14.4 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăSpecialHala Matache, furată bucată cu bucată, sub ochii autorităţilor

Hala Matache, furată bucată cu bucată, sub ochii autorităţilor

Devastarea Halei Matache, monument istoric renumit al Capitalei, a început de mai bine de un an, dar abia acum autorităţile s-au sesizat că este ceva în neregulă. În loc să aloce 10.000 de euro pentru intervenţii urgente, edilii aşteaptă ca problemele să se rezolve de la sine şi aruncă pisica de la unii la alţii. 

Hala Matache a fost lăsată în ultimele luni la dispoziţia oamenilor străzii care au început să fure tot ce au găsit pe acolo, cel mai căutat fiind metalul din stâlpii de susţinere, care e vândut apoi la fier vechi.

“Au fost mai multe sesizări din partea celor care au trecut pe acolo şi au văzut cum se fură. Un om a fost chiar dus la poliţie şi i s-a făcut dosar penal, iar după câteva ore s-a întors la faţa locului şi a continuat să fure. A fost prins de cinci-şase acolo şi nu e singurul”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Hoţii au săpat în zidurile de cărămidă pentru a scoate fierul care susţine structura clădirii, iar în timp aceasta s-a şubrezit foarte tare, iar acoperişul abia se mai ţine, după ce au fost scoşi stâlpii de rezistenţă. Agenţii de pază care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Matache, în imediata vecinătate a monumentului istoric nu intervin pentru a păzi clădirea de hoţi, iar Primăria Capitalei nu s-a ocupat de intervenţiile care ar trebui executate de urgenţă pentru că monumentul să nu se prăbuşească.

“Primăria a afirmat în 2011 că nu are banii necesari pentru lucrările de intervenţie de urgenţă. Este vorba despre o sumă de aproximativ 10.000 de euro”, a declarat Şerban Sturdza, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

Acesta, prin asociaţia pe care o conduce, Pro Patrimoniu, şi-a propus să strângă bani pentru a se face lucrarea, însă varianta aceasta de finanţare nu a fost acceptată de edili. Atunci, a adresat o solicitare către Patronatul Societăţilor din Construcţii care ar putea prelua lucrarea pentru a nu se mai tergiversa lucrurile.

Sturdza spune că ar fi nevoie, pe lângă intervenţia urgentă, şi de lucrări de consolidare şi de reamenajare. Misiunea de a se ocupa de acestea revine Primăriei Capitalei, în calitate de proprietar al monumentului istoric. Pe viitor, urmează să fie organizat un concurs de arhitectură pentru a se stabili modul în care se va face renovarea clădirii.

Se pregăteşte o anchetă

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a cerut azi Poliţiei Capitalei să verifice posibilele fapte penale săvârşite la Hala Matache, abia după ce ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a atras atenţia în urmă cu câteva zile despre ce se întâmplă acolo.

“Am cerut şi Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, subordonată primarului general, să prezinte măsurile pe care aceasta trebuia să le ia cu privire la conservarea Halei Matache, pentru că, pe lege, e treaba Primăriei să asigure protecţia monumentelor istorice”, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

Ministrul Culturii spune că a aflat de la ONG-uri despre ce se întâmplă la Hala Matache, clasată drept monument istoric de categoria B. Imobilul se află pe traseul proiectat al noii magistrale rutiere Buzeşti-Berzei şi iniţial se hotărâse demolarea sa, pentru ca apoi, la cererea mai multor ONG-uri, monumentul să fie păstrat. 

Primarul Sorin Oprescu a afirmat că are în vedere un proiect de conservare a monumentului şi că vinovaţii de furturi ar trebui pedepsiţi.

Scurt istoric

Hala Matache a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, în perioada în care la Paris se construia Turnul Eiffel (1889), la Londra – Crystal Palace (1851), iar la Viena – Riesenrad (1897).  Din acea perioadă la Bucureşti s-au păstrat halele Traian şi Matache.

Aceste construcţii, alături de alte lucrări inginereşti, cum ar fi podul de la Cernavodă, sunt printre foarte puţinele exemple româneşti, încă existente, de arhitectură din oţel nituit, a precizat arhitectul Horia Marinescu. Construcţiile din oţel nituit au revoluţionat în secolul al XIX-lea arhitectura şi au deschis drumul către zgârie-norii din oţel şi sticlă.

Cele mai citite
00:01:00

VIDEO. Cinci copii au fost uciși în urma unui atac cu bombă în timpul unei campanii de vaccinare împotriva poliomielitei în Pakistan

Un atac cu bombă lângă o școală pentru fete din vestul Pakistanului a ucis șapte persoane, inclusiv cinci copii, scrie AFP. Tragedie în Pakistan! Mai...

Florinel Coman, pasă decisivă în victoria lui Al-Gharafa!

Florinel Coman a contribuit decisiv la singurul gol marcat de Al-Gharafa în prima repriză a meciului împotriva lui Al Arabi, oferind un assist de...

Cum să alegi birourile potrivite pentru clasele mici: confort și eficiență

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă