14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine explică de ce a pierdut PNL alegerile parlamentare | ANALIZĂ...

Horațiu Pepine explică de ce a pierdut PNL alegerile parlamentare | ANALIZĂ DW

Eșecul înregistrat, duminică, de dreapta, la alegerile palamentare este șocant, dacă se face o comparație cu scorul pe care îl înregistrau, în 2008, PNL + PD, arată o analiză realizată de Deutsche Welle. În acest contex, jurnalistul Horațiu Pepine susține că disproporția votului este șocantă, dar nu cu totul neprevăzută.

„În primul rând se dovedește încă o dată că divorțul dreptei de temele conservatoare este neproductiv. Încă de acum 10 ani, PDL manifesta o viziune liberal-progresistă, abandonând PSD-ului toate preocupările tradiționaliste. Deși nu sunt puse cu acuitatea din politica americană, temele conservatorismului social contează mult în România, atât doar că ele sunt lipsite de prestigiu intelectual. Linia modernist-lovinesciană și cea neo-marxistă, ambele virulent antiortodoxe, au dominat până acum dezbaterea intelectuală, punând temele conservatoare în inferioritate. Am arătat recent că noul PNL, în ciuda unor mesaje de semn contrar, a sfârșit prin a se afilia implicit curentului liberal-progresit prin susținerea Guvernului Cioloș, care sistase încă din prima zi finanțarea lăcașelor de cult”, explică Horațiu Pepine. 

 În opinia sa, dreapta plătește pentru că „s-a agățat” de ideologia anticorupție, în detrimentul unor programe politice consistente.

„Faptul că politicienii dreptei au tins să se legitimeze prin <<integritate>> și <<anticorupție>> mai mult decât prin politici economice și sociale le-a fost fatal. Există un electorat preocupat cu predilecție de aspectul acesta <<tehnic>> al integrității, dar este vorba, în general, de un electorat restrâns, a cărui viață materială este pe deplin asigurată și pentru care miza politică stă mai mult în forma guvernării decât în conținuturile sale”, mai spune el.

Totodată, analiza Deutsche Welle arată că dreapta „s-a așezat împotriva unui curent care străbate întreaga Europă”.

„Dreapta s-a așezat împotriva unui curent care străbate întreaga Europă și care favorizează suveranismul împotriva federalismului european și localismul împotriva globalizării. În România temele acestea nu sunt puse explicit, dar ele lucrează subteran și au contribuit și ele într-o oarecare măsură la victoria PSD și la înfrângerea dreptei, care a ales calea fidelității europene cu orice preț. Am citat și cu altă ocazie un studiu minuțios al Fundației Konrad Adenauer, din care reieșea că mai mult de jumătate dintre cetățenii țării (51%) apreciază că deciziile politice din România sunt puternic influențate de UE. Studiul consemnează afirmații neutre, dar nu e greu să ne dăm seama că, în contextul unei stări generale de insatisfacție față de situația economică a țării, aceste opinii au dobândit semnificația unei dezavuări. Este, dacă ne uităm la alegerile de duminică, exact scorul pe care l-au obținut PSD și ALDE împreună”, se mai arată în analiză.

El conchide precizând că PSD nu e un partid eurosceptic, dar că „și-a exagerat propriul suveranism prin metafore și aluzii, în timp ce PNL a făcut exces de autocriticism național”.


Citește și: Rezultate alegeri parlamentare 2016. Cifre oficiale BEC: PSD se menține la peste 45%, liberalii, sub 20%. Alina Gorghiu a demisionat din fruntea PNL. Andronescu, Dănăilă și Băsescu, aleși în noul Parlament | INFOGRAFIC


 

 

 

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă