» Cu piesa "Stereo Love", muzicianul roman Edward Maya a patruns in topul Billboard, ocupand pozitia 8 la sectiunea "European Hot 100", inaintea unor nume ca Jay Z, Timbaland si Nelly Furtado.
» Melodia, care a aparut ca single, ocupa primul loc la descarcari de pe net in Franta si locul intai in clasamentele radio din Rusia, Italia, Olanda.
» Cariera piesei este umbrita insa de o controversa iscata recent: pe youtube, romanul a fost acuzat ca s-ar fi inspirat dintr-o melodie azera din anii ‘80, fara sa o declare. Specialistii consultati de R.l. remarca si ei similitudini frapante intre cele doua piese.
Dupa moldovenii de la o-zone, este randul altui roman sa intre in topul Billboard, cu o piesa care a urcat pe locul 8 in clasamentul european al celebrei reviste americane. "Stereo Love", single-ul house produs de tanarul muzician roman, a urcat pe locul 8 in topul celor mai vandute melodii in Europa, devansand nume ca Jay Z, Alicia Keys, Timbaland si Nelly Furtado.
Artistul si producatorul roman Edward Maya ocupa, la sfarsitul lunii noiembrie, primul loc in materie de vanzari pe iTunes in Franta (descarcari de pe net), locul intai in clasamentele radio din Rusia, Italia, Olanda si locul doi in clasamentele radio din Franta, informeaza Cat Music, casa de discuri a artistului. Chiar daca piesa nu e inca vizibila in clasamentele americane si britanice, cele care consfintesc succesul mondial al unui artist, trebuie spus ca deja a fost licentiata atat in America de Nord, cat si in Anglia, dar si in tari sau regiuni precum Rusia, Italia, Bulgaria, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Africa de Sud, America Centrala si de Sud, Germania, Austria, Elvetia, Polonia si Spania.
"So Thelo", piesa vanduta de doua ori
Despre Edward Maya se stiu putine lucruri, artistul lasand putine urme pe net. Nascut in 1986, compozitorul a terminat Liceul de Muzica "George Enescu" din Capitala, la ora actuala fiind student in ultimul an la Conservator. La 19 ani a compus, impreuna cu Eduard Carcota, hitul lui Mihai Traistariu "Tornero", care a ajuns pe locul 4 in finala Eurovision 2006. Are la activ colaborari cu artisti romani semnificativi – Cassa Loco, Costi Ionita, Studio One, DJ Rynno, DJ Sava, Marius Nedelcu, Blaxy Girls, Imba si, mai ales, cu Akcent –, carora le-a produs in 2008 un album ce a relansat cariera formatiei, intrata intr-un con de umbra: "Stay with me", "That’s my name", "Lover’s cry" au fost hituri indelung rulate la radio si TV.
Pe acest album, Edward Maya pare sa-si fi gasit stilul, un gen de house sensibil si fredonabil pe care il regasim si in hitul "Stereo Love". Colaborarea cu Akcent s-a concretizat in albumul "Fara lacrimi", insa in cateva luni a izbucnit o disputa legata de paternitatea piesei "So Thelo", care a fost vanduta de doua ori: Adi Sana, liderul trupei Akcent, a vandut piesa formatiei Roller Sis, iar Edward Maya solistei Kristine. Cum ambii artisti au inregistrat compozitia la UCMR, fiecare sustinand ca a compus atat versurile, cat si muzica, disputa a ramas netransata.
"Stereo Love", locul 2 la vanzarile de single-uri in Franta
Pentru Edward Maya (Eduard Ilie, pe numele sau adevarat), succesul international a venit o data cu "Stereo Love". Piesa, interpretata impreuna cu rusoaica Vika Jigulina, a cucerit audienta internationala prin sonoritatea de cristal a soundului house, mixat cu pasaje calde, retro, de acordeon. Saptamana trecuta, de pilda, melodia s-a clasat pe locul 2 in Franta in topul vanzarilor single, cu 5.093 CD-uri, in fata artistilor Black Eyed Peas, Rihanna si Mariah Carey. In topul melodiilor descarcate in Franta, Edward Maya s-a clasat pe primul loc, cu 7.956 accesari. Dupa "Dragostea din tei", hitul celor de la O-Zone, acesta este cel de-al doilea succes international notabil al unei piese romanesti.
"Data urmatoare o sa auzim ca Madonna a folosit o piesa azera"
Si totusi, succesul "Stereo Love" nu este lipsit de controverse: pe youtube, artistul roman este acuzat ca ar fi "furat" acordurile unei melodii etno-pop din Azerbaidjan, "Bayatilar", compusa de Eldar Mansurov in 1988 si lansata un an mai tarziu. La adresa http://www.youtube. com/watch?v§woBUe521hGo, cele doua piese sunt puse impreuna pentru a putea fi comparate de internauti. Cele mai multe comentarii sunt in azera, dar cateva sunt in engleza. Opiniile sunt impartite, astfel, in timp ce nick-ul Ivaitiekaitis se arata dezamagit de presupusa frauda a romanului ("Au copiat melodia… Ce nenorociti…
Nu sunt sigur ca o sa-mi mai placa melodia din cauza asta"), petmtl e sceptic si ironic: "Data urmatoare o sa auzim ca Madonna a folosit o piesa azera". Pe versiunea originala a piesei "Bayatilar", cantata de Brillant Dadashova (http://www.youtube.com/watch?v §c21t3wF_Z4k&feature§related), discutia castiga nuante, intervenind fanii francezi ai lui Maya. In timp ce alexVLP91 ii ia apararea, spunand ca e vorba despre un muzician care face un remix, iar MultiQaqa spune ca e "o (simpla) intamplare", Btugba transeaza discutia: "Edward Maya a luat muzica din Azerbaidjan, nimic altceva". Cu toata polemica, majoritatea comentatorilor prefera piesa artistului roman "originalului" azer.
Etnomuzicologul Elena sulea: "Pasajul reprezentat de refrenul instrumental este o preluare aproape identica"
Pentru a transa disputa, Romania libera a apelat la opinia unor specialisti. Etnomuzicologul Elena sulea de la Institutul de Etnografie si Folclor spune ca doar pasajul de acordeon e inspirat de piesa azera: "Piesa nu e copiata identic dupa «Bayatilar», nu in ceea ce priveste armonia si orchestratia intregii melodii. Insa pasajul reprezentat de refrenul instrumental este o preluare aproape identica. Ar mai fi o problema: ar putea sa nu mai fie cazul sa invocam preluatul si lipsa de inspiratie, daca vorbim despre un motiv muzical specific folclorului azer. De ce? Doua dintre caracteristicile specifice folclorului sunt: oralitatea si anonimatul. Am observat ca motivul muzical din refrenul melodiei, cel putin, este destul de folosit, si nu doar de azeri".
Horia Moculescu: "Ma mir intotdeauna cum de anumiti compozitori reusesc asemenea coincidente"
Si compozitorul Horia Moculescu este frapat de coincidentele muzicale dintre piese, dar scoate "Stereo Love" de sub acuza de plagiat: "Melodia, in sine, nu poate fi categorisita drept plagiat, dar interventiile instrumentale, precum si forma cantecului, pana si tempoul, sunt aproape identice. Ma mir intotdeauna cum de anumiti compozitori reusesc asemenea coincidente.
Mie nu mi s-a intamplat". Pe de alta parte, reprezentantii casei de discuri Cat Music neaga orice conexiune intre cele doua piese: "Este vorba despre cu totul alta linie melodica. De cate ori apare o piesa romaneasca ce face cu adevarat performanta, apare si o pozitie de genul acesteia. Ar trebui sa sustinem mai mult artistii romani care ne duc muzica in strainatate. Probabil este unul dintre putinele lucruri cu care ne putem mandri in acest moment la nivel international".