21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Poliția Rutieră a încercat să alunge primul protestatar care a venit...

VIDEO. Poliția Rutieră a încercat să alunge primul protestatar care a venit joi în Piața Victoriei. Maratonistul Andrei Roșu: Ei spun că nu avem voie să protestăm, în schimb cei de dincolo au voie să fure

Un agent al Poliției Rutiere a încercat să-l îndepărteze din Piața Victoriei pe primul tânăr care venise să protesteze, joi, în fața sediului Guvernului.

Înregistrarea video care prezintă acest incident a fost postată joi pe Facebook de maratonistul Andrei Roșu, cel care a participat la protestele din fața sediului Guvernului în fiecare zi.

Andrei Roșu a povestit că, în mijlocul pieții, se afla un echipaj de poliție, iar agenții l-au escortat pe unul dintre protestatari la metrou. I s-a spus că trebuie să evacueze piața și că, la acea oră, “nu se poate protesta”, a spus Andrei Roșu. 

“Poliția spune că nu avem voie să protestăm, în schimb cei de dincolo au voie să fure. Ni s-a spus că, pînă nu ingrădește poliția, nu avem voie. S-au trezit brusc. E bine, am inceput să îi deranjăm”, a mai povestit Andrei Roșu.

“Dacă ne ridică pe sus, eu zic ca este cazul să veniți aici, pentru că nu se mai poate”, a mai spus el.

Conform clipului video, un agent de poliție își justifică tentativa de a-l alunga pe primul demonstrant care a venit joi în piață declarând că “așa ni s-a spus”.


Citește și: Continuă represaliile în cazul protestelor din Piața Victoriei. Cinci persoane au fost audiate, într-un dosar penal privind folosirea ilegală a unor drone

 „E vorba despre cinci dosare deschise. Au fost depistate cinci persoane care au ridicat drone de la sol. Pentru a ridica o dronă trebuie să ai certificat de înmatriculare şi certificat de navigabilitate. În caz contrar, fapta constituie infracţiune. Este vorba despre art. 103 alin. 1 lit. a din Legea 227/1997 privind Codul aerian. Fapta este prevăzută cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală. Persoanele au fost audiate la momentul în care au fost depistate şi în conformitate cu art. 112 din aceeaşi Ordonanţă”, a declarat Diana Sarca, coordonator birou de comunicare Poliţia Capitalei.


Citește și: PSD începe represaliile. Poliția Locală a Sectorului 1 anchetează persoanele care fac proiecții laser la protestele din Piața Victoriei

Proprietarul unui apartament din Piața Victoriei, de unde au fost proiectate mesaje laser, a fost chemat la audieri, la Poliția Sectorului 1. În citația trimisă, Poliția susține că un alt vecin a făcut sesizarea, iar instituția aplică procedura normală prevăzută pentru aceste situații.  În cazul în care proprietarul va refuza, fără justificare, să se prezinte la sediul Serviciului 1 Ordine și Liniște Publică din București, el va fi amendat cu 500 de lei.


Înregistrarea video care prezintă tentativa de intimidare organizată de polițiști a fost postată pe Internet, joi dimineață, de maratonistul Andrei Roșu. Acesta este unul dintre cei mai perseverenți protestatari și și-a amenajat chiar un birou în piața din fața sediului Guvernului.

Ziua de joi, 16 februarie, este cea de a 17-a zi consecutivă în care românii demonstrează în fața Palatului Victoria. Protestele au început ca efect al deciziei Cabinetului Grindeanu de a vota Ordonanța de Urgență 13 / 2017, cea care urma să dezincrimineze abuzul în serviciu. Protestele s-au generalizat la nivel național, iar sub presiunea acestora, Guvernul a emis OUG 14, care anulează OUG 13.

Totuși, protestele din marile orașe continuă, întrucât există suspiciunea că PSD va încerca modificarea Codului Penal printr-o lege care ar urma să fie votată de actuala coaliție guvernamentală.

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Vin ploile și scad temperaturile! Prognoza meteo pe regiuni, până pe 28 aprilie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza de specialitate, valabilă până pe 28 aprilie 2024. Astfel, în perioada următoare, vremea...

Stoltenberg, după discuția purtată cu Klaus Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic...
Ultima oră
Pe aceeași temă