21.9 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialGuvernul şi-a revizuit drastic în scădere aşteptările legate de suma posibilă din...

Guvernul şi-a revizuit drastic în scădere aşteptările legate de suma posibilă din listarea Tarom

Guvernul şi-a revizuit drastic în scădere aşteptările legate de suma ce poate fi obţinută din listarea a 20% din acţiunile Tarom, de la minimum 20 milioane euro la cel mult 7,4 milioane euro, în contextul în care proiecţia bugetară pe acest an a companiei indică o pierdere de peste 187 milioane lei, relatează Mediafax.

Reducerea cuantumului sumei estimate să fie obţinută de stat din listarea pe Bursă a pachetului de 20% din acţiunile operatorului aerian naţional rezultă din corelarea a două documente oficiale redactate de Ministerul Transporturilor în decurs de doar o lună.

Astfel, la începutul lunii decembrie a anului trecut, conducerea ministerului a prezentat Guvernului un document în care prezenta algoritmul de calcul al comisionului rezervat firmei care va intermedia listarea şi în care scenariile legate de suma care va fi obţinută din listare porneau de la 20 milioane euro şi ajungeau la 60 milioane euro. Scenariul pe baza căruia era estimat în final şi comisionul intermediarului prognoza obţinerea a 40 milioane euro din această tranzacţie.

Un nou document redactat de Ministerul Transporturilor la începutul acestui an arată însă că, în conformitate cu prevederile programului de privatizare al ministerului pe 2012, se estimează că veniturile din privatizare se vor ridica la doar 32,2 milioane lei (7,4 milioane euro la cursul valutar actual), rezultat „în principal” din vânzarea pachetului de 20% din capitalul social al Tarom prin ofertă publică secundară de vânzare derulată pe Bursa de Valori Bucureşti.

Acelaşi document relevă că activitatea companiilor din portofoliul Ministerului Transporturilor este încă afectată de criza economică, astfel că veniturile din dividendele aferente exerciţiului financiar 2011, care vor fi încasate în acest an, vor înregistra o scădere cu 19% faţă de anul trecut, respectiv de la 49,5 milioane lei la 40 milioane lei.

Proiectul de buget pentru acest an al companiei Tarom, realizat tot în această perioadă şi obţinut de MEDIAFAX, indică pierderi de peste 187,2 milioane lei, cu venituri totale de 1,41 miliarde lei şi cheltuieli totale de 1,6 miliarde lei.

În 2010, Tarom compania a avut pierderi de 332,48 milioane lei, în creştere cu 41,6% faţă de anul precedent, când operatorul aerian de stat a raportat un rezultat negativ de 234,69 milioane lei.

În 2011, proiectul de buget al Tarom a fost construit pe baza unor venituri şi cheltuieli egale, de 1,71 miliarde lei, fără profit şi pierderi. Ulterior, în luna septembrie, Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de rectificare a bugetului pe 2011, în care era estimat că operatorul aerian va obţine un profit de 53,56 milioane lei, dar documentul publicat în final în Monitorul Oficial, în luna noiembrie, a menţinut estimarea iniţială de profit zero.

Până la acest moment, Tarom nu şi-a anunţat rezultatele financiare pentru anul trecut.

Vânzarea pe Bursă a unui pachet minoritar de acţiuni Tarom a fost convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în vara anului trecut.

Înţelegerea era ca pachetul de acţiuni să fie vândut până la finele anului 2011, urmând ca ulterior, atunci când condiţiile pieţei o vor permite, să fie cedat controlul companiei.

În contextul întârzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursă, Guvernul şi FMI au convenit ca termenul de finalizare a procedurii să fie amânat până la sfârşitul lunii aprilie a acestui an.

Tarom se află pe lista companiilor monitorizate de FMI, precum şi pe lista primelor companii care vor avea manager privat.

Un studiu realizat la sfârşitul anului trecut de Banca Mondială relevă că un sfert din cele 154 companii de stat monitorizate au acumulat pierderi care ajung şi la sute de mii lei/angajat. Pe lista acestor companii figurează şi Tarom, cu pierderi de 163.000 lei/angajat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă