11.7 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSpecialHanul lui Manuc, revendicat de fostii proprietari

Hanul lui Manuc, revendicat de fostii proprietari

Reprezentantii unor familii, printre care Cantacuzino, Lahovary si Rosetti, au cerut statului sa le restituie cladiri din centrul Capitalei, cu o valoare de piata totala estimata de agenti imobiliari la 200 milioane euro. Pe lista revendicarilor figureaza Hanul lui Manuc, Hotelul Lido si Casa Vernescu. Solicitarile au fost depuse la Primaria Municipiului Bucuresti, in baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 1945-1989, iar procedurile de restituire se afla in diferite etape de derulare, o parte dintre dosare fiind judecate in instanta, au declarat surse din Primarie, citate de Mediafax.
Constantin Serban Cantacuzino a cerut sa i se retrocedeze Hanul lui Manuc si a obtinut castig de cauza in instanta, urmand sa preia efectiv imobilul pana la sfarsitul lunii martie.
O alta cladire revendicata in Bucuresti este Palatul Universul, de pe strada Brezoianu 23-25, imobil pretins de urmasii fostului gazetar si director al ziarului Universul, Stelian Popescu.
Primaria Capitalei a primit cereri de retrocedare si pentru o serie de imobile de pe Bulevardul Magheru, printre care hotelul Lido, revendicat de mostenitorii familiei Ghika, si alte blocuri amplasate langa statia de metrou Piata Romana, solicitate de reprezentantii familiilor Lahovary, Rosetti, Rizescu si Barbaresso.
Casa Vernescu a fost revendicata de mai multe persoane fizice, alte astfel de cereri de restituire fiind depuse pentru Teatrul Constantin Tanase de pe Calea Victoriei, dar si pentru sediile de ambasada a Belgiei (Bulevardul Dacia 58) si Spaniei (strada Tirana 1).
Toate aceste imobile sunt evaluate de agenti imobiliari la un total de aproximativ 200 milioane euro, suma calculata in functie de pretul terenului si a suprafetelor construite.
Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, sa clarifice de urgenta situatia Fondului Proprietatea, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a aratat ca sistemul nu functioneaza.
Tariceanu a afirmat ca a citit, marti, un comunicat al CEDO, in care se arata ca statul roman nu poate acorda despagubirile persoanelor ale caror bunuri au fost preluate abuziv de regimul comunist, pentru ca exista probeleme in functionarea Fondului Proprietatea.
In 25 ianuarie, CEDO a obligat Romania la plata a 60.000 de euro catre Virgil Negoita, care si-a revendicat un imobil si terenul aferent, solicitand instantelor romane sa anuleze contractele incheiate de stat cu chiriasii, deveniti intre timp proprietari in baza Legii 112/1995.
Curtea de la Strasbourg a decis ca Guvernul roman sa-i plateasca lui Negoita 3.000 de euro ca daune morale si 300 de euro cheltuieli de judecata.
Instanta a aratat ca nefunctionarea Fondului Proprietatea pune in imposibilitate masura despagubirii romanilor, proprietari ai caselor nationalizate, astfel ca Guvernul roman este condamnat la plata daunelor pentru nerespectarea dreptului la proprietate.

Cele mai citite

Pieton accidentat mortal de un șofer aflat sub influența alcoolului

Un pieton a fost accidentat mortal, duminică seara, pe DN 65A, în zona localităţii argeşene Căldăraru, de un șofer aflat sub influenţa alcoolului, care...

Candidații la Fata Morgana. Între naivitatea unora și escrocheria altora

Ovilă somptuoasă, dar cu fundații șubrede. O promisiune eclatantă a unui viitor luxos, cu turnuri de apartamente înalte și piscine de vis. Un castel...

INS: Inflația scade iar salariile cresc

În ultimul an, salariul mediu net a crescut în mod constant, cu valori cuprinse între 12,5% şi 17,1% Institutul Național de Statistică relevă faptul că...
Ultima oră
Pe aceeași temă