18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEuroparlamentarul Siegfried Mureşan: Guvernul Grindeanu merge pe drumul trasat de Tăriceanu. Încasăm...

Europarlamentarul Siegfried Mureşan: Guvernul Grindeanu merge pe drumul trasat de Tăriceanu. Încasăm cu două mâini, cheltuim cu trei

Actualul Guvern, la fel ca şi Cabinetul Ponta, s-a angajat la creşteri de cheltuieli bugetare fără ca economia să fie mai competitivă. România în ultimii cinci ani nu a făcut nicio reformă economică importantă pe piaţa forţei de muncă, în condiţiile în care alte state s-au reformat.

Efectele lipsei de reformă se văd imediat. Rata de creştere economică a României este bună, dar dacă reformele nu continuă acum, vom avea o rată de creştere economică mai slabă în următorii ani.

Comisia Europeană a avertizat că actualul Guvern aplică modelul economic patentat de Guvernul Tăriceanu, care, când economia creştea cu 7%, avea deficite de 5%. „Încasăm cu două mâini, cheltuim cu trei. Guvernul actual merge exact pe drumul Guvernului Tăriceanu, când veneau investitorii, economia creştea, apăreau locuri de muncă, dar Guvernul cheltuia banii pe consum, nu pe investiţii. Asta se întâmplă şi acum, dar cu un ritm mult mai lent. Şablonul este acelaşi”, a spus Mureşan, într-o conferinţă la sediul PPE.  

Potrivit acestuia, economia creşte acum bine, dar nu trebuie să ne liniştim că va merge bine şi în viitor. El a adăugat că în caz de şocuri externe nu mai poţi reacţiona, iar când dobânzile vor creşte, vor trebui tăiate fonduri din alte părţi pentru a le plăti.

O problemă importantă este că Guvernul nu spune de unde vor veni banii pentru a susţine majorările de cheltuieli. „Este o politică bazată pe speranţe, iresponsabilă. Nu poţi majora cheltuielile sperând că economia va continua să crească la fel. Din păcate, nu văd nicio măsură de creştere a competitivităţii lansată de actualul Guvern”, a completat Mureşan.

 

Investiții, nu consum

 

Europarlamentarul a mai declarat că România trebuie să folosească perioada de creştere economică pentru a se reforma şi pentru investiţii, nu pentru consum. În opinia sa, trebuie reforme economice care să vizeze îmbunătăţirea competitivităţii şi creşterea productivităţii, astfel încât să se creeze ulterior spaţiu pentru investiţii în cercetare, inovare şi creşteri salariale. Referindu-se la legea salarizării, europarlamentarul a adăugat că salariile trebuie mărite în educaţie şi sănătate, mai ales pentru tineri, astfel încât să fie stopată migraţia acestora. Pe de altă parte, „întrebarea este cum măresc salariile fără să pună în pericol  economia şi să crească datoria publică pe umerii contribuabililor“, a completat el.

Bani pentru Moldova, dacă face reforme

Draftul de buget al UE pentru anul viitor, prezentat ieri în Comisia de buget a Parlamentului European, prevede fonduri semnificative pentru combaterea terorismului şi reducerea fenomenului migraţiei, noile provocări cu care se confruntă spaţiul comunitar.

„Vedem în Est o Federaţie Rusă tot mai agresivă. Comisia Europeană ar trebui să fie de partea celor trei state cu parcurs european, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, prin alocarea mai multor fonduri pentru aceste ţări”, a declarat Mureşan. Potrivit acestuia, UE a alocat pentru Moldova suma de 746 de milioane de euro, pentru perioada 2014–2020, fiind cel mai mare beneficiar de fonduri europene pe cap de locuitor din toate statele care sunt în afara UE. Alocarea fondurilor va fi condiţionată de realizarea unor reforme în domeniul justiţiei şi bancar. De asemenea, va fi esenţial să se vadă cum va acţiona Republica Moldova la avizul Comisiei de la Veneţia privind intenţiile de schimbare a sistemului electoral.

Corespondenţă din Bruxelles de la Teodora Cimpoi

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă