6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialGuvernul garanteaza certificatele de depozit acordate agricultorilor

Guvernul garanteaza certificatele de depozit acordate agricultorilor

Guvernul a decis, miercuri, garantarea certificatelor de depozit acordate agricultorilor, urmand ca procedurile de derulare a noului sistem sa fie detaliate, prin norme metodologice, in termen de o saptamana, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Conform deciziei Guvernului, de acest sistem vor beneficia companiile private care au servicii de depozitare si comercializare a produselor agricole, precum si companiile cu suprafete agricole.

Reprezentantii Ministerului Finantelor se vor intalni, joi, cu cei ai agricultorilor si bancilor pentru a discuta detaliile noului program.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca Fondul de Garantare a Creditului Agricol va fi capitalizat in sedinta de Guvern cu 10 milioane euro, pentru a garanta certificatele de depozit acordate agricultorilor, in vederea comercializarii marfii la preturi stimulative.

"Astazi va fi capitalizat Fondul de Garantare Agricol cu aproximativ 10 milioane euro, iar producatorii agricoli vor avea posibilitatea sa isi depoziteze recolta de grau in conditii de siguranta si de pastrare a calitatii in depozite licentiate. Vor primi un certificat de depozit garantat de Fond, cu care se pot duce imediat la banci pentru a-si lua banii necesari pentru continuarea ciclului agricol sau acoperirea platilor. Astfel, agricultorii isi vor putea vinde graul atunci cand piata este buna", a spus Pogea.

Fermierii pot astfel depozita graul, fara sa fie nevoie sa il vanda, urmand ca pe baza certificatului de depozit, asigurat de Fondul de Garantare a Creditului Agricol, sa poata beneficia de un imprumut bancar garantat de stat.

Imprumutul ar putea reprezenta 70-80% din valoarea certificatului de depozit.

Certificatele vor fi eliberate in momentul in care producatorul depune cantitatea de grau in depozit, care va fi analizata, evaluata si, ulterior, scrisa pe certificat. Pretul cerealelor va fi stabilit de consiliul de administratie al fondului de garantare, in functie de pretul cerealelor si cel de pe burse.

Totodata, certificatul de depozit se acorda doar pentru depozitarea graului, iar in momentul in care graul este vandut, se pierd si drepturile de garantare.

Ministerul Agriculturii va detine o baza de date cu toate depozitele si silozurile din Romania.

Cele mai citite

Ce avantaje asigură țevile din inox pentru instalații sanitare

Se întâmplă frecvent ca persoanele care nu cunosc foarte bine metalele să nu ştie tot ce este este important despre aliaje și proprietățile acestora....

Novak Djokovic este în a 401-a săptămână în fruntea clasamentului ATP

Novak Djokovic începe de luni a 401-a săptămână în fruntea clasamentului masculin-ATP și este garantat să rămână acolo până cel mai devreme la 28...

Relația cu China

China s-a schimbat cel mai mult și a schimbat cel mai mult lumea în timpul nostru, încât acțiunile ei au repercusiuni oriunde. De aceea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă