18.5 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul Cioloș a depășit deficitul bugetar de 3%. Cum de nu se...

Guvernul Cioloș a depășit deficitul bugetar de 3%. Cum de nu se supără Comisia Europeană? | OPINIE

Din datele publicate de Eurostat pe 14 aprilie 2017, care arată fără dubiu că deficitul bugetar „semi-finalizat“ pentru anul 2016 a atins nivelul de 23,128 miliarde lei, reiese fără putință de tăgadă că s-a depășit deficitul bugetar impus României de orga­nismele financiare europene, de 3% din PIB. Cifra este de natură să trimită ţara în deficit excesiv în toamna acestui an pentru rezultate economice de anul trecut, din mandatul tehnocraților conduși de mesianicul domn Dacian Cioloș.

De amintit că deficitul de 23,128 miliarde lei în 2016 are în vedere și angajamentele de cheltuieli făcute, e vorba de așa-numitul standard ESA-2010.

Dacă raportăm la prognoza de PIB pentru anul amintit, care este de 758,5 miliarde lei, acest deficit reprezintă 3,05% din PIB. Unii economiști speculează cum că încă s-ar lucra la „umflarea PIB-ului“ și la reclasificarea unor cheltuieli. Cu toate acestea, putem afirma că guvernul de tehnocrați, condus de Dacian Cioloș, a dublat deficitul bugetar în 2016 față de 2015 și că cifra de 3,05% din PIB deficit bugetar este de natură să ne trimită în procedură de de­ficit excesiv pentru anul în care România nu a avut criză financiară, 2016, an în care creșterea economică a fost de 4,9%.

Dacă punem la socoteală faptul că același guvern de tehnocrați, prin voia arogantului vicepremier Costin Borc și a mesia­nicului premier Cioloș, a închis și trimis la fier vechi singurul Combinat de Apă Grea din Europa – cel de la Turnu Măgurele –, se poate vedea pe viu amploarea dezastrului produs României de acești domni cu ștaif, aroganți și prea plini de banii lor.

Prin acea decizie, cei doi tehnocrați au trimis în șomaj circa 100.000 de cetățeni – din industria pe verticală și pe orizontală – care vor rotunji diaspora românească din Vestul Europei. Iar statul român va fi nevoit să importe apă grea din Canada, deoarece reactoarele de la Cernavodă sunt fabricate cu tehnologie CANDU și cu asistență canadiană.

Fostul director de la fabrica de ciment Holcim a negociat vânzarea fabricii românești către grupul francez Lafarge. Ulterior, același director a fost numit CEO la noul grup care a înghițit Holcim, se numea Costin Borc. O fi fost vreun conflict de inte­rese, când tu, Costin Borc, negociezi în numele statului român vânzarea unei fabrici profitabile către cel care ulterior te angajează pe un post de conducere în noul concern? Cioloș n-a crezut, d-aia l-a și numit pe același Costin Borc vicepremier.

Ca un corolar al întregii afaceri mai urmează ca ultra-competentul Costin Borc să fie angajat la compania canadiană furnizoare de apă grea pentru Europa.

De remarcat că guvernul de tehnocrați a fost susținut atât de PNL, cât și de USR. USR încă îl mai susține și acum pe Cioloș pe anumite segmente. Asta nu e rău, dacă ne gândim că acest partid(?) USR se declară oficial fără doctrină și are o treime din membri concentraţi în jurul lui Nicușor Dan.

Lider semi-mesianic care, orice ar face, nu e anchetat niciodată de organele judiciare românești. Vezi episodul în care Autoritatea Electorală Permanentă a reclamat la parchet faptul că Uniunea Salvați Bucureștiul a fost finanțată ilegal cu suma de 152.291,96 de lei.

O altă treime e concentrată în jurul vicepreședintelui Senatului, Mihai Goțiu. Această grupare se pare că e mușcată de musca țețe, deoarece doarme în lungi reprize pe fotoliile capitonate din Parlament.

Ultima grupare se află concentrată în jurul finanțatorului Matei Păun. Individ care aduce cele mai deșănțate osanale lui Putin și Rusiei.

Ba mai mult, același Matei Păun dă vina pe „Occidentul decadent“ pentru faptul că în Rusia nu este democrație. Ăsta da european sadea!

Supărat foarte că a rămas fără simpatizanți, domnul Cioloș și-a scos la plimbare „Platforma 100“, ce se identifică cu o altă mișcare ce se vrea de rit european – „M 10“ a Monicăi Macovei.

Revenind la deficitul pe care ni l-a lăsat pe cap „Unsul de la Bruxelles“, mă întreb de ce Comisia Europeană, care e foarte aspră în astfel de cazuri, Banca Mondială, FMI de ce nu zic absolut nimic despre depășirea deficitului de 3% din PIB de către guvernul condus de Cioloș.

Dar au grijă, în fiecare zi, să avertizeze guvernul condus de Grindeanu să nu depășească un deficit de 3%. Și e foarte bine că e așa. Deficit pe care Franța, de exemplu, l-a adus la valoarea de 6,9% din PIB.

Iar datele în chestiune sunt furnizate de Eurostat, instituție serioasă, care este foarte ri­guroasă în astfel de cazuri. O fi din cauză că Dacian Cioloș, pe când era premierul României, era remunerat și de la cabinetul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker?  

Cele mai citite

Guvernul deschide robinetul: 573 milioane de lei, direcționate către Transporturi prin PNRR

INS: Investiţiile nete în economie au depășit în primul semestru 80 de miliarde lei În cadrul unei conferinţe de presă, susţinute la Palatul Victoria, purtătorul...

MAE a transmis o atenționare de călătorie pentru Charleroi, Belgia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Belgia, întrucât joi este programată o grevă pe aeroportul Charleroi, care va afecta...

Guvernul deschide robinetul: 573 milioane de lei, direcționate către Transporturi prin PNRR

INS: Investiţiile nete în economie au depășit în primul semestru 80 de miliarde lei În cadrul unei conferinţe de presă, susţinute la Palatul Victoria, purtătorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă