Hunedoara, cu exceptia ultimilor doi, care isi au domiciliul in Brasov.
Inculpatii sunt acuzati ca in perioada 1998-2007 s-au constituit in asociatii infractionale care au desfasurat o activitate sistematica de detectii si sapaturi neautorizate in situl arheologic Sarmizegetusa Regia in urma carora au sustras si valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piata neagra a antichitatilor , care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National.
Potrivit procurorului Augustin Lazar, este vorba despre o retea internationala de trafic de obiecte de patrimoniu cu legatura directa cu cei 13 inculpati judecati din 2005 de Tribunalul Hunedoara pentru fapte asemanatoare. Acest al doilea dosar va fi judecat la Judecatoria Deva, primul termen fiind stabilit pentru inceputul lunii noiembrie. Pe langa cele noua bratari dacice, in valoare de 3.850.800 euro, s-a mai reusit recuperarea in cursul urmaririi penale a diverse tipuri de arme si unelte dacice din fier, bronz si plumb, monede tip koson, coloane dacice torsadate, denari imperiali romani, artefacte antice din metal, monede romane si grecesti etc.

» Primul dosar
In primul dosar al cautatorilor de comori sunt inculpate 13 persoane, acuzate de sapaturi ilegale in siturile arheologice din Muntii Orastiei, unde ar fi descoperit 15 bratari dacice, traficate ulterior pe piata neagra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă