37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialGuvernul pregăteşte "lista ruşinii": Firmele obişnuite să conteste licitaţii vor fi prezentate...

Guvernul pregăteşte „lista ruşinii”: Firmele obişnuite să conteste licitaţii vor fi prezentate public

Firmele care au avut mai mult de 10 contestaţii respinse la licitaţii publice şi cele care îşi retrag contestaţia fără ca plângerea să fi fost rezolvată vor fi prezentate public pe o pagină de Internet, iar statul va reţine o cotă din garanţia de participare chiar dacă firma renunţă la contestaţie, potrivit Mediafax.

Cota din garanţia de participare este calculată în funcţie de valoarea estimată a contractului.

Garanţia de participare va fi returnată integral doar dacă respectiva contestaţie este retrasă pentru că autoritatea contractantă a remediat problemele reclamate.

Procedura va fi reglementată de Guvern printr-o nouă modificare a legislaţiei achiziţiilor publice.

Una dintre măsurile avute în vedere de Executiv este ca, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) să publice pe pagina proprie de Internet numele firmelor care, în cursul anului precedent, au depus contestaţii şi le-au retras fără ca autoritatea contractantă să adopte măsuri de remediere. Tot pe pagina de Internet vor fi indicate şi firmele care au avut mai mult de zece contestaţii respinse.

„Una dintre problemele sesizate în procedurile de achiziţie publică este generată de «contestatarii de meserie», care depun reclamaţii nejustificate la CNSC pentru a întârzia şi bloca anumite licitaţii, contestaţii care evident că sunt respinse de fiecare dată. Pe lângă reţinerea unei sume din garanţia de participare, va fi publicată şi «o listă a ruşinii» în care firmele care şi-au făcut un obicei din a bloca licitaţiile să fie clar identificate”, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

În cazul în care contestaţia este admisă în parte de către CNSC, statul va reţine jumătate din cota garanţiei de participare.

De asemenea, în situaţia în care garanţia de participare constituită de o întreprindere mică sau mijlocie nu acoperă suma minimă impusă, statul va reţine întreaga garanţie de participare.

Blocarea licitaţiilor prin contestaţii a fost invocată şi de fostul Guvern, care reclama că anumite firme au devenit „un fel de piraţi ai licitaţiilor” şi sunt specializate în contestaţii, având departamente de formulare a contestaţiilor mai mari decât cele de proiectare.

Guvernul susţinea că astfel de firme hărţuiesc autoritatea contractantă şi avertiza că va publica „un tablou al ruşinii” cu aceste firme specializate în contestarea licitaţiilor, astfel încât „să le treacă pofta” de a mai bloca procedurile de achiziţii publice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă