21.7 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialHollande: Starea de urgență NU va mai fi prelungită în Franța

Hollande: Starea de urgență NU va mai fi prelungită în Franța

Franţa nu va mai prelungi după 26 iulie starea de urgenţă instituită în urma atentatelor jihadiste din luna noiembrie 2015 de la Paris, a declarat joi preşedintele Francois Hollande, transmite Reuters citată de Agerpres.

‘Nu putem prelungi starea de urgenţă pe termen nelimitat, nu ar avea niciun sens. Ar însemna că nu mai suntem o republică în care domnia legii se aplică în orice circumstanţe’, le-a declarat Hollande jurnaliştilor, în interviul tradiţional acordat de şeful statului cu ocazia Zilei Naţionale. 

Autorităţile franceze au prelungit de două ori măsura stării de urgenţă, ultima dată până la 26 iulie, invocând necesitatea de a asigura securitatea celor două mari evenimente sportive găzduite de Franţa în această perioadă, Euro-2016 la fotbal şi Turul ciclist. 

Într-un raport publicat pe 9 iunie de Federaţia internaţională a drepturilor omului (FIDH) se arăta că starea de urgenţă instituită în Franţa după atentatele din luna noiembrie de la Paris a determinat o diminuare a libertăţilor individuale, fără ca autorităţile să demonstreze eficienţa acestei măsuri excepţionale. 

FIDH critica îndeosebi un control ‘dezechilibrat şi insuficient’ al măsurilor restrictive şi sublinia că arestul la domiciliu, percheziţiile sau desfiinţarea de asociaţii ‘scapă oricărui control judecătoresc’, care nu poate fi exercitat decât post factum.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă