UPDATE. Omar Hayssam a ieşit din audierile de la sediul DIICOT, unde a trebuit să răspundă întrebărilor procurorilor cu privire la fapte ilegale în afacerea Bucovina, potrivit Mediafax.
Unul dintre avocaţii din oficiu ai lui Omar Hayssam a declarat vineri, la ieşirea din sediul DIICOT, că acestuia i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile din noul dosar şi că sirianul i-ar fi spus anchetatorului că va colabora şi că au timp 20 de ani să discute.
Avocatul Maria Slăvuică a mai arătat că Omar Hayssam nu a dat nicio declaraţie scrisă, a semnat documentul de luare la cunoştinţă a acuzaţiilor şi s-a arătat deschis în colaborarea sa cu organele de anchetă.
Anchetatorii i-au adus acestuia la cunoştinţă că este urmărit penal pentru spălare de bani, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, a precizat ea.
Potrivit avocatului, Hayssam i-ar fi spus procurorului că perioada de 20 de ani în care va executa pedepsele primite acum reprezintă un timp suficient pentru a discuta cu organele de anchetă.
Pe de altă parte, Slăvuică a arătat că noul dosar reprezintă un cumul de mai multe dosare, toate de natură economică.
Totodată, avocatul a precizat că anchetatorii, încă de la bun început, i-au pus în vedere lui Hayssam că nu vor discuta cu el despre dosarul de armament sau cel privind fuga din România şi că, până la acest moment, sirianul nu ar fi făcut vreo referire la acestea.
Maria Slăvuică a mai spus că Omar Hayssam a primit o pereche de ochelari, aşa cum solicitase miercuri în instanţă, şi a cerut să poată lua legătura cu soţia fratelui său, Carmen Omar, care este avocat.
Potrivit avocatului, procurorii au stabilit ca Hayssam să fie adus din nou la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în 20 august, însă, dacă acesta se hotărăşte să dea o declaraţie înainte de această dată, el poate fi adus în faţa anchetatorilor oricând doreşte.
„Este cooperant, este deschis să-şi îmbunătăţească situaţia actuală”, a mai arătat apărătorul din oficiu al lui Hayssam.
Avocatul a mai spus că, potrivit susţinerilor lui Hayssam, acesta ar fi încercat, în perioada în care a fost în arest pe teritoriul Siriei, demersuri pentru întoarcerea în România, însă fără succes.
–
Fratele lui Hayssam, Mohamad Omar, a fost dat în Urmărire Generală.
Omar Hayssam ar putea fi reprezentat de avocatul Ion Cazacu, potrivit Realitatea TV.
Avocatul a confirmat o convorbire cu omul de afaceri sirian însă nu a precizat dacă a luat o decizie în acest sens.
–
Omar Hayssam a ajuns la sediul DIICOT, unde urmează să fie audiat într-un dosar ca urmare a unei disjungeri a dosarului Bucovina. Este vorba despre evaziune fiscală.
–
Fratele lui Omar Hayssam, Mohamad, a fost şi el arestat.
Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Omar Hayssam se află, din 23 iulie, în custodia Penitenciarului Bucureşti Rahova, după ce a fost adus în România pentru a-şi executa pedepsele din condamnările definitive de până acum, în timp ce fratele lui a fost arestat preventiv în lipsă.
–
Omar Hayssam a fost arestat preventiv în dosarul de înşelăciune şi delapidare, potrivit deciziei luate vineri de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost admisă propunerea în acest sens formulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), infomează Mediafax.
–
Omar Hayssam a declarat vineri, în faţa unui judecător de la Tribunalul Bucureşti, că dosarele sale sunt rezultatul faptului că s-a luat „de bun” că el este terorist şi că apoi toată lumea a ţinut cont de asta, fără să vadă şi binele făcut de el – „5.000 de locuri de muncă”, informează Mediafax.
Sirianul a refuzat să dea o declaraţie în faţa judecătorului care a dezbătut propunerea de arestare preventivă făcută pe numele său de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în dosarul de înşelăciune şi delapidare.
Totuşi, el a arătat, fără să se consemneze la dosar, că nu a refuzat să primească rechizitoriul prin care a fost deferit justiţiei în acest caz, ci doar a vrut ca acesta să-i parvină în prezenţa unui avocat ales.
Hayssam a mai spus că în cursul zilei de joi a primit vizita unor membri ai familiei sale, dar că tot nu s-a reuşit găsirea unui „avocat specializat”.
Sirianul a explicat că, în opinia sa, pentru aflarea adevărului „trebuie muncit, trebuie reluată această cercetare” şi trebuie văzut în ce condiţii au fost luate declaraţiile martorilor din dosar.
–
Omar Hayssam a cerut instanţei ca presa să nu asiste la şedinţă, pe motiv că ”una declara el şi alta scriu ei”. Magistraţii au respins cererea.
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a fost adus la Tribunalul Bucureşti. Procesul este programat să înceapă la ora 10.00.
Magistraţii urmează să judece o cerere a procurorilor DIICOT privind arestarea sa preventivă în dosarul în care este acuzat de delapidare.
Miercuri s-a amânat cererea DIICOT cu două zile., pentru că Omar Hayssam a cerut să fie reprezentat de un avocat ales de el şi nu de unul din oficiu.
Tot mircuri,omul de afaceri sirian a cerut redeschiderea dosarelor în care a fost judecat în lipsă, „pentru aflarea adevărului” şi a spus că este „traumatizat” de ultimele evenimente în care a fost implicat.
Hayssam a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi. Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din „Grupul Manhattan”.
Cu toţii sunt acuzaţi că au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, după care au transferat patrimoniile fabricii de sucuri Rio din Timişoara şi fabricii de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei, către alte societăţi reale sau fantomă din „Grupul Manhattan”. Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.