Orașul Hong Kong-ul pare să revină la normal după o săptămână de proteste. Metropola înregistra luni dimineaţa o reluare sensibilă a activităţii, în favoarea unei demobilizări a unei părţi a manifestanţilor prodemocraţie, care nu au obţinut nicio concesie şi păreau divizaţi în privinţa direcţiei pe care să o dea protestelor, scrie Medifax, care citează AFP.
După noaptea cea mai calmă de la 28 septembrie încoace, tot mai mulţi locuitori ai oraşului-stat se întorceau la muncă, şcolile îşi redeschideau porţile, iar circulaţia era tot mai intensă în cartierele cel mai afectate anterior de blocaje.
În cartierul Admiralty, în care se aflau în continuare doar câteva sute de manifestanţi, funcţionari de la sediul Guvernului, inaccesibil începând de vineri, au putut reveni la serviciu.
O mână de protestatari continua să blocheze intrarea în complex, prin baricade, dar permiteau intrarea. "Sunt fericită că manifestanţii au deschis o trecere astăzi (luni)", a declarat o angajată. "Trebuie să muncesc", a adăugat ea. Alta a spus că-i susţine pe manifestanţi, dar "după serviciu".
Şeful Executivului de la Hong Kong Leung Chun-ying, căruia manifestanţii îi cer demisia, i-a îndemnat să permită întoarcerea la post a celor aproximativ 3.000 de funcţionari, după o săptămână de cvasi-şomaj, din cauza manifestaţiilor şi zilelor libere de sărbătoare.
El a sugerat ipoteza unei intervenţii a poliţiei, declarându-se pregătit să "adopte toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice", dar fără să-i ameninţe în mod explicit pe manifestanţi cu evacuarea în cazul în care nu se conformează.
Coaliţia prodemocraţie Occupy Central a anunţat duminică seara, într-un mesaj postat pe Twitter, decizia manifestanţilor de a elibera accesul în sediul Guvernului şi de a părăsi cartierul comercial Mong Kok, în care au avut loc confruntări violente între locuitori şi manifestanţi pro-Beijing, mai scrie Mediafax.
Oranizaţii reprezentative ale studenţilor, vârful de lance al mişcării de contestare, au dezminţit că au dat consemnul unei retrageri şi, cu toate că mobilizarea părea cea mai slabă înregistrată de aproape zece zile, nimic nu indica faptul că manifestanţii cei mai hotărâţi ar fi dispuşi să renunţe.