26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialHarghita: INCENDIU de pădure pe Vârful Pângăraţi. Zece hectare de teren AFECTATE

Harghita: INCENDIU de pădure pe Vârful Pângăraţi. Zece hectare de teren AFECTATE

Aproximativ zece hectare de pădure ard, luni, pe Vârfulul Pângăraţi, la o altitudine de 1.255 de metri, în apropierea municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita, intervenţia pompierilor fiind dificilă din cauza zonei greu accesibile, transmite corespondentul Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat, luni, că incendiul de pe Vârful Pângăraţi a izbucnit duminică după-amiază.

La intervenţie s-au deplasat două echipaje, formate din zece subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, cu un camion de intervenţie, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi o motopompă transportabilă.

La sosirea gărzii de intervenţie, ardeau aproximativ 10 hectare de fond forestier, din care patru hectare acoperite cu resturi de exploatare forestieră şi cioate, trei hectare de plantaţie de molid din regenerare naturală şi trei hectare de coronament pădure bătrână de molid.

În sprijinul militarilor au sosit şase pompieri voluntari de la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă Gheorgheni, împreună acţionând pentru localizarea, stingerea incendiului şi împiedicarea propagării flăcărilor.

Potrivit sursei citate, intervenţia este dificilă, pompierii fiind nevoiţi să urce aproximativ şapte kilometri pe jos, până la o altitune de 1.255 de metri.

Profesioniştii şi voluntarii care au intervenit, în cursul nopţii de duminică spre luni, au stins focarele care s-au reaprins, iar luni dimineaţă au fost înlocuiţi de 12 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, care s-au deplasat în zona incendiată cu un autocamion.

Intervenţia continuă, până la lichidarea completă a focarelor, care prezintă risc de propagare din cauza vântului.

Datele statistice de la ISU Harghita arată că în ultimele trei luni s-au produs peste 130 de incendii de vegetaţie şi fond forestier în Harghita, fiind afectată o suprafaţă de aproximativ 1.300 de hectare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă