38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialGuvernul finlandez nu a adoptat propunerile de interzicere a cerşitului

Guvernul finlandez nu a adoptat propunerile de interzicere a cerşitului

Guvernul finlandez nu a adoptat propunerile unui grup de lucru creat de ministrul finlandez al Afacerilor Interne, Anne Holmlund, în vederea interzicerii cerşitului, ci modificări ale legii ordinii publice cu privire la taberele ilegale, relatează Helsingin Sanomat în ediţia electronică, citata de Mediafax.

Instalarea de tabere fără permisiunea proprietarului este considerată ilegală de legea în vigoare, dar propunerile Guvernului vor aduce unele clarificări. Comandantul poliţiei finlandeze, Mikko Paatero, şi-a exprimat satisfacţia faţă de aceste propuneri. „Guvernul nu vrea să meargă atât de departe ca grupul de lucru (în privinţa cerşetoriei), dar direcţia este în mod clar cea bună”, a spus el. „Experienţa din străinătate arată că dacă nu se face nimic în privinţa acestei situaţii, numărul de cerşetori va creşte”, a subliniat comandantul.

De asemenea, un alt grup de lucru pregăteşte noi modificări ale legii ordinii publice cu scopul interzicerii unor tipuri de comportamente considerate cerşetorie agresivă. Între acestea sunt incluse tragerea de haine, împinsul şi apropierea de persoanele vizate de cerşetori. Holmlund a declarat că un cerşetor care stă liniştit într-un loc nu va fi considerat agresiv. În opinia ei, cerşitul într-o asemenea postură nu poate fi considerat o profesie, deoarece cerşitul nu este conform cu demnitatea umană.

În Helsinki s-a cerut interzicerea cerşitului, în baza faptului că cerşetorii „uzurpă” o parte importantă a spaţiului public. „O jumătate de metru pătrat poate că nu este o suprafaţă semnificativă din spaţiul public, dacă stai într-un singur loc, chiar dacă cineva face acest lucru în fiecare zi”, a declarat ministrul miercuri, într-o conferinţă de presă. Ea a precizat că propunerile de modificări vor fi redactate până la sfârşitul anului.

Însă, în opinia lui Paatero, actuala legislaţie îngreunează reacţia poliţiei faţă de cerşetoria organizată. „Cerşetorii liniştiţi reprezintă o problemă pentru poliţie, atunci când nu poţi să stabileşti că este vorba despre trafic de persoane sau activităţi infracţionale. Existenţa unui element infracţional trebuie să fie vizibilă în mod clar”, a subliniat comandantul poliţiei.

Ministrul Justiţiei, Tuija Brax, a declarat, în schimb, că împotriva cerşetoriei organizate poate fi utilizată legislaţia privind traficul de persoane. Potrivit legii, transportarea sau adăpostirea unei persoane cu scopul de a fi exploatată de altă persoană este o infracţiune. Acest lucru se aplică şi în cazul în care scopul acestei activităţi este de a obliga o persoană să trăiască cerşind.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă