Guvernul suspendฤ liberalizarea preลฃului gazelor naturale produse în România ศi destinate populaลฃiei. În plus, Executivul a anunศat cฤ va prelungi cu cel puลฃin doi ani ลi jumฤtate dereglementarea pieลฃei gazelor pentru companii, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Rฤzvan Nicolescu.
"Problema suportabilitฤลฃii preลฃului gazelor de cฤtre populaลฃie devine îngrijorฤtoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem sฤ prelungim termenul. Suntem în momentul în care trebuie sฤ începem sฤ propunem mฤsuri", a afirmat Nicolescu, într-o conferinลฃฤ, scrie Mediafax.
El a precizat cฤ sunt necesare astfel de mฤsuri, având în vedere cฤ în ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scฤzut, în timp ce preลฃul final la gaze naturale a crescut cu 16%.
Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sฤ accepte amânarea cu doi ani ลi jumฤtate a calendarului de liberalizare a preลฃului gazelor pentru populaลฃie, precum ลi menลฃinerea, pânฤ cel puลฃin la 1 iulie 2016, a preลฃului actual al gazelor produse intern.
Potrivit unor declaraลฃii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discuลฃie de la Comisia Europeanฤ a avut un rezultat bun, chiar dacฤ nu s-a ajuns încฤ la o concluzie, adฤugând cฤ în cele din urmฤ România ar putea ajunge la Curtea Europeanฤ de Justiลฃie pentru a-ลi apฤra poziลฃia.
"O direcลฃie generalฤ a Comisiei Europene a luat o decizie, care spune cฤ acest calendar, agreat de domnul Boc cu cei de la FMI ลi CE, este ilegal. Deci eu nu pot sฤ aplic în România ceva ce o parte din Comisie, care a fost la masa de discuลฃii ลi a negociat acest calendar, îmi spune cฤ este ilegal", preciza Nicolescu, potrivit Mediafax.
El a explicat cฤ în procedura de infringement declanลatฤ împotriva României se vorbeลte cฤ liberalizarea nu se face în mod corect, în sensul cฤ se dฤ prioritate consumatorului casnic din România la gazul din intern.
"Sunt douฤ lucruri separate, în primul rând trebuie sฤ finalizฤm aceastฤ procedurฤ de infrigement ลi sฤ ne fie recunoscut acest drept, de a da prioriate populaลฃiei la gazul din intern, ลi în al doilea rând trebuie sฤ stabilm noi, intern, ce facem cu preลฃul la gaz pentru populaลฃie ลi cât de sustenabile sunt", a continuat Nicolescu.
Potrivit ministrului Energiei, pentru a amâna aplicarea majorฤrii preลฃului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui sฤ emitฤ o hotฤrâre de guvern, iar mai apoi o amânare de câลฃiva ani va necesita modificarea Legii energiei electrice ลi a gazelor naturale 123/2012.
Calendarul de liberalizare a preลฃului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeanฤ în 2012, prevede ca acest proces sฤ se încheie la 31 decembrie 2018.
În cazul în care CE va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operatฤ pânฤ la 1 iulie 2021.
Calendarul de liberalizare presupune mai multe creลteri trimestriale ale preลฃului gazelor din producลฃia internฤ.
Departamentul pentru Energie aratฤ, într-un comunicat transmis la începutul lunii septembrie, cฤ, din cauza unor neînลฃelegeri cu DG Întreprinderi, structurฤ din cadrul CE, în privinลฃa dreptului consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din producลฃia internฤ, mai ieftine faลฃฤ de cele importate din Rusia, aplicarea calendarului agreat în 2012 de Guvern este momentan suspendatฤ.
Astfel, prin suspendarea calendarului de liberalizare, creลterea de preลฃ programatฤ pentru 1 octombrie este anulatฤ.
Nicolescu declara în luna august cฤ legislaลฃia româneascฤ actualฤ prevede obligativitatea ca producฤtorii de gaze naturale sฤ livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populaลฃie, dar DG Întreprinderi din cadrul CE doreลte liminarea acestei prevedere.
România consumฤ anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale ลi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenลฃa este importatฤ din Rusia, prin firme intermediare, la preลฃuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.
Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaลฃa liberฤ, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpฤrฤ gaze la preลฃ reglementat.