Guvernul ungar respins vineri afirmaţiile făcute de secretarul de stat american Hillary Clinton la Dublin, privind regresul democraţiei ungare, relatează Mediafax.
„În cursul reuniunii OSCE la Dublin (Irlanda), secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a făcut remarci critici în legătură cu situaţia democraţiei în Ungaria, vorbind despre declinul acesteia: Guvernul ungar nu este de acord cu o asemenea judecată”, a declarat secretarul de stat în Minsiterul ungar de Externe, Zsolt Nemeth.
El a explicat că s-a întâlnit la Dublin cu omologii săi americani Michael Posner şi Thomas Melia cărora le-a subliniat „consolidarea democraţiei” în Ungaria. El i-a asigurat totodată pe „aliaţii americani” că Budapesta este pregătită să urmeze „negocieri bilaterale pe această temă”.
Hillary Clinton a condamnat regresul în ceea ce priveşte drepturile omului şi democraţiei în Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, dar şi în cazul României şi Ungariei.
Chiar în cadrul UE sau al NATO, există „evoluţii îngrijorătoare”, a precizat Hillary Clinton, amintind „regresele democraţiei în Ungaria”.
Guvernul premierului conservator Viktor Orban a fost criticat sever pentru anumite legi adoptate de la preluarea puterii în 2010.
Opoziţia ungară, precum şi numeroase organizaţii internaţionale precum UE, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), dar şi mai multe ONG-uri au reproşat adoptarea unor legi precum cea privind media, considerată ca putând pune în pericol libertatea presei, legea prin care se reducea autoritatea Curţii Constituţionale dar şi schimbarea legii electorale în favoarea partidului său.
Mai multe proceduri de infringement sunt în curs împotriva Ungariei în cadrul UE, mai ales în ceea ce priveşte scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor sau impozitele exagerate aplicate societăţilor comerciale şi de telecomunicaţii.
Reforma băncii centrale ungare (MNB) a fost şi ea îndelung criticată de organizaţiile internaţionale, care au sesizat prin această măsură un atentat la independenţa sa.