36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialHollande lui Obama: "Totul converge" către desemnarea Damascului ca autorul atacurilor

Hollande lui Obama: „Totul converge” către desemnarea Damascului ca autorul atacurilor

Preşedintele francez François Hollande a discutat duminică despre situaţia din Siria cu preşedintele american Barack Obama, căruia i-a spus că „totul converge către desemnarea regimului de la Damasc ca autorul” atacurilor chimice de pe 21 august, a anunţat preşedinţia franceză, conform Mediafax.

„Şeful statului (francez) a condamnat utilizarea armelor chimice în Siria şi a spus că totul converge către desemnarea regimului de la Damasc ca autorul acestor atacuri inacceptabile”, a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat.

„Cei doi preşedinţi au convenit să rămână în contact strâns pentru a răspunde în comun acestei agresiuni fără precedent”, a adăugat aceeaşi sursă.

Citeşte şi Pentagonul, pregătit pentru orice opţiune militară

La rândul lor, Statele Unite şi-au pus în mişcare maşina diplomatică şi militară pentru a replica presupusului masacru cu arme chimice în Siria, preşedintele Barack Obama apropiindu-se de o operaţiune limitată împotriva Damascului.

Duminică, secretarul Apărării Chuck Hagel a declarat că forţele americane sunt pregătite să acţioneze împotriva regimului sirian dacă va fi necesar. „Am pregătit toate opţiunile (în cazul în care Obama) ar decide să aleagă vreuna dintre ele”, a anunţat el.

Pe teren, Pentagonul şi-a poziţionat forţele, inclusiv nave de război înarmate cu rachete de croazieră în Mediterana.

François Hollande a discutat anterior, duminică, despre acest dosar cu premierii britanic David Cameron şi australian Kevin Rudd.

Citeşte şi Regimul sirian a utilizat aproape sigur arme chimice, afirmă un oficial american

El a evocat subiectul şi cu cancelarul german Angela Merkel. Împreună „au denunţat utilizarea înspăimântătoare a unor arme chimice” şi au decis să „păstreze un contact strâns şi să coopereze cu toţi europenii”, potrivit unui comunicat.

Experţi ONU se pregătesc să înceapă luni o anchetă la faţa locului asupra acuzaţiilor privind utilizarea de armament chimic lângă Damasc, în urma aprobării date de Guvernul sirian.

Opoziţia acuză puterea siriană că a recurs la gaze toxice în cursul unor atacuri în regiunea Damasc miercuri, evocând peste 1.000 de morţi.

Siria a negat în bloc aceste acuzaţii, afirmând că nu a „utilizat vreodată arme chimice”.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie care se sprijină pe o reţea de surse medicale şi activişti împotriva regimului, a anunţat că a înregistrat 322 de persoane moarte din cauza unui gaz toxic începând de miercuri, inclusiv 54 de copii.

Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) a afirmat sâmbătă că, potrivit contactelor sale în Siria, 355 de pacienţi „prezentând simptome neurotoxice” au murit în spitale în regiunea Damasc începând de miercuri şi că aproximativ 3.600 de persoane erau tratate, dar a rămas prudentă în privinţa originii şi responsabilităţilor.

Eşantioane prelevate miercuri la periferia Damascului sunt în drum către diferite capitale occidentale, inclusiv Paris – unde urmează să fie analizate de un laborator specializat aflat în subordinea Ministerului Apărării, potrivit unui cercetător citat de săptămânalul francez Le Journal du Dimanche.

Eşantioane colectate în mai în Siria de către jurnalişti de la publicaţia Le Monde, analizate în acest laborator, au determinat Parisul să acuze regimul că a utilizat cel puţin într-un rând gaz sarin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă