1.4 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialHollande şi Merkel, pe urmele lui Mitterrand şi Kohl la Verdun

Hollande şi Merkel, pe urmele lui Mitterrand şi Kohl la Verdun

Fotografia care-i arată pe fostul preşedinte francez François Mitterrand şi pe fostul cancelarul german Helmut Kohl dându-şi mâna în anul 1984 la Douaumont (estul Franţei), acolo unde în Primul Război Mondial a fost ridicată una dintre fortificaţiile bătăliei de la Verdun, a rămas în istorie ca o imagine simbol a reconcilierii dintre Franţa şi Germania.

Pe 22 septembrie 1984, la 70 de ani de la începutul Primului Război Mondial, Mitterrand şi Kohl au participat la o mare ceremonie în memoria victimelor, desfăşurată în faţa cimitirului din Douaumont, unde sunt îngropaţi soldaţi ucişi în acel război, aminteşte agenţia France Presse. După ce au adus un omagiu celor dispăruţi, cei doi lideri s-au aşezat în faţa unui catafalc acoperit pe o parte cu drapelul german şi pe cealaltă cu drapelul francez.

După intonarea imnului german, Kohl s-a întors către Mitterand, iar mâinile lor s-au unit câteva secunde, într-un gest simbolic, despre care Palatul Elysee a afirmat mereu că a fost unul spontan, chiar dacă la acea vreme mulţi observatori au suspectat că ar fi fost regizat.

Însuşi Francois Mitterand a vorbit despre acest gest într-un interviu acordat în anul 1992. “Nu vorbisem despre aceasta absolut deloc. Dar, fiind amândoi împreună în faţa catafalcului (…), în mod instinctiv, îmi amintesc, m-am întors către el, i-am întins mâna. Mâna sa a venit în acelaşi timp”, a explicat fostul preşedinte francez.

În zilele ce au urmat acelui moment, presa vest-germană a subliniat importanţa “întâlnirii de la Douaumont”. “Germanii şi francezii s-au reconciliat: o fotografie care va intra în istorie”, a scris atunci cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Iniţiativa din 1984 a amintit la acea vreme de îmbrăţişarea emoţionantă a cancelarului Konrad Adenauer cu generalul Charles de Gaulle, în anul 1963, la semnarea “Tratatului de la Elysee”, document cadru al cooperării franco-germane.

Actualii lideri ai celor două state, François Hollande şi Angela Merkel, se vor întâlni duminică la Verdun (la circa zece kilometri de Douaumont) pentru a marca centenarul sângeroasei bătălii începute în februarie 1916 şi care s-a terminat în luna decembrie a aceluiaşi an.

Însă dacă mesajul simbol al ceremoniei din 1984 a fost reconcilierea franco-germană, acum va fi “relansarea idealului European”, după cum a afirmat preşedintele Hollande.

 

Cele mai citite

Mersul trenurilor 2023-2024 intră în vigoare de astăzi

Noul mers al trenurilor 2023-2024 intră în vigoare din 10 decembrie, potrivit unui comunicat al CFR Călători. „Pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea...

Opt cetățeni din Fâșia Gaza au ajuns în România

Opt persoane evacuate din Fâșia Gaza au ajuns în România în dimineața zilei de duminică, 10 decembrie 2023. Cele opt persoane fac parte dintr-un grup...
Ultima oră
Pe aceeași temă