22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialHackerii castiga un avans in razboiul cu solutiile de securitate

Hackerii castiga un avans in razboiul cu solutiile de securitate

Peste 100 de miliarde de dolari au fost sustrase din conturile a milioane de oameni de pe intreg globul. In ciuda dezvoltarii rapide a antivirusilor sau a programelor de tip "spyware", hackerii nu pot fi opriti.

Cum tot mai multe magazine isi deschid versiuni online si, in acelasi timp, viata sociala a multor oameni ajunge tot in spatiul virtual, creste si numarul fraudelor online. Conform Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, s-a dezvoltat o adevarata economie subterana a hotilor de carti de credit. Un studiu al acestei organizatii indica faptul ca aproximativ 100 de miliarde de dolari au fost extrase din conturile a milioane de oameni de pe intreg globul, iar aceasta suma ar putea ajunge la 150 de miliarde in anul urmator. si asta pentru ca oricate eforturi ar depunde companiile din online pentru dezvoltarea de software care sa protejeze furtul de date din calculatoare, hackerii "repara" problema in cateva zile. "In momentul de fata, baietii rai se misca mult mai repede decat baietii buni", spune Patrick Lincoln, director al unui laborator de cercetare informatica din Statele Unite.

Organizatii internationale
Cercetatorii nu-si pun problema celor care actioneaza pe Ebay sau pe alte site-uri de comert electronic, pentru ca acestia reprezinta un procent neinsemnat din totalul celor care pagubesc utilizatorii de internet. "Criminalii informatici au reusit sa creeze intr-un timp foarte scurt adevarate retele internationale, si asta pentru ca bani se pot face oriunde", a explicat seful pentru securitatea tehnologiei al British Telecom, Bruce Schneider. "Viermii moderni sunt mult mai bine conceputi si pot fura mult mai mult", a mai spus acesta.

Antivirusii incearca, dar nu reusesc
Indiferent de antivirusul folosit, tot felul de programe de tip "malware" raman nedetectate de programele de securitate din PC. Prescurtarea "malware" vine de la software rau intentionat, se refera la orice program software creat in mod deliberat pentru a efectua o actiune neautorizata si altminteri daunatoare. Se pare ca pana si Microsoft este depasita de situatie. Monitorizarea programelor malware raportate de utilizatorii Windows a indicat ca anul aceasta a fost o crestere cu 43% a infectiilor. In urma analizarii unui astfel de program, specialistii de la Microsoft au ramas uimiti de capacitatile avansate ale acestui malware de a prelua controlul asupra calculatorului.
Principala functie a acestuia era sa blocheze utilizatorului functiile de personalizare a Windows (inclusiv instalarea de programe sau update-urile automate ale sistemului de operare).

Ar putea scadea cumparaturile online
Daca utilizatorii de internet sunt ingrijorati de banii lor, sefii din industria online sunt ingrijorati de faptul ca numarul tranzactiilor online ar putea sa scada, o data cu cresterea neincrederii in platile pe internet. Pe langa web 2.0, cel mai important punct al internetului a fost e-commerce-ul. "Este un trend ca foarte multe aplicatii sa depinda de o conexiune la internet, mai ales aplicatii care se folosesc in scopuri financiare", a explicat Vinton G. Cerf, unul dintre parintii internetului. Acesta crede ca, pe langa un antivirus updatat la zi, utilizatorii trebuie sa fie atenti si pe ce site-uri navigheaza. Specialistii atentioneaza si asupra faptului ca majoritatea acestor virusi sau programe malware vin o data cu downloadurile de pe internet – "torrente" sau programe descarcate de pe site-uri neautorizate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă